Médianapló

Médianapló - Nyomják vagy lenyomják az ellenzéki sajtót?

2016. október 28. 10:16 - Zöldi László

Kálmán Olga Török Gáborral beszélgetett. A tévés műsorvezető azt firtatta, vajon a kormány számára nem jelent-e túl nagy rizikót a Népszabadság, a Bors és a Népszava „elhallgattatása”. A politikai elemző válasza nem tartalmazott sajtószakmai szempontokat. Természetesen a Népszabadság megszüntetése és a Bors megkörnyékezése rizikós vállalkozás, mégis változatlanul az a benyomásom, amit a tegnapi bejegyzésben már pedzegettem.

A kormány számára másodlagos jelentőségű a 37 ezer példányban eladott politikai napilap „felfüggesztése” és a 63 ezres bulvárújság feltételezhető bekebelezése. Értékesebb portéka a Népszabadságot birtokló Mediaworks hálózatához tartozó 13 vidéki napilap a 230 ezer példányával és a Bors tulajdonosához tartozó két újság, a győri Kisalföld és a szegedi Délmagyarország a 90 ezer példányával. Az is lehetséges persze, hogy az ellenzéki sajtó korlátozásában, felfüggesztésében, megszüntetésében, elhallgattatásában akadt egy még fontosabb szempont: a nyomdáé. Ez akkor ötlött fel, amidőn a műsorvezető megemlítette a Népszavát is. Azt már én fűzöm hozzá, hogy a nagy múltú napilapot pillanatnyilag a Mediaworks budapesti nyomdája állítja elő.

A hazai nyomdák legújabb kori története úgy foglalható össze, hogy a sajtóbefektetők 1993 óta többet is építettek vagy korszerűsítettek. Ezek a győri, a veszprémi, a pécsi, a kecskeméti, a lajosmizsei, a szegedi, a debreceni és az említett fővárosi nyomda. Közülük a Mediaworks-laphálózat megvásárlásával kormány közeli cég birtokába került a veszprémi, a pécsi, a kecskeméti és a budapesti, a lajosmizsei pedig eleve állami tulajdonban volt. Egyelőre független még a győri és a szegedi, amelyeket szeretne a végrehajtó hatalom megkaparintani. „Választéknak” maradna tehát a debreceni.

Csakhogy minél inkább az ország központjában van egy nyomda, annál gazdaságosabb megszervezni az újság terjesztését. Ha a Mediaworks netán megtagadná a Népszava előállítását, akkor arra kényszerítené a szerkesztőséget, hogy kopogtasson Győrött vagy Szegeden, e nyomdák esetleges elvesztése után pedig Debrecenben. A három közül bármelyik vállalja az ellenzéki napilap kinyomtatását, az ország északnyugati, déli vagy keleti széléről sokkal drágább és körülményesebb megszervezni a terjesztését. Korántsem biztos azonban, hogy a Mediaworks eláll a Népszava kinyomtatásától. Elég, ha megkéri az árát, és azonnal válságba sodorja az immár egyedüli baloldali napilapot.        

3 komment
süti beállítások módosítása