Médianapló

Médianapló - Az ATV olyan, amilyen?

2024. június 12. 12:50 - Zöldi László

Mások mellett tegnap én is értelmeztem az Egyenes beszéd hétfői adásában kirobbant botrányt. Akik megtiszteltek a véleményükkel, azt kifogásolták, hogy a stúdióból kivonult Magyar Péter nyilvánosságról alkotott felfogására összpontosítottam, holott a másik szereplő tevékenységét is elemezhettem volna.

Az okfejtésben van igazság. A bírálóim azonban nem tudhatták, hogy eleve két bejegyzésre készültem. Abból indultam ki, hogy ami történt, az dráma. Két részigazság ütközött a nyilvánosság színpadán, és mi eldönthetjük a nézőtéren, melyik szereplővel azonosulunk. Csakhogy e sorok írója médiatanár, aki hatvankilencszer adtam elő a magyarországi médiapolitika legutóbbi száz évét, ami harminckét órás tantárgy a felsőoktatásban. Engedtessék meg, hogy szakmai alapon foglaljak állást.

A majdani sajtótörténészek figyelmébe ajánlom az atv-s interjúk két csomópontját. Mindkettő az adott korszak kiemelkedő műsorvezetőjéhez kötődik. Az egyik Kálmán Olga, aki 2013-ban egy időközi választásnak járt utána. Szigetszentmiklóson az MSZP, az E14-PM és a DK közös jelöltje győzött, és a szocialisták Tóbiás Józsefet küldték, az MSZP Pest megyei szervezetének elnökét. A műsorvezető szeptember 2-án azt firtatta, vajon a szocik elfogadják-e Gyurcsány Ferenc ajánlatát.

A Demokratikus Koalíció elnöke közös választási listát javasolt, azon pedig közös listavezetőt, vagyis miniszterelnök-jelöltet. Az interjúalany hebegett-habogott, mellébeszélt, a műsorvezető pedig még tizenegyszer tette föl a kérdést: „Lesz közös lista, lesz közös jelölt?” Végül Tóbiás megadta magát, és kényszeredett nemmel vallott színt. Derekas helytállása jogosította fel arra, hogy később a szocialista párt elnöke legyen.

Idén június 10-én, az összevont uniós és önkormányzati választás másnapján a csaknem harmincszázalékos ellenzéki párt vezetője, Magyar Péter elfogadta az ATV meghívását. Kérdések helyett azonban egy piros mappát nyomtak a kezébe, benne adatokkal, hogy eddig hányszor hívták meg, de nem válaszolt, vagy válaszolt, de nem jött el. A vendég kérdéseket firtató kérdésére az ATV jelenlegi arca, Rónai Egon kijelentéssel válaszolt. Erre a tiszapárti politikus fölállt, és kiment a stúdióból.

Hadd foglaljam össze úgy a két csomópontot, hogy 2013-ban a stúdióvendéget hiába kérdezte a műsorvezető, 2024-ben pedig a másik stúdióvendég már kérdést sem kapott a műsorvezetőtől. Az ATV tíz és fél év alatt az interjú műfajában eljutott a kérdések halmozásától a kérdések megspórolásáig. Vajon hogyan jutott el odáig, hogy legmagasabban jegyzett munkatársa már nem is kérdezett a stúdióvendégtől?

Az Egyenes beszéd két műsorvezetővel dolgozik. Egy nem volna képes végigcsinálni az évet, ha hetente ötször kéne húsz-huszonöt emberrel tíz-tizenöt percig beszélgetni. Rónai Egon váltótársa Szöllősi Györgyi, akit Magyar Péter néhány napja abuzált. „Csak” verbálisan bántalmazta persze. Kioktatta, mert olyan kérdéseket tett föl, amelyek nem tetszettek neki. Ugyanezt a műsorvezetőt néhány hete Gyurcsány Ferenc is abuzálta. „Csak” verbálisan persze, mert olyan kérdéseket tett föl, amelyek nem tetszettek neki..

Vajon mivel magyarázható, hogy a két legerősebb ellenzéki párt egymást amúgy utáló vezetői ugyanabban a nőnemű műsorvezetőben találták meg a megaláztatás tárgyát? Egyik bántalmazás sem volt véletlen, noha aligha beszéltek össze. Együttérzésem a stúdió padlózatába döngölt Szöllősi Györgyié, de köztünk szólva abból él, hogy azzal szembesíti a legújabb stúdióvendéget amit a korábbi beszélgetőpartnerek kijelentéseiből kapart össze.

Azt firtatta például Magyar Péternél, vajon mit szól Kunhalmi Ágnes kijelentéséhez, hogy kérjen bocsánatot huszonkét év előtti szaváért, amikor egyetemistaként egy tévéműsorban kötelet kívánt az újdonsült miniszterelnök, Medgyessy Péter nyakába. A stúdióvendég hegyesen válaszolta, hogy félszázalékos párt társelnökével nem foglalkozik. Mondta ezt olyan párt vezetőjeként, amelynek tizenkilenc tagja van. A  megbocsáthatatlan udvariatlanságtól függetlenül abban igaza volt, hogy a műsorvezető önállóbb kérdést is föltehetett volna.

Csakhogy ehhez Szöllősi Györgyinek kreatívabbnak kéne lennie. Az enyhe, iróniába csomagolt feddést megérdemelte volna, az otromba kioktatást nem szolgálta meg. Az Egyenes beszéd következő adásában a tapasztalt, köztiszteletben álló váltótárs sietett a segítségére. A piros mappával szintén megalázó helyzetbe hozta Magyar Pétert. Félő, hogy amit eddig leírtam Szöllősi Györgyi műsorvezetési gyakorlatáról, az szakmailag pontos, de nem elég alapos és igazságos.

E stílustól az ATV többnyire ellenzéki stúdióvendégei idegenkednek, és alkatuknak megfelelően reagálnak rá. Gyurcsány és Magyar például vérmesen, kioktató, bicskanyitogató módon. Nem értik a média működését. Valószínűleg nem is tudják, hogy ha a műsorvezető egy emberrel beszélget, és szóba kerül az, ami megosztja a közvéleményt,  akkor a vendéglátó intézmény munkatársának kell képviselnie a másik oldal mértékadó álláspontját.

A mi ellenzéki politikusaink ezt hajlamosak úgy fölfogni, hogy a műsorvezető a másik politikai tábor beépített ügynöke. Az indulatból kommentelők pedig a szakmailag igazolt, de esetünkben ügyetlen műsorvezetői attitűdből vonják le azt a következtetést, hogy az ATV a Fidesz nótáját fújja. A tévképzet kialakításában óhatatlanul közreműködik a politikai ellenfél kérdéseit tolmácsoló műsorvezető, akit a lovagias váltótárs kérdés nélkül próbált megvédeni a bántalmazóval szemben.

De azt már én se tudom megmagyarázni, miért tekinti az újdonsült ellenzéki politikus a politikai ellenfelének a szintén ellenzéki MSZP társelnökét. Az is tűnődésre késztet, vajon az ATV kevésbé kreatív műsorvezetője akarva vagy akaratlanul élezi-e a két ellenzéki párt közti feszültséget. Érdemes volna tehát tisztázni az ATV helyzetét. Nincs zsebemben a bölcsek köve, de annyit azért kérdeznék, hogy a hatalomgyakorlás tizenötödik évében van-e még olyan médium Magyarországon, amely nem része az Orbán-rendszernek.

                

Tíz mondat az ATV-ről

 

Messzire elkerülöm a Fidesz házi televízióját. (Magyar Péter tiszapárti politikus, Facebook.com, 2024. június 10.)

Az ATV nevű bújtatott Fidesz-csatorna. (Kardos András publicista, Facebook.com, 2024. június 10.)

A sok éve cinkelt lapokkal játszó ATV. (Bruck András író, Facebook.com, 2024. június 11.)

Miért van még életben a csatorna? Nyilván azért, mert Németh Sándor, a tulajdonos alkut kötött a kormánnyal. (Vásárhelyi Mária szociológus, Facebook.com, 2024. június 11.)

Az ATV egyetlen feladata a független média látszatának fenntartása. (Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Facebook.com, 2024. június 11.)

Megértem, ha az ATV neheztel Magyarra, amiért élő adásban bántalmazta Szöllősi Györgyit, de annak nem a bosszúpornó az elintézési módja. (Mérő Vera emberjogi aktivista, Facebook.com, 2024. június 11.)

Én is távolságtartással figyelem az ATV-t, de hogy Magyar nyilvánosságra hozta egyes műsorvezetők vallási hovatartozását, az majdnem olyan, mintha zsidózott volna. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2024. június 11.)

Magyar Péter mértéktartóbb lehetne, mert az ATV sem csak Németh Sándor, hanem ellenzéki érzelmű szavazók kedvenc tévéje, nem mellesleg az ő szavazóinak gyűjtőhelye. (Tömpe István publicista, Facebook.com, 2024. június 11.)

Az ATV - fideszes kapcsolatai ellenére - olyan, amilyen, de fontos fóruma és tájékozódási pontja az ellenzéki szavazóknak. (Hajdú András újságíró, Facebook.com, 2024. június 11.) 

Milyen adónak tekintsék az ATV-t a nézők és a közéleti szereplők? Teljesen függetlennek, részben függetlennek, vagy egészen kiszámíthatatlannak? (Lévai Júlia újságíró, Facebook.com, 2024. június 12.)

komment
süti beállítások módosítása