Médianapló

Médianapló - László Imre miért dicsérte Hitlert?

2020. június 29. 10:00 - Zöldi László

Kiszivárgott egy videó az újbudai önkormányzat üléséről. A polgármester szerint „’36-ban vagy ’37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg.” A DK-s politikus kifejtette, hogy 1933 és 1938 között a kancellár tevékenysége „Németország felemelkedését hozta”, „Aztán ami utána történt, az nem igazán fér ebbe a képbe bele.”

A ’nem igazán’ kifejezést akkor használják a kommunikáció szakos diákok, ha a vizsgán belekezdenek valamibe, de elbizonytalanodnak, és próbálnak kikecmeregni a csapdából. László Imre tapasztalt egészségügyi menedzser, talán városgazdának is jó, a történelemhez azonban annyit ért, mint hajdú a harangöntéshez. A ziccert ki is használta a kormánypárti sajtó, mert azonnal megindult az összehangolt támadás az ellenzéki politikus ellen. Azt is megírta valaki, hogy „Hallgatásba burkolózott a baloldal.”

A baloldal nevében nem nyilatkozhatom, ám azt nem fogadom el, hogy kettős a mércém, ahogy az egyik telefonáló mondta: „Bezzeg amikor kormánypárti politikusokat kell simfelni”. Épp ellenkezőleg. A kormánypárti politikusok elszólásai kevésbé érdekelnek, mert Németh Szilárd vagy Kósa Lajos félműveltsége nem fáj, inkább szórakoztat. Meg is néztem az Elszólások fájlt, a legutóbbi évtizedben a kormánypárti politikusoknál hat marhaságot tettem szóvá, az ellenzékieknél kétszer annyit. Élen járt Kunhalmi Ágnes és Bangóné. A hozzájuk most csatlakozott László Imre úgy keveredett a kimagyarázhatatlan okfejtésbe, hogy az autópályák lebegtek a szeme előtt.

Kétségkívül felszívták a munkaerő-fölösleget, csakhogy más célt is szolgáltak. A Blitzkrieg-et, hogy a Wehrmacht-tankok gyorsabban érjék el a környező országok határát. Egyébként 1933 és '36/37' között már voltak koncentrációs táborok, bár akadtak még bírók, akik igazságot szolgáltattak a hitleri államszervezet vádjaival szemben. 1938. november 9-ről 10-re virradóra a Kristallnacht, vagyis a zsidó üzletek szétverése és a zsinagógák felgyújtása tette diktatúrává a nácik lopakodó hatalomgyakorlását. Ama címlap 1939. január 2-án látott napvilágot, az 1938-as év emberének választott Hitler arcképével.

László Imre szerencsétlen kijelentése azért szivároghatott ki az újbudai önkormányzat üléséről, mert nemcsak jegyzőkönyvet vezetnek, hanem videófelvételek is készülnek. Vajon az Orbán-kormány ülésein milyen történelmi okfejtéseket engednek meg maguknak a miniszterek? Ezt azért nem tudhatjuk, mert az elhangzottakról nem készül jegyzőkönyv, és operatőr sincs a teremben. Pedig igény volna rá.

 

Tíz mondat Goebbels naplójából

 

Ha egyszer hatalomra kerülünk, megfizetünk ezeknek a hébereknek. (1932. január 7.)

Most megmutatjuk nekik, mit lehet kezdeni az államigazgatás szervezetével, ha ért hozzá az ember. (1933. február 20.)

Nem vagyunk alkalmasak a hóhér szerepére. Nehéz kötelesség. (1934. július 4.)

Mesés plakátok készültek. Főleg sikereink adatait ábrázolják. Én magam is sok szöveget írok. (1936. március 10.)

Ha vége az olimpiának, durvábbak leszünk. (1936. augusztus 8.)

Azt tanácsolom a Führernek, hogy a lehető legrövidebb időn belül szüntesse meg a bírói függetlenséget. (1937. szeptember 10.)

Nagyszabású politikai és nemzeti filmeket kell gyártani. (1938. január 14.)

A vezető munkatársak listájáról eltávolítom a Frankfurter Zeitung két vétkes szerkesztőjét. Közülük az egyiket, aki félzsidó, le is tartóztattatom. (1938. január 27.)

Kiadom az utasítást, hogy a zsidók számára tilos a színházak és a mozik látogatása. (1938. november 13.)

A politikai viccet kiirtjuk. (1939. február 3.)

 

komment
süti beállítások módosítása