Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki sajtó miért beszél Orbán nyelvén?

2024. szeptember 07. 12:25 - Zöldi László

A napilapos újságírók azért vannak nehéz helyzetben, mert gyorsan kell dolgozniuk. Nincs idejük arra, hogy megválogassák a szavaikat. Ha mégis képesek rá, akkor becsben tartom őket. Árpási Bence nem tartozik közéjük.

A Népszava munkatársa sok előre gyártott kifejezéssel egészíti ki a szókincsét. Orbán rendszerét Orbán szavaival korholja. Beszédes példa erre két megnyilatkozása az ATV-ben. Az elsőről már beszámoltam a Médianaplóban. Most csak annyit róla, hogy a „Békés vármegyében” tapasztaltakról beszélt. Azért kaptam föl a fejem, mert a másik stúdióvendég, egy jobboldali, de szintén kormánykritikus szerkesztőség vezetője simán Békés megyét mondott. Eszébe se jutott a naftalinból előszedett kormányzati kifejezést használni.

Aztán eltelt két és fél hét, és tegnap este, az Egyenes beszéd adásában szóba került a legújabb botrány, a dunavecsei plébános kettős élete. Árpási kolléga felkészült a lelkipásztori eltévelyedésekből, és azt fejtegette, hogy „Hajdú-Bihar vármegyében szintén folyik eljárás egy görögkeleti pap ellen.” Érteni vélem, hogy ha élő adásban rögtönözni kell, akkor óhatatlanul olyasmi csúszik ki az ember száján, amit némi gondolkodás után ki nem mondana.

Az első vármegyézés akár megbocsátható is volna. De ha másodszor is, ráadásul a jelenségre rávilágító bejegyzés után az egyetlen ellenzéki napilap munkatársa változatlanul ragaszkodik a hatalmat gyakorlók egyik nyelvi termékéhez, akkor baj van. Vagy velem, aki rosszul látja (eltúlozza) a kormányzati nyelvezet térhódítását. Vagy az ellenzéki újság munkatársával, aki Orbán nyelvén bírálja a képmutató papokat, ami önmagában is érdekes mutatvány.

Engedtessék meg, hogy a második eshetőségre gyanakodjak. Már csak azért is, mert a 2010-es kétharmados választási győzelem óta csaknem másfél évtized telt el, és azóta lankadatlanul zajlik a nyelvi háború. Nem azt állítom, hogy a kormányzati hirdetések és az állami vállalatok reklámjai fejében az ellenzéki kiadóhivatalok nyelvi engedményeket tettek. Az viszont tapasztalható, hogy a vármegyés, főispános világ szavajárása lassanként, fokozatosan beszüremkedett, lecsorgott a köznapi tudat szférájába.

Ahhoz, hogy az ellenzéki média munkatársai megszólíthassák a választópolgárokat, bizonyos mértékig alkalmazkodni kellett a szűkös és elhivatalosodott szókincsükhöz. Ezzel is magyarázható, hogy előtérbe kerültek az előre gyártott szókapcsolatokkal operáló újságírók. Majdnem mindegy, hogy ösztönösen vagy tudatosan alkalmazzák-e a hatalom nyelvét, a lényeg az, hogy a rendszer hibáit a rendszer nyelvén ostorozzák.

A közeljövőben karriert jósolok nekik. Elvégre a legerősebb ellenzéki pártban, a Tiszában nemcsak a vezetők, hanem a hívek is ezen a nyelven szocializálódtak.    

 

Tíz mondat az ellenzéki médiáról

 

A piacon létező ellenzéki médiát a teljes kiszáradás fenyegeti. (Németh Péter újságíró, Népszava, 2011. május 28.)

Van egy jó minőségű ellenzéki sajtó, amihez nem tartozik jó minőségű ellenzék. (Para-Kovács Imre publicista, hvg.hu, 2015. április 28.)

A sajtó tökéletes ellenfél a Fidesznek, mert még annyira sem próbál választást nyerni, mint az ellenzéki pártok. (Czinkóczi Sándor újságíró, 444.hu, 2017. július 26.)

Az ellenzéki lapok erős ellenzéki pártok hiányában maguk is politikai szereplőkké váltak. (G. Fodor Gábor politológus, tv2, 2018. február 5.)

A választás után nem általában az ellenzéki sajtót érték érzékeny veszteségek, hanem annak nem baloldali részét. (Pápay György publicista, Azonnali.hu, 2018. június 14.)

Az ellenzéki politikacsinálást az ellenzéki sajtó vette át. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus, Telex,hu, 2021. április 6.)

Rogán Antal nemcsak a kormánypárti nyilvánosságot teremti meg, hanem az ellenzékit is. (Bódis András újságíró, Múosz.hu, 2021. november 10.)

Ma az ellenzék Orbán nyelvét használja. (Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke, volt SZDSZ-politikus, ATV, 2023. május 17.)

A jobboldali elit jelentős része is az ellenzéki lapokból tájékozódik. (Demeter Szilárd Fidesz-kultúrpolitikus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Origo.hu, 2023. december 2.)

Az ellenzéki tévénézőknek csak két csatorna, az RTL Klub és az ATV szolgáltat kedvére valót. (Szekeres István újságíró, Újnépszabadság.com, 2024. március 9.)

komment
süti beállítások módosítása