Médianapló

Médianapló - Az újságíró és a kommentelő ugyanabba a cellába kerül?

2013. november 30. 10:11 - Zöldi László

Azért vártam a tegnapelőtti jegyzetet kísérő kommentek értelmezésével, mert az utánközlő portál este tette föl a blogot, és éjszaka indultak be a hozzászólók. Most először jutottam arra a következtetésre, hogy a téma háttérbe szorította a politikai előítéleteiket. A kommentelők feltűnően tárgyilagosan ítélték meg az újságírók helyzetét, hogy mégsem kerültünk át a büntetőjogi kategóriából a polgárjogiba. Az uniós gyakorlattal ellentétben Magyarországon nem sikerült dekriminalizálni a rágalmazás és a becsületsértés vélt vagy valós vétségét.

 

Amiről az egyik hozzászóló megjegyezte: „A büntetőjogban nemhogy fegyházat, de még feltételes szabadságvesztést sem szabtak ki soha érte.”  Igaz, csakhogy mégis érezzük az állam szigorát. Ama bizonyos konferencián, amelyről tegnapelőtt számoltam be, elmesélte egy tényfeltáró újságíró, hogy ha a polgári jogban perelték volna, ő állt volna szemben a felperessel, illetve az ő ügyvédje az ellenfél ügyvédjével. A büntetőjogi eljárásban viszont az ügyész lépett a felperes helyébe, és a bíró vádlottnak szólította az újságírót. Az állam képviselője büntetéssel fenyegeti a nyilvánosság képviselőjét, és ez akkor sem késztet bennünket a valóság feltárására, ha sejtjük, hogy a végrehajtó hatalom egyelőre nem akar mártírt csinálni belőlünk.

 

A kommentelők megértették, ha az állam rövidebb pórázra fogja az újságírókat, előbb-utóbb ők is sorra kerülnek. Amire a tanácskozáson hallottam is példát. Egy portál főszerkesztője kifejtette, hogy az egyik névtelen kommentelőt kinyomoztatta az ügyészség, és felelősségre vonta a bíróság. Az illető kénytelen-kelletlen szabadságot vett ki a munkahelyén, saját költségén a 270 kilométernyire lévő városból Budapestre utazott, a tárgyalóteremben megalázó körülmények között kérdezték ki, és noha nem vették őrizetbe, azzal a „boldogító” tudattal tért haza, hogy átmenetileg lemond a kommentelésről.

 

Azt már én fűzöm hozzá, hogy az újságíró számára lehet mentő körülmény. Ha a szakmánkban járatos bírót fogunk ki, akkor azt vizsgálja, vajon a per tárgyában a tőlünk elvárható gondossággal jártunk-é el. És ha ezt sikerül bizonyítani, enyhébb a büntetés. A kommentelők azonban többnyire nem hivatásos újságírók, tőlük nem várható el szakmai gondosság. Mentő körülményük pedig különösen akkor nincs, ha kiírják magukból az indulataikat. Köszönöm, hogy ezúttal inkább az együttérzés csendült ki a soraikból.              

28 komment
süti beállítások módosítása