Médianapló

Médianapló - Miért (nem) ölték meg Hitlert egy párizsi moziban?

2018. január 01. 10:56 - Zöldi László

Az egyik kereskedelmi tévé alcsatornája tegnap 21 órakor kezdte sugározni a Becstelen brigantykat. A vetítés 0 óra 30 perckor fejeződött be. Tarantino rendezése azonban „csak” 2 óra 33 percnyi. Az öt fejezetre tagolt filmet ötször szakította meg hirdetési blokk. Úgy fejeztem be a régi és kezdtem az új esztendőt, hogy unalmas reklámokat néztem figyelemre méltó filmrészletek között.

A mese hol volttal, hol nem volttal indult, sőt a rendező alkalmazott egy narrátort is, és olykor nyíllal meg betűkkel jelezte, hogy mit és kiket látunk. Ha 1944-ben az Angliából érkezett amerikai kommandónak egy párizsi moziban sikerült volna megölnie Hitlert, Göringet, Goebbelst és Bormannt, a Führert és bizalmi embereit, akkor a világháború hónapokkal korábban végződhetett volna. A sors iróniája, hogy Tarantino meséje nem nélkülözi a történelmi valóságot.

A CIA jogelődje, az OSS (az amerikai hadsereg titkosszolgálata) azt találta ki, hogy össze kéne szedni a németek megszállta Európából érkezett zsidó fiatalokat. Alkalmasak volnának arra, hogy otthon maradt és talán már nem is élő rokonaik miatt bosszút álljanak a nácikon. Kiképezték őket kézifegyverek használatára, az éjszakai harcra, az ejtőernyős ugrásra, a zárnyitásra és a rádiózásra is. Belőlük Tarantino kilenctagú kommandót állított össze, közülük a film végére ketten maradtak életben. Ilyen arányú volt az OSS-különítmények vesztesége is. Az élve maradtakat az amerikai hadvezetés a háború után is felhasználta.

A harcedzett veteránok kutatták föl, szedték össze, és szállították haza a háborús bűnösöket. A magyar kommandóból ismerjük a parancsnokot, Martin Himler Márton őrnagyot (civilben ügyvédet), Granville főhadnagyot (a pesti Odeon-kávéház tulajdonosának, Grósz-papának a szőrmekereskedő fiát), George Gerbner György hadnagyot (aki médiatudósként világhírre tett szert), Knight hadnagyot (Herzog-Herczeg Bélát), valamint Nemes Jánost és Ecséry Miklóst. Ha Tarantino nem rendezi meg a Becstelen brigatykat, föl sem ötlik, hogy a jól elmesélt, de a történelmi valóságtól elrugaszkodott film alapja létezett.

A hajdani filmkritikus beszél belőlem, amikor azon tűnődöm, hogy a bírósági elszámoltatás előkészítőiről millyen filmet lehetne készíteni Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Dániában, Norvégiában, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában, Jugoszláviában, Csehországban-Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, a balti államokban és Magyarországon is. A második világháborút túlélt kommandósokból mindegyikbe jutott egy-egy kutató és szállító brigád.                  

10 komment
süti beállítások módosítása