Médianapló

Médianapló - Mi történt Fialával - már megint?

2020. december 17. 10:29 - Zöldi László

Nem tudjuk, hogy ki kivel szakított. Az ATV tette ki Fiala János szűrét? Vagy a műsorvezető szakított az ATV-vel? Mintha kölcsönösen megunták volna egymást, bár lehet, hogy ez csak a nyilvánosságnak szánt kommunikációs gesztus. Fiala tegnap megszólalt ugyan a Telex.hu-n, de nem lettünk tőle okosabbak.

A nagy érdeklődést kiváltott interjú két részből állt. Az egyikben a portál munkatársai idézték a rádióst-tévést, a másikban pedig összefoglalták a mondandóját. Az utóbbi, kevésbé hiteles szövegrészben látott napvilágot az indoklása, miszerint a szakításra alkalmat adó szombat esti tévéadást „ugyanúgy vezette, mint a rádiós műsorát”. Tételezzük fel, hogy Fiala János valami hasonlót mondott, márpedig akkor inkább erényként fogható fel, hogy egy közismert véleményformáló azonos önmagával. Ha abban bíztak a szerződtetői, hogy simulékonyabban, kulturáltabban, kevésbé gorombán vezeti a Civil a pályán-t, mint például a Kelfeljancsit-t, akkor nem ismerték föl a Fiala-jelenség lényegét.

Három viselkedési formát vettem észre a legújabb kori műsorvezetésben: a behízelgőst, a szikárt és az érdest. Bolgár György azért kedvence a magányos pesti öregasszonyoknak, mert akkor sem keveri le őket, ha butaságot mondanak. Szénási Sándor nem kedveli ugyan a hebegő-habogó és közhelyeket ismételgető betelefonálókat, de úgy zárja rövidre a beszélgetést, hogy emberségükben nem sérti meg őket. Fiala János azonban akkor is lecsapja az amúgy már nem létező telefonkagylót, ha stúdiómikrofonba beszél, és mindkét kezével gesztikulálhat.

Amikor néhány éve, válságos helyzetben neki adták Havas Henrik szintén egocentrikus műsorát, az ATV-ben nem tudták, hogy alábecsüli, lekezeli a legtöbb betelefonálót? Holott híréből elég logikusan következett, hogy ha közéleti személyiségekből összeválogatott asztaltársaságot örököl, akkor sem változtat a magatartásán. A három műsorvezetői viselkedésmód közül a Szénási-féle a legrokonszenvesebb, talán szakmailag is a leggyümölcsözőbb. Ettől azonban még elismerhető a másik két magatartásforma létjogosultsága is.

Amennyiben Fiala János NB I-es focista volna, a tizenkettes mezőnyből már tíz csapatot megjárt volna. A Magyar Rádiót, a Nap TV-t, az Echo TV-t, a Calypso Rádiót, a Budapest Rádiót, a Pont FM-et, a Rádió Q-t, a Civil Rádiót, a Spirit FM-et és az ATV-t. 64 éves korára már nem maradt sok választása. Bár az a benyomásom, hogy még ezzel a pokróc stílussal is helye volna a beszűkült nyilvánosságban.          

komment
süti beállítások módosítása