Médianapló

Médianapló - Orbán kiket is csatoltatott hozzánk Trianonban?

2020. december 12. 09:53 - Zöldi László

A Népszava mai számában furcsa hír jelent meg. A szerkesztőség idézte Kubatov Gábor fészbukos bejegyzését: „Ha annak idején a trianoni békeszerződést Orbán Viktor tárgyalja, az Antant-országok felét Magyarországhoz csatoltatta volna.” A Fidesz pártigazgatója dicsérte a Fidesz elnökét, országunk miniszterelnökét, aki az Európai Unió székhelyén tárgyalt, hívei szerint sikeresen, politikai ellenfelei szerint sikertelenül.  

A Facebook üzenőfalán kétségkívül ez a szöveg látott napvilágot, de nem így. Betűhíven idézem: „Ha annak idején a Trianoni békeszerződést Orbán Viktor tárgyalja az Antant-országok felét Magyarországhoz csatoltatta volna.” Vagyis a ’trianoni’ jelzőt Kubatov úr nagy T-vel írta, a ’tárgyalja’ után pedig elfelejtette kitenni a vesszőt. Az ’Antant’-tal két baj is van. Ezt szintén kis a-val kellett volna írni, ráadásul a főnökét magasztaló pártmunkás félreértette az antant kifejezést. Értem persze a szerkesztőség dilemmáját, mert hetente küszködöm idézetekkel, amelyeken azonban méltányosságból se szoktam változtatni.

Íme, egy 54 éves közéleti személyiség, aki szakközépiskolában érettségizett, ahol aligha idegesítették a nyelvtannal. Mezőgazdasági egyetem levelező tagozatán gépjármű kárszakértői oklevelet szerzett. 46 éves korában pedig diplomára tett szert a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. Szegről-végről kolléga, elég kínos ez nekem. Rossz a helyesírása, és nem érti azt, amit a nyilvánosság elé tárt. Az antant ugyanis Nagy-Britannia és Franciaország 1904-es szövetségét jelenti, amellyel tíz évvel később a lövészárokban találta szembe magát az Osztrák-Magyar Monarchia.

Csakhogy Kubatov úr nem a két nagyhatalom felét akarta Orbán Viktorral visszamenőlegesen hozzánk csatoltatni, hanem az úgynevezett kisantantét. A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság és Csehszlovákia 1920-as szövetségét, amelyhez később csatlakozott a történelmi Magyarországból szintén lakmározó Románia is. Az eredeti kifejezés „Apró-antant” volt. Ezzel a címmel jelent meg cikk a Pesti Hírlap 1920. február 26-i számában. A névtelen szerző, alighanem az egyik szerkesztő írta a környező országokról: „A kicsinyek, az apróságok, az ágaskodó jelentéktelenségek ,,, szent szövetségre lépnek egymással.”

Az apró, a kicsiny antantból lett kisantant, amely egy magyar újságíró jóvoltából terjedt el a nemzetközi szakirodalomban. Kár, hogy erről országunk egyik legbefolyásosabb lakója, a Fidesz pártigazgatója és az FTC klubelnöke nem értesült.            

komment
süti beállítások módosítása