Médianapló

Médianapló - A Pegazus nevű szárnyas ló kifogott a hirdető politikusokon

2024. április 01. 18:09 - Zöldi László

tutto_kata_fb_240331.jpg

Két szocialista honanya, Bangóné Borbély Ildikó és Kunhalmi Ágnes 2019. február 18-án elvette a show-t a többi ellenzéki párttól. Kiálltak a képviselői irodaház folyosójára, keblükhöz ölelték a két példányban kinyomtatott papírlapot, hogy a kamerák elé tárhassák, mennyire elégedetlenek Kövér házelnök úr parlamenti garázdálkodásával. A sminkjük hibátlan volt, a szövegük már nem annyira. Az A/4-es formátumú lapon ezt firtatták: „Képviselőkbe folytani a szót illendő?”

A digitális teret elöntötte a kommentáradat. Az újabb kétharmados választási vereség után az ellenzéki szavazók minden csalódottságukat, dühüket, kiábrándultságukat beleírták a hozzászólásokba. Értettem az indulatukat, mégis méltatlannak éreztem a durva hangvételt. A pontos j és az ly ugyanis anyanyelvünk logikátlan, furcsa jelensége. Az a benyomásom, hogy akik támadták a két politikusnőt, maguk sem volnának képesek hibátlanul kitölteni egy helyesírási tesztet.

Arról nem is szólva, hogy akkor már két éve volt annak, hogy Balla D. Károly látszólag magányos akciót indított. Az ungvári költő 2017. április elsején adta közre, hogy ott is j-t ír, ahol ly-t kellett volna. S bár kezdeményezését áprilisi tréfának szánta, a keresztnevét azóta is következetesen Károjnak írja. A szerkesztők hozzászoktak a jézéséhez, és legalábbis az ő esetében tudomásul vették a rendhagyó hejesírást. Miért ne gondolhattuk volna, hogy a két honanya csatlakozott a határon túli költő mozgalommá teberélyesedett akciójához?

Azóta Bangónét kizárták az MSZP-ből, Kunhalmi pedig a párt társelnöke lett. Helyesírásból már-már rehabilitáltam őket, amikor a fészbukos Mr. Algoritmus tegnap átküldött egy hirdetést. Tüttő Kata lett a szocialisták listavezetője a június 9-én esedékes európai uniós választásra, és csatlakozott hozzá a párt említett társelnöke. Ezt a szöveget adták ki a kezükből: „A nőknek olyan vezetőkre van szüksége, akik értik a mindennapok valóságát!” Nos, az idézett mondat kijelentő, és pontot kellett volna tenni a végére.

Van persze olyan helyzet, amikor annyira fel akarjuk hívni valamire a figyelmet, hogy felkiáltójellel nyomatékosítjuk a szándékunkat. Bocsánatos vétek, és szó nélkül hagytam is volna azt a fránya felkiáltójelet, de épp a szöveg legfontosabb szavánál rúgta őket oldalba a költői tehetség megtestesítője, a Pegazus nevű szárnyas ló. A hirdettető politikusok sokféle színben adták közre a mondatukat, és a vezetők kifejezés olvashatatlan. Akik járatosak a média- és reklámiparban, azok tudják, hogy halványsárga alapra fehér betűket tilos nyomtatni.

Egyébként magával a mondandóval nincs különösebb gond, bár nemcsak a nőknek volna szükségük a hétköznapokban otthonosan mozgó női vezetőkre, hanem a férfiaknak is. Az iménti mondatban ösztönösen írtam ’szükségük’-et, elvégre a két politikus a nő kifejezést többes számban használta. Lehetséges, hogy az általános iskolában hiányoztak arról az óráról, amikor a ragok illesztéséről kellett volna tanulniuk?

A jelek arra utalnak, hogy az anyagi gondokkal küszködő párt olyan kampányszövegre dobott ki pénzt, amelynek egyetlen mondatában két hiba és egy bocsánatos vétek található. E bejegyzés mindkét példájában feltűnt Kunhalmi Ágnes neve. A fejlemények azt sejtetik, hogy szegény MSZP-t az Ági is húzza.

 

Tíz mondat a hirdetésekről

 

A hirdetők nem lapot vesznek, csak helyet a lapban. (Tamás Ervin újságíró, Népszabadság, 1996. augusztus 3.)

Bosszant, hogy a nagyszerű reklámszövegeket rendszeresen filmrészletekkel zavarják. (Donát Róbert veszprémi tanár a tévéműsorokról, Napló, 1997. augusztus 18.)

Az a jó reklám, amit nem felejtünk el. (Réz Pál műfordító, Duna TV, 2012. augusztus 8.)

Az óriásplakátra is csak egyetlen mondatot lehet kiírni. (Somogyi Zoltán szociológus, A, 2013. február 6.)

A reklám ne művészi legyen, hanem eredményes. (Klapka György üzletember, ATV, 2014. január 30.)

Tüttő Katával azt akartuk bizonyítani, hogy lehet más az MSZP. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, ATV, 2014. július 3.)

Örülök, hogy van tízmillió helyesen író, én nem vagyok köztük. (Bangóné Borbély Ildikó szocialista politikus, Index.hu, 2019. március 27.)

A Szputnyik V. arca akarok lenni. (Kelemen Anna celeb, Instagram.com, 2021. február 8.)

Kényelmesebb a tengeri lovat megülni, mint a szárnyasat. (Ónody-Molnár Dóra újságíró Tüttő Katáról, Jelen.media.hu, 2021. augusztus 6.)

Egy tehetséges embernek nem kell hirdetés ahhoz, hogy nézettséget szerezzen. (Tóth Bettina influenszer, Telex.hu, 2022. december 12.)

Fotó forrása: Tüttő Kata hivatalos Facebook oldala

komment
süti beállítások módosítása