Médianapló

Médianapló - Hányan férnek el a Kossuth téren?

2024. április 07. 11:17 - Zöldi László

 Magyar Péter, a tegnapi tüntetés szervezője azt írta a fészbukos üzenőfalára, hogy „a rendőrség szerint 250 ezer, a kormánypropaganda szerint 24 ezer, a valóságban 3-400 ezer ember” jelent meg a nemzet főterén. A következő bejegyzésben már óvatosabban fogalmazott, „több százezer” résztvevőt említett. Visszatért ama szókapcsolathoz, amelyet kint, a téren négyszer is megismételt.

Holott a szónoki emelvényről még csak letekinthetett a hullámzó és élénken reagáló tömegre. Úgy tapasztalom, hogy akik szervezik a tüntetéseket, hajlamosak fölébecsülni a résztvevők számát. Így jött ki egyszer a tüntetést megsaccoló Rákay Philipnek kétmillió Fidesz-hívő. A kijelentésből karriert csiholt a 2010 utáni Magyarországon, mentségére szóljon azonban, hogy az idő tájt talán még nem lehetett egy Google-alkalmazás révén feltérképezni a tüntetések színhelyét.

A köztér alapterülete megszerezhető a Földhivataltól. Ebből le kell vonni a műtárgyak (szobrok, szőkökutak, fák) által elfoglalt „szigeteket”, a maradék négyzetmétert pedig be kell szorozni a rajta elférők számával. A digitális alkalmazás szerint egy négyzetméteren négyen férnek el, ha egymáshoz szorulnak. Az álló tömeg szorzója tehát négy, a menetelőé és a térről kiszorulóké viszont csupán 2,5. Tegnap, a Kossuth téren úgy szorultak egymáshoz a tüntetők, hogy a hátsó sorokból a színpad széléhez préselték az elöl állókat. Láttam azonban ritkásabb sorokat, sőt a kamerák magasából nézve olyan „tisztások” tüntek föl a tömegben, amelyeket valamilyen okból nem töltöttek be az emberek. Így aztán hitelesebbnek vélem a 3,5-ös szorzót. A környező utcákban is voltak tüntetők, az ő esetükben inkább a 2,5-ös szorzót használnám.

A címben föltett kérdésre pedig azzal válaszolnék, hogy az említett szempontok alapján elkerülhető a kormányzati alábecslés és az ellenzéki fölébecslés. Így is százezren felüli szám jönne ki. Ami megnyugtathatná Magyar Pétert és társait, a kormánypártok és az ellenzéki pártok pedig megérezhetnék a veszélyt. Egy NER-ből jött politikus olyan húrt pendített meg a kormánnyal és az ellenzékkel elégedetlen választópolgárok lelkében, hogy a tegnapi rendezvényt egyetlen politikai erő sem hagyhatja figyelmen kívül.

A nyilvánvaló eredményhez képest Magyar Péter beszéde aránytalannak, elnyújtottnak hatott. Ő még nem tudja, amit rutinos ellenfelei, Orbán Viktor és Gyrucsány Ferenc már megtanultak. Félóránál hosszabban nem köthető le a tömeg figyelme. Újságíró lévén ezt rögtön átszámolom újságoldalra. Nos, a félórányi szöveg egy kolumnát (oldalt) tölt meg. Akkor hatásos igazán, ha a betűtengert vastagított és hangzatos alcímek törik meg.

A pályakezdő politikus körülbelül háromnegyed órányi beszédéből kiemeltem azokat a mozzanatokat, amelyek leginkább jellemzik a mondandóját.

 

Tíz mondat Magyar Pétertől (Facebook.com, 2024. április 6.)

 

Nemzeti menettel érkeztünk a nemzet csodálatos főterére.

Több százezren vagyunk itt személyesen. 

Én csak egy szikra vagyok, aki elindíthatja a motort.

Egy kis garázsból indulva megrengettük a húsz éves status quo-t.

Mi az, ami húsz éve változatlan? Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc párosa.

Lerázzuk magunkról az utóbbi évtizedek elitjének béklyóját.

Hallod-e te, Polt Péter, mit üzen a nép?

Adják vissza a hatalmat a népnek!

Lépésről lépésre, tégláról téglára vesszük vissza a hazánkat.

Olyan eredményt fogunk elérni, amely az első szög lesz a NER koporsójába.

 

 

 

 

 

   

       

 

komment
süti beállítások módosítása