Médianapló

Médianapló - Ugyanarról másként

2015. december 01. 10:47 - Zöldi László

Kakuk L. Tamás tegnap a Magyar Rádió 180 perc című műsorát vezette. Annyit tudok róla egy idén januári cikk alapján, hogy az MTVA hír- és hírháttér főszerkesztője. De azt is olvastam, hogy a közszolgálati rádióban szerkeszti a határon túli műsorokat. Vajon melyik információ a frissebb? A lényeg az, hogy inkább menedzser, mint műsorvezető. Alighanem ezzel magyarázható, hogy a reggeli adásban méltatlan helyzetbe hozta magát.

Többször is beharangozta, hogy negyed nyolckor az MSZP választmányi üléséről fog beszélgetni Gőgös Zoltán elnökhelyettessel. Csakhogy a magyar újságíró-tárdalomban valószínűleg ő volt hétfőn reggel az egyedüli, aki nem tudta, hogy az MSZP szombaton kongresszust tartott. Nem ugyanaz a műfaj. Amidőn pedig negyed nyolckor maga az interjúalany figyelmeztette a tévedésére, azonnal vette a lapot, és kifejtette, hogy „lehetett olvasni sokfélét erről a kongresszusról”. De ha sokfélét olvasott a szombati pártkongresszusról a vasárnapi lapokban, amelyek hónapok óta nem jelennek meg, miért beszélt többször is választmányi ülésről?

Szerencsére Gőgös Zoltánnak sikerült egyszerű szavakkal összefoglalnia az új helyzetet. Választási pártból újra mozgalmi párt akar lenni az MSZP - az emberek felé kell fordulnia, ha életben szeretne maradni. Az a benyomásom, hogy ezt akarta elmagyarázni Tóbiás József pártelnök is az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Igazán kár, hogy belegabalyodott az alapszabályba, mely rajta kívül legföljebb az MSZP tagjait érdekelte. Talán ő is érti azt a folyamatot, amit a vezetőtársa (helyettese) közérthetően bontott ki a rádióban, csakhogy nem képes elmondani, amit gondol róla. Valószínűleg azért nem, mert csupán egy nyelven beszél. A funkcionáriusi nyelvezetet használja, amelyet a pártalkalmazottak beszélnek, csakhogy ez nem azonos a pártirodán túl élők szavajárásával.

Ez az ellentmondás váltotta ki Kálmán Olga értetlenségét, aki próbálta megérteni, amit talán ért az interjúalanya, de nem képes a párton kívüli nyilvánosság számára elmagyarázni. Azt hiszem, ez a legtöbb, amit egy inkább műsorvezető, mint főszerkesztő-menedzser megtehet értünk: nem játssza meg a mindentudót, de igyekszik felkészülni a témából, hogy azokat képviselhesse, akik nem faggathatják a politikusokat. Az interjú végén ezzel dicsérte beszélgetőpartnerét, aki egyre lelkesebben mondta a magáét: „Ha valakit felrázott, akkor saját magát.” Vajon a hangjából Tóbiás József kiérezte-é az iróniát?             

komment
süti beállítások módosítása