Médianapló

Médianapló - Színkoalíció?

2024. szeptember 06. 11:08 - Zöldi László

Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, elődje Schmitt Pál volt. A két férfiú közt az a különbség, hogy az olimpiai bajnok Schmitt sportdiplomatából lett Fidesz-politikus, az élsport előélet nélküli Fürjes pedig Fidesz-politikusból lett sportdiplomata. Az utóbbi a párizsi olimpia befejezése óta járja a nyilvánosság fórumait, és magyarázza a bizonyítványt.

Elszalasztott lehetőségnek véli a 2024-est, de ha már a Momentum „jóvoltából” így alakult a helyzet, akkor célba veszi a 2036-os, esetleg a 2040-es budapesti olimpiát. Vele ellentétben az aktív kormánypárti politikusok és publicisták leragadtak a ’24-esnél, amelyet szerintük Budapest helyett Párizs kapott meg. Vétkesnek a népszavazást kezdeményező Momentumot tartják, amely az álomgyilkosok, a hazaárulók, a magyarellenesek, a nemzetárulók pártja, napjaink szellemi Munkásőrsége, sőt zsúrmarxista bagázs.

Ezekhez képest Fürjes Balázs maga a két lábon járó visszafogottság. Szerinte a momentumosok csupán felforgatók voltak. Ezt több helyütt is kifejtette, az M5-ön láttam is. Az öltözéke kilógott a többnyire volt sportolókból verbuvált vitapartnerek edzőcipős, farmernadrágos, pólóinges társaságából. Ő szintén edzőcipőt húzott persze, de kulturáltságára jellemző, hogy még zoknit is hozzá, a nadrágja vászonból és az ingje pamutból készült. Leginkább a színei késztetnek tűnődésre.

A Fürjes-póló tengerészkék volt, rajta az olimpiai karikák. A Fürjes-nadrág pedig sárga, és a kék felsővel együtt az ukrán nemzeti zászló színeit teszi ki. Márpedig az ukrán kék az égboltot jelképezi, és a béke színe. Azért nevezhető tengerészkéknek, mert a zászló sárgája a végtelen gabonatengert jelzi. A békés égbolt és a gabonaföld tehát maga az ukrán róna. Egyébként Ukrajna volt az egykori Szovjetunió éléskamrája. Az önállósult ország 2022-ben, az orosz-ukrán háború első évében 25 millió tonnányit akart külföldre eladni, ez a 200 millió tonnás világtermelés több mint 10 százaléka lett volna.

Azóta csaknem két és fél év telt el, és az ukrán gabonakivitel megrekedt. Ez sok gondot okozott a magyar mezőgazdaságnak és a magyar diplomáciának. Ettől érdekes a kormánypárti politikusból lett sportdiplomata öltözéke. Attól pedig igazán érdekes, hogy az öltözködésben akadt egy ikertestvére. Aznap, amikor Putyin megtámadta Ukrajnát, az ATV stúdiójában megjelent Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa-parlamenti képviselője. Nem emlékszem, hogy miről beszélt, de mindegy is, mert a mondandóját kifejezte az öltözéke:

Sárga pólóhoz kék blézert húzott. Kívül (felül) volt a kék, belül (alul) a sárga. Az ellenzéki politikus választása tudatosnak hatott, már csak azért is, mert nő. Vajon a hajdani Fidesz-politikus NOB-tagsága távolságtartást sejtet-e a pártjától? Közeledést az ellenzék már nem is legerősebb pártjához, az olimpiáról való kiegyezés jegyében? De még az is lehet, hogy fölösleges a közéleti képzelődés, és Fürjes Balázs a tévészerepléshez ötletszerűen emelt ki két cuccot a ruhatárából.

Mindenesetre túl jól, ha úgy tetszik: gondolatébresztő módon sikerült összeraknia a színeket.    

 

Tíz mondat a zászlóról

 

Orbán és Torgyán a koalícióban egy zászló alatt állva rugdalják egymás bokáját. (Tribolt Lajos újságíró, Fejér Megyei Hírlap, 2001. július 21.)

Gyurcsány Ferenc elhagyta a zászlót, most mégis vinni akarja. (Puch László szocialista politikus, Heti Válasz, 2011. május 19.)

Színes, nagy, demokratikus zászló alatt fogunk egyesülni, még akkor is, ha prüszköltök ellene. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus az ellenzéki pártokról, YouTube.com, 2014. szeptember 6.)

Egy a zászló, egy a zseb. (Nagy Bandó András humorista a kormánypártokról, Hírhatár.com, 2015. január 5.)

Az egyik oldalon „egy a zászló, egy a tábor”, a másikon kempingtábor. (Bruck András publicista, Facebook.com, 2018. április 10.)

Több zászló, egy színpad. (Szél Bernadett volt LMP-politikus az ellenzéki pártokról, ATV, 2018. december 20.)

Azoknak áll régóta a zászló, akiknek a világ fekete és fehér. (Somogyi Zoltán szociológus, Facebook.com, 2020. január 20.)

Nem nekünk áll a zászló se itt, Európában, se máshol a világban. (Raskó György agrár-közgazdász, Újnépszabadság.com, 2021. augusztus 21.)

A szombati gigatüntetésen több volt a magyar zászló, mint Németh Szilárd Facebook-oldalán a cupák. (F. Szabó Kata újságíró, Népszava, 2024. április 11.)

Egy a tábor, egy a zászló. Tudjuk védeni az ország szuverenitását. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2024. június 7.)

komment
süti beállítások módosítása