Médianapló

Médianapló - A magyar sziámi ikrek miket mondanak egymásról?

2021. május 28. 10:36 - Zöldi László

A ma reggeli rádióinterjúban csoda történt, némi hezitálás után Orbán Viktor megnevezte Gyurcsány Ferencet. A műsorvezető Nagy Katalin ama kérdésére, hogy miként vélekedik „az őszödi hazugságbeszédről”, a miniszterelnök krákogott, és „mellbe vágó élménynek” nevezte a kormányüdülőben elhangzott titkos beszédet. Aztán a 15 éve még szocialista politikust akizta, miniszterelnöközte, majd közölte, hogy most is „Ő a főnök a másik oldalon.” Mondott még valamit, amit nem értettem, mert törmelékszó hagyta el a száját, míg végül kimondta: „Gyurcsány a főnök.”

Nem vagyok politikai szakíró, gyűjtöm azonban a magyar politikusok legjellemzőbb megnyilvánulásait. Orbán Viktoréit 1988 áprilisa óta, amikor a Fekete Doboz szólaltatta meg, Gyurcsány Ferencéit 1988 novembere óta, amidőn egy pécsi diáklapban szólalt meg. Aztán a pécsi diákvezér eltűnt a szemem elől, és 1996 őszén, üzletemberként bukkant föl a Népszabadság hasábjain. De csupán 2004 őszén, furcsa körülmények között megválasztott miniszterelnökként vált Orbán Viktor versenytársává a másik oldalon. Orbánnak 32 év alatt 11687 napja volt Gyurcsány első és eddig utolsó jellemzésére, Gyurcsánynak „csak” 6935 napja Orbánéra.

Egyikük nagyon kihasználta a szűkebbre szabott lehetőséget. Gyurcsány 239-szer jellemezte Orbán Viktort, ebből 166-szor a nevén nevezte, 73-szor nem nevezte meg, de félreérthetetlenül hozzá címezte a szavait. Orbán visszafogottabbnak bizonyult. 32 év alatt 10-szer említette Gyurcsány Ferencet, 6-szor meg is nevezte, 4-szer pedig úgy beszélt róla, hogy félreérthetetlenül utalt rá. S hogy még inkább kiélezzem a különbséget, Orbán átlagosan háromévenként jellemezte közvetlenül vagy közvetve az ellenlábasát, Gyurcsány havonta. A jelenlegi miniszterelnök menedzserként a munkatársainak osztotta ki Gyurcsány karakterizálását, a volt miniszterelnök viszont fenntartja magának a jogot, hogy ellenlábasát személyesen küldje melegebb éghajlatra.        

Érdekes, talán még szórakoztató is ez a bizarr, fura, groteszk, különös, meghökkentő, szabálytalan birkózás. Nem is tudnék dönteni abban, vajon melyik országvezető kommunikációs taktikája, megnevezési kultúrája a hatékonyabb. Az viszont nyilvánvaló, hogy a bejegyzéseim után olvasható tízes összeállítás csupán a jelenlegi miniszterelnök esetében valósítható meg. Annyit mégis megkockáztatok, hogy a közélet összenőtt ikerpárja megérdemli egymást. Mi azonban megvolnánk nélkülük is.    

 

Tíz Orbán-mondat Gyurcsányról

 

Egyetlen ember van a kiszesek között, akit én ismerek, akit komolyan kell venni, ha az ember tárgyal vele, mert az próbára teszi az ember képességeit, az egy Gyurcsány nevű ember. (Fekete Doboz, 1989. február 21.)

Az új miniszterelnök annak a kormánynak a miniszterelnöke, aki a szabad Magyarország történetében elsőként kerül hatalomra választási felhatalmazás nélkül. (Index.hu, 2004. október 1.)

Gyurcsány Ferencet beteges hazudozónak tartom, ezért vele nincs miről beszélni. Nekünk a szocialista párttal lesz dolgunk. (Magyar Hírlap, 2006. szeptember 28.)

Gyurcsány Ferencnek a válság megoldására tett javaslatait épp a miniszterelnök személye miatt nem lehet komolyan venni. (Népszabadság, 2009. február 17.)

/A Bajnai-kormány idején/ Magyarország igazi kormányfőjét most is Gyurcsánynak hívják. (Hír TV, 2009. szeptember 11.)

Az izgatottságát hatékonyságnak véli. (Hír TV, 2009. szeptember 11.)

/A KISZ-vezetőkről/ Ott a szervezői és helyzetfelmérő képességével, a teendők logikus számbevételének képességével kitűnt közülük a szóba forgó úriember. (Policity.hu, 2012. augusztus 13.)

Van egy főszereplő, ez Gyurcsány Ferenc, ő mindig megmondja, hogy mi a pálya. (Magyar Rádió, 2021. május 21.)

Ő a főnök a másik oldalon. (Magyar Rádió, 2021. május 28.)

Gyurcsány a főnök. (Magyar Rádió, 2021. május 28.)

komment
süti beállítások módosítása