Médianapló

Médianapló - A hátrányos megkülönböztetésért érdemes-é versengeni?

2024. szeptember 02. 12:12 - Zöldi László

Vasárnap délutánonként szokott megjelenni a Lefülelt mondatok című összeállításom a mögöttünk hagyott hét terméséből. A tegnapiba beválogattam Bolgár György egyik megjegyzését. A közismert műsorvezető így fogalmazott a Klubrádióról: „Mi vagyunk a független média legdiszkrimináltabb szereplője.” Meg is kaptam érte az egyik olvasó korholását.

Szerinte a legnépszerűbb klubrádiós műsor vezetője magyarul is fogalmazhatott volna, és az én dolgom lett volna tudatosítani, hogy az idegen szó hátrányos megkülönböztetést jelent. Igen ám, csakhogy a Lefülelt mondatoknak nem dolga értelmezni az idézett mondatokat. Ezt legföljebb utólag, például most tehetem meg. Mielőtt azonban kifejteném az álláspontomat, hadd védjem meg a veterán műsorvezetőt.

A kedves olvasó próbáljon meg egyszer élő adásban kifogástalan magyarsággal megszólalni. Amúgy pedig Bolgár György élő adásban is a nyomdakészen fogalmazó újságírók közé tartozik. Egy kis diszkrimináció még növeli is a mondandó életszerűséget. Más kérdés persze, hogy tartalmilag igaza van-e? Ha csak a rádiókról tűnődött, akkor hajlamos vagyok igazat adni neki.

A legutóbbi másfél évtizedben úgy alakult a hazai rádiózás szerkezete, hogy a legtöbb műsorszóró a zenei szórakoztatásra állt át. Látszólag kerülik a politikai állásfoglalást, ám állami csapdába estek. Érdekük, hogy elfogadják a Magyar Távirati Iroda ingyenes hírszolgáltatását. Márpedig az MTI - hogy stílusos legyek - a kormány nótáját fújja. Ilyen körülmények között az ország népe többnyire a kormánypárti hírblokkokat hallgatja. A Klubrádió kitűnő hírszolgáltatása most már csak azokhoz jut el, akik online kísérik figyelemmel az adásait. Ez a régi (hagyományos) frekvencia hallgatottságának tíz, legföljebb tizenöt százaléka.

Ha Bolgár György az idézett mondat kimondása közben az egész hazai nyilvánosságra gondolt, akkor már vitám van vele. Nehéz volna ugyan eldönteni, vajon melyik médium a legdiszkrimináltabb az ellenzéki térfélen, de talán nem is kellene versengeni azért, hogy melyik szerkesztőséget sújtja a leghátrányosabb kormányzati megkülönböztetés. Ha mégis érvelni kéne a képzeletbeli vitában, találnék érvet az álláspontom ellen.

Azt ugyanis, hogy a diszkriminált médiumok mezőnyéből mellőzhetőek ama szerkesztőségek, amelyek állami cégek reklámra szánt összegéből és kormányzati hirdetésekből részesülnek. De még így is maradnak olyan médiumok, amelyek szintén elmondhatnák magukról, hogy a hatalmon lévők hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket.

Vajon mivel magyarázható a veterán műsorvezető borongós, szomorkás, talán még kétségbeesettnek is nevezhető kijelentése? Azokban a napokban hangzott el, amikor a Klubrádió munkatársai azt hangoztatták, hogy olyan hackerek „harapnak ki” szavakat, mondatokat, gondolatmeneteket a műsoraikból, akik közvetve vagy közvetlenül állami szolgálatban állnak. S mert nappal a Klubrádió gyakorlatilag követhetetlenné vált, még a törzshallgatók is feladták.

Olyannyira elpártoltak tőle, hogy a legnépszerűbb műsor vezetője nyilvánosan vallotta be: előfordult, hogy a telefonos kisasszonyoknak nem volt kit adásba kapcsolni. Ezt fülhallomást a szívére vette, hisz’ két évtizeden át a Klubrádióban nem volt része ilyesmiben. E lélektani helyzetben csúszott ki száján az a fránya legdiszkrimináltabb jelző, melyet talán sikerült valamelyest árnyalnom.    

         

Tíz mondat a Klubrádióról

 

Ennyire keményen már sehol nem lehet bírálni a kormányt. (Havas Henrik újságíró, Nemzeti TV, 2020. szeptember 12.)

200-250 ezer napi hallgatóból nagyjából 20 ezer maradna meg. (Bolgár György műsorvezető az online változatról, HírKlikk.hu, 2020. szeptember 19.)

A Klubrádió maga ugyan nem tár fel ügyeket, abban viszont komoly szerepe van, hogy a kormánytól független sajtó által napirenden tartott témák nagyobb közönséghez jussanak el. (Keller-Alánt Ákos újságíró, SzabadEurópa.hu, 2020. szeptember 25.)

Az ellenzék egyetlen sok emberhez elérő hangja. (Bruck András publicista, Facebook.com, 2021. február 6.)

A Klubrádió pillanatnyilag az egyetlen szabad hang. (Rédei Éva újlipótvárosi könyvesbolt-vezető, Klubrádió, 2021. február 11.)

Magántulajdonú rádió, melyet közösségi finanszírozással a hallgatók tartanak el. (Pikó András józsefvárosi polgármester, a Klubrádió volt műsorvezetője, Mérce.hu, 2021. február 15.)

A Klubrádió az utolsó országos adó, amire még érdemes volt a hírek élvezetének szándékával odakapcsolni. (Hargitai Miklós újságíró, Mozgó Világ, 2021/3.)

Az elmúlt 24 órában a szerveradatokból dolgozó oldal statisztikája szerint eddig 21166 volt az egyidejű maximális kapcsolataink száma. (Hardy Mihály újságíró, a Klubrádió főszerkesztője, Media1.hu, 2022. március 4.)

A legnépszerűbb kormánykritikus csatornát az online térbe száműzte a hatalom, egyben országos rádiót is faragott belőle. (Krusovszky Dénes kritikus, Magyar Narancs, 2023. április 20.)

Mi vagyunk a független média legdiszkrimináltabb szereplője. (Bolgár György műsorvezető, Klubrádió, 2024. augusztus 30.)

komment
süti beállítások módosítása