Médianapló

Médianapló - Az ellenzék levonult a térképről

2014. július 11. 09:49 - Zöldi László

A volt miskolci rendőrkapitány körüli vita tükrözi a baloldali ellenzék meghasonlottságát. Most éppen a polgárjogi aktivisták és a reálpolitikusok használnak ki minden lehetőséget, hogy a nyilvánosság előtt is bizonyítsák, milyen nehéz közös nevezőre jutni. Sokan tették szóvá, hogy Eörsi Mátyás DK-politikus „statisztikai romabűnözésről” beszélt az egyik tévéműsorban, megsértve ezzel a politikai korrektség íratlan szabályait.

Berzenkedés közben észre sem vették, hogy a hajdani SZDSZ-politikus mellékesen kifejtette: „Ha Pásztor Albert a Fidesz jelöltje volna, akkor nem mennék le hozzá.” S hogy az igekötő nem nyelvbotlás volt, arra bizonyság, hogy megismételte: azért ment „le” Miskolcra, hogy megismerje azt az embert, akit mostani pártja (és az MSZP) polgármester-jelöltnek javasol. Az ő helyében hasonlóképpen jártam volna el, csak más igekötőt használtam volna. Ugyanezt javasolnám a Demokratikus Koalíció elnökének, Gyurcsány Ferencnek is, aki szintén megszólalt a Pásztor-ügyben, és ezt írta a Galamus.hu véleményportálon „És leköltözhetünk Miskolcra, némi tapasztalatot szerezni.” Annak idején ezt meg is tette, néhány napot töltött az Avas-lakótelepen, amely speciel az észak-magyarországi nagyváros feje fölött terül el.

Nem vonom kétségbe, hogy a két ellenzéki politikus szándéka akár nemes is lehet. Mindazonáltal szóhasználatukban, beidegződött igekötő-kultúrájukban ugyanazt a vidékszemléletet vélem fölfedezni, ami a legtöbb ellenzéki véleményformálót jellemzi - azokat is, akik a Pásztor-ügyben vitatkoznak Gyurcsányékkal. Amikor például kárhoztatják az Orbán-kormányt, hogy a mezőgazdasági minisztériumot „le” akarja vinni Debrecenbe, csak két dolgot nem vesznek figyelembe. Az egyik az, hogy Miskolchoz hasonlóan Debrecen is följebb van a térképen, mint Budapest, de legalábbis egyvonalban. A másik meg az, hogy Fazekas Sándor miniszter karcagi, és lássuk be, miért kéne naponta a fővárosba kocsikáznia, ha Debrecen sokkal közelebb van.

Egyéb okok mellett vajon nem azzal magyarázható az ellenzék két idei veresége és a közelgő önkormányzati választás várható kudarca, hogy az országos politikusok levonultak a térképről? Amikor még hatalomban voltak, föladták a falvakat és a kisvárosokat, ellenzékiként pedig leginkább oda mentek kampányolni, ahová a Budapestről kiinduló autópályákon eljutottak. Bocs, pontatlanul fogalmaztam: lejutottak.       

14 komment
süti beállítások módosítása