Médianapló

Médianapló - A "Lószart, mama!" pályafutása a nyilvánosság fórumain

2024. szeptember 30. 12:14 - Zöldi László

Vannak mondatok, amelyek túlélik önmagukat. Nyakra-főre idézik őket, ezzel magyarázható, hogy akkor is fennmaradnak, ha nem érik el a szállóigék színvonalát. A sors iróniája, hogy Gyurcsány Ferenc a politikába való visszatérése, 2001 óta legalább harminc szállóigével vétette észre magát, két leggyakrtabban idézett mondata mégse tartozik a legszellemesebb gondolatai közé. Mindkettő az őszödi beszédben hangzott el.

Az egyik nem a mostani bejegyzés témája. Éppen csak megemlítem, hogy 2006. május 26-án, a balatonöszödi kormányüdülőben, az MSZP-frakció zárt ülésén ismerték meg a szocialista politikusok. Íme: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.” Az ebből idézett ’hazudtunk reggel, éjjel meg este’ gyakori fordulat a parlamenti hozzászólásokban és a parlamenten kívüli publicisztikákban.

A másik gyurcsányi mondat önmagában kevésbé érthető, de legalábbis magyarázatra szorul. A szocialista országgyűlési képviselőket lerohanó, majd többé-kevésbé meggyőző miniszterelnök az erőteljesebb hatás kedvéért Pápán élő édesanyját hozta szóba. Aki a helybéli rendelőintézetben járt, és ezt kérdezte csodálkozva: ”Megjavult az egészségügyi rendszer, fiam?” Mire Gyurcsány Ferenc a családon belüli stílusra váltva ezt válaszolta: „Egy lószart, mama!”

Azt jelenti, hogy szó sincs róla, hogy nem igaz, hogy nem felel meg a valóságnak, hogy frászt. Az egyik túlságosan értelmiségi, a másik tárgyszerűen unalmas, a harmadik mesterkélt. A negyedik megfelelne ugyan a stiláris célnak, nem köthető azonban olyan közéleti személyiséghez, aki megosztja a közvéleményt. A lóizés mondat viszont árasztja a prolis hangulatot, a megfogalmazás kendőzetlen. Aligha véletlen, hogy rákaptak a publicisták.

Például Bayer Zsolt, a kormánypárt egyik megmondóembere. Néhány napja is idézte, ezúttal az orosz-ukrán háborúra utalva. Teljes valójában megtalálja az olvasó a bejegyzésem utáni összeállítás végén. S ha már valaki veszi magának a fáradságot, és félbehagyja a tartalmi mondandóm olvasását, akkor szembesülhet azzal, hogy Bayer úr további ötször fejezte ki a mondással valaminek a tagadását. idestova három évtizede foglalkozom szállóigékkel, de most először találkoztam azzal a jelenséggel, hogy két gyökeresen eltérő nézetrendszerű személyiség ennyire egymásra cuppant.

Ráadásul úgy, hogy az idéző publicista egyszer sem írta le az idézett politikus nevét. Iróniáját csillogtatva felülmúlhatatlan vagy halhatatlan klasszikusnak titulálta Gyurcsányt. Hol idézőjel nélkül idézte a kétségkívül karakteres mondást, hol kitette az idézőjelet. Majd szintén kitette, de a legcsúnyább szóban lévő második magánhangzót kipontozta. Hol pedig úgy pontozta ki, hogy elfelejtette kitenni azt a fránya idézőjelet.

Az idézés módja tehát változó, az viszont a kormánypárti publicista szokásává vált, hogy a másik politikai oldal egyik vezető politikusának szavaival fejezze ki a nemleges álláspontját. Vajon mivel magyarázható ez az ellenállhatatlan vonzódás? Beérem azzal, amit Bayer Zsolt nemzedéktársa, Hadházi László humorista fogalmazott meg. Elmesélte, hogy pályakezdőként káromkodással segített rá a poénra, most azonban, hatvan körüli, tapasztalt előadóként már nem szorul a kocsmai stílusra, elvégre „lehet szépen is csúnyán beszélni”.

Az összeállításnak van még egy érdekessége. A többnyire kormánypárti szerzők csúfondáros megállapításait árnyalja egy gyulai DK-s politikus, aki szembe került Gyurcsány Ferenccel. A lószaros idézettel ő is tagadott persze, a hajdani miniszterelnök szavaival a jelenlegi pártelnök hatalomgyakorlását vonta kétségbe. Az a benyomásom, hogy így teljes egy családi eredetű és ehhez képest nagy hírre vergődött mondás közéleti karrierje.

 

Tíz mondat egy szállóigéhez

         

 „Egy lószart, mama!” - szerintem ebből az indulatos mondatból fejthető meg az őszödi felszólalás legfontosabb üzenete. (Ripp Zoltán történész, Mozgó Világ, 2007/1.)

Hogy emberiség elleni bűnt csak a zsidók ellen lehetséges elkövetni? Hát, hogy egy klasszikust idézzek: Egy lószart, mama! (Bayer Zsolt publicista egy matuzsálemi korú és Ausztráliában bíróság elé állított magyar katonatiszt peréről, Magyar Hírlap, 2009. október 1.)

Tehát szögezzük le - egy felülmúlhatatlan klasszikust idézve -, hogy jótékonykodnak a norvégok mivelünk? Egy lószart, mama! (Bayer Zsolt publicista a magyar kormány által diszkriminált Norvég Alap civil szervezetről, Magyar Hírlap, 2012. szeptember 27.)

A fiúi szeretet mára klasszikussá nemesedett kiáltása, a „lószart, mama!”. (Ugró Miklós újságíró, Magyar Nemzet, 2014. március 6.)

Aztán Vona kiállt Orbán lemondásának szükségességével, meg hogy egymillió jobbikos ment el szavazni. Klasszikust idéznék: „Egy lószart, mama!” (Bayer Zsolt publicista, Magyar Hírlap, 2016. október 4.)

Ahogy Vona újsütetű cimborája szokta volt mondani két bérmálkozás között: „Egy lószart, mama!” (Bayer Zsolt publicista, Magyar Idők, 2018. január 11.)

Egy lószart mama. Nem szabad bedőlni ennek a magát jó szándékúnak feltüntető, de alapvetően rosszat akaró színpadi, színházi dumának. (Horváth K. József újságíró Nagy Ervin színészről, a Tisza Párt egyik szervezőjéről, Magyar Hírlap Online, 2024. április 4.)

Itt az idő, hogy ideidézzünk egy halhatatlan klasszikust: „Egy lósz..rt, mama!” Senkinek semmiféle kötelezettsége nincs a sajtóval szemben. (Bayer Zsolt publicista, Magyar Nemzet Online, 2024. augusztus 1.)

Lószart, mama! Két okból se fogadtam el, hogy te dönts erről. (Leel-Őssy Gábor volt DK-politikus Gyurcsány Ferenchez, Facebook.com, 2024. augusztus 5.)

A Nyugat mostani legnagyobb hazugsága, miszerint Oroszország alig várja, hogy lerohanja Európát. Egy lósz.rt, mama! (Bayer Zsolt publicista, Magyar Nemzet Online, 2024. szeptember 27.)

komment
süti beállítások módosítása