Médianapló

Médianapló - Mitől vacognak a közposztálybeliek?

2022. szeptember 29. 10:24 - Zöldi László

Tömpe István publicista. Azért nem egészítem ki azzal a jelzővel, hogy vérbeli, mert nálam publicista az, aki nem újságíróként tett szert műveltségre, szakmai felkészültségre és íráskészségre. (Vagy újságíróként jutott el arra a fokra, hogy az olvasók adjanak a véleményére.) Tömpe végigjárta a közgazdászok ranglistáját, vagy tucatnyi állami szervezetnél töltött be vezető szerepet. Mostanában nyugdíjasként ír ide-oda.

A fészbukos üzenőfalára, vagy mint például ma is, a Népszava publicisztikai rovatába. Cikke csupán fél újságoldalnyi, mégis négy mondatot húztam alá benne, melyek a szerző gondolati kultúrájáról és átlagosnál jobb íráskészségéről árulkodnak. Közülük itt csak egyet idézek, azt is félig. Miközben az ellenzék helyzetét elemzi, azt fejtegeti, hogy a siralmas állapota miatt nem lesz képes kihasználni az ősszel kirobbanó társadalmi feszültségeket. Ezért aztán a sokak által megjövendölt „Forró ősz helyett inkább langyos hűtőtest … várható.”

Először arra gondoltam, hogy a közérzetet hitelesen jellemző félmondatban sajtóhiba olvasható, és a fűtőtest helyett hűtőtest látott napvilágot. Lassanként rájöttem, hogy a hűtőtest pontosabb kifejezés. A lakásomban ugyanis még nem kapcsolták be a központi fűtést. Helyette a légkondicionáló berendezést használom, de nem a nyári hűtő fokozatban. Tartok attól, hogy a következő hónapban borsos lesz a villanyszámla, ezért naponta csak kétszer egyórányira kapcsolom be a „hűtőtestet”. Reggel, hogy fölmelegítsem az éjszaka lehűlt lakást, és este, lefekvés előtt, hogy ne vacogjam végig az éjszakát.

Így válik érthetővé a mondatból kihagyott rész, amely a bejegyzésem utáni összeállításban már olvasható. Az a benyomásom ugyanis, hogy energiaválság nem föltétlenül azokat a szegényeket hozza még kilátástalanabb helyzetbe, akik eddig sem gázzal vagy villanyárammal, hanem hulladék fával, gumiabronccsal és szeméttel fűtöttek. Az energiaválság inkább a vállalkozókat és értelmiségieket hozza nehéz helyzetbe. Elvesztettük a kedvezményesen adózó katás cégünket, és azon törjük a fejünket, vajon hogyan úszhatnák meg a lecsúszást.

Ami pedig az egyetlen ellenzéki napilapot illeti, kétségtelen, hogy Tömpe István cikkében „csak” négy idézhető mondatot találtam. De a teljesítményét ahhoz érdemes mérni, hogy a Népszava szeptemberi számaiban a mai napig összesen kilenc érte el az idézhetőség szintjét. 

 

Mondatok a Pánik, homály és árnyék című cikkből (2022. szeptember 29.)                

 

A mai ellenzék nem tudja Orbánt leváltani.

Az árnyékkormány bejelentése lépéskényszerbe hozza a többi ellenzéki pártot.

A DK az ellenzéket hívta vetélkedőre, s ha győz, ha felszívja a protest oldalt, nekimehet Orbánéknak.

Forró ősz helyett inkább langyos hűtőtest és riadozó középosztály várható.

komment
süti beállítások módosítása