Médianapló

Médianapló - Matolcsy György a Balatonban

2019. december 19. 10:13 - Zöldi László

Egyszer még szobra lesz Kecskeméten. Vagy a főterén, vagy a Neumann Jánosról elnevezett egyetem előtt. A felsőoktatási intézményt ő hozta létre a Magyar Nemzeti Bank bevételéből. S bár a forrás eredete vitatott, az aligha vitatható, hogy művelt jegybank-elnökkel van dolgunk. Lám, közgazdasági nézeteiben is felmutatja a művészetek iránti rajongását.

Kedvenc portálján hasonlattal érzékeltette a képes beszédhez való vonzódását: „Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy századunkban végre a történelem napos és nyertes partjára úszunk át, felelve egyben Nagy László nagy kérdésére: igen, mi visszük át a szerelmet a túlsó partra.” (Növekedés.hu, 2019.12.16.) Az eredeti verssor így hangzik: „S ki viszi át fogában tartva/ a Szerelmet a túlsó partra?” Ezt tejfölös szájú szerkesztőként még nem értettem, de mert az Élet és Irodalomnál dolgoztam, magyarázatért fordulhattam a szomszédos szobában lévő költőhöz. Ő tapintatosan elmesélte, hogy a szigligeti Alkotóházban időzött, amidőn egy csinos hódolója megkérte: csónakázzanak a Balatonon. Az északi partról azonban nem jutottak át a délire, mert közben a hölgy fellációban részesítette. A latin kifejezést egy szómagyarító ajkalásnak nevezte.

Társaságban vitatkoztunk Matolcsy metaforájáról, és valaki azt firtatta, vajon miért változtatta meg a szerelmi művelet mikéntjét. Nem mindegy, hogy ama művelet csónakban történik-e, vagy úszás közben. Az utóbbit megvalósíthatatlannak vélte. Vitába szálltam vele, mondván, hogy ne becsüljük le a neves közgazdász klasszikus műveltségét. Emlékeztettem arra, hogy Suetonius a Caesarok élete című művében miért csúfolta Tiberiust Caprineus-nak (Bakkecskének). Az élveteg uralkodó ugyanis lemondott császári címéről, és visszavonult Capri szigetére, ahol hódolhatott pedofil hajlamának, amit közéleti személyiségként kevésbé engedhetett meg magának. „Állítólag zsenge kisfiúkat tanított be, akiket halacskának nevezett, hogy úszás közben a combja között forgolódjanak, és nyelvükkel meg gyengéd harapdálásokkal csiklandozzák.” (Kopeczky Rita fordítása)

A Magyar Nemzeti Bank kulturált elnökét fölmenteném a pontatlanság vádja alól, elvégre mintegy kétezer éve tudható, hogy úszás közben is lehet „előjátszani”. Igen ám, csakhogy a gazdaságpolitikai eszmefuttatás alanya mi vagyunk, a magyarok. Az persze nem valószínű, hogy Matolcsy György meg akart sérteni bennünket úszkálás közben. Arra gyanakszom inkább, hogy a fellációt nem ajkalásnak magyarítaná, hanem szájalásnak. Nem ugyanaz..

 

4 komment
süti beállítások módosítása