Médianapló

Médianapló - Egységbe tömöríthetők-e a szocialista politikusok?

2017. június 08. 10:57 - Zöldi László

Az MSZP újdonsült kommunikációs igazgatója megosztotta elképzeléseit a nyilvánossággal. Kerényi György tegnap rokonszenves visszafogottsággal fejtette ki a 24.hu digitális felületén, hogy ő nem akar politizálni. „Az a dolgom - mondta -, hogy felöltöztessem azt, amit kitalálnak.” Mindazonáltal azt is közölte, hogy „Elkezdődött a kampány, és Botka László a miniszterelnök-jelölt. Jórészt róla kell, hogy szóljon a kommunikáció.” Mostantól kezdve tehát nem lesz kibeszélés. Vajon sikerül-e megreguláznia a szétbeszélésre hajlamos szocialista politikusokat?

Egyelőre annyit hallani, hogy ha megszólalnak a nyilvánosság fórumain, beleszövik véleményükbe a néhány napja kongresszusilag megválasztott miniszterelnök-jelölt nevét. Tegnap este például Mesterházy Attila volt pártelnök húszperces interjút adott az egyik televíziónak, és tizenháromszor ejtette ki Botka László nevét. Nehéz eldönteni, vajon a botkázás az azonosulás vagy az alkalmazkodás gesztusa-e. Van azonban egy személyes tapasztalatom az egységesítés nehézségeiről. A magyar szocialisták akkor is ellenzékben voltak, és készültek az országgyűlési választásra. Az elnökség tagjai elvonultak egy dunakanyari szállodába, és meghívtak néhány szakembert, köztük e sorok íróját is, engem azért, hogy igazítsam el őket a vidéki sajtó rejtelmeiben.

Az előadás és a vita után az volt a benyomásom, hogy nőtt szemükben a fővároson túli sajtó, fölfedezték a benne rejlő lehetőségeket. Ez arra bátorított, hogy túlterjeszkedjek a mandátumon. A tragikai vétség abban nyilvánult meg, hogy azt mondtam nekik: csak akkor győzhetnek, ha egységesen lépnek föl a nyilvánosság előtt, ezért vissza kellene adniuk a mobiljukat, és az új telefonjuk számát nem kéne megadni az újságíróknak. A továbbiakban csak a majdani kommunikációs igazgató közreműködésével érintkezhetnének a nyilvánosság képviselőivel. A tekintetek elkomorultak. Később, a folyosón elkapott az egyik elnökségi tag, akit még az egyetemről ismertem. Lehülyézett, mondván, fogalmam sincs arról, hogy a parlamenti képviselőséget jelenti az újságírók közelsége, akik révén a kampányban megismerhetik arcukat, hangjukat, elképzeléseiket a választópolgárok.

Az MSZP újdonsült kommunikációs igazgatója, Kerényi György némi öniróniával azt is kifejtette a tegnap megjelent interjúban, hogy a választási kampányok előtt minden elődje meghirdette az egységes fellépést. Eddig nem igazán jött be.       

komment
süti beállítások módosítása