Médianapló

Médianapló - A vak komondor esete a nyilvánossággal

2013. május 03. 11:17 - Zöldi László

A fülöpházi polgármester valószínűleg lábjegyzet lesz a hazai nyilvánosság legújabb kori történetében. Róla beszél a fél ország, vak komondora pedig - ’akin’ átesett Terike, a tanya gazdasszonya, és nyolc napon túl gyógyuló orrtörést meg egyéb sérüléseket szenvedett - a karikaturisták, mémkészítők és kommentelők kedvenc állata lett.

 

Az élettársa balesetén szomorkodó honatyával kitűnő interjút készített az FN24 hírportál parlamenti tudósítója. Aki kíváncsi a Fidesz-politikus méltóságteljes személyiségére, az kiolvashatja a szürreális elemekben bővelkedő párbeszédből, hogy választékosan fogalmazó, férfias érzésekkel telítődött mintapolgárt sodort elénk a sors. Bár én, őszintén szólva, gyanakszom is rá. Tegnap este, a képernyő előtt ülve vetettem egy pillantást a jobb kézfejére, és két zúzódást láttam rajta. Úgy rémlik, a brutalitástól irtózó polgármester mégis erőt vett eredendő visszafogottságán, és bemosott egyet - vagy kettőt - a gazdasszonyát akaratlanul is letaglózó komondornak.

 

Balogh József kifejtette a Népszava mai számában, hogy „sajtóperekre készül, mert az ártatlanság vélelmét figyelmen kívül hagyva azonnal ítélkeztek felette” az újságírók. Ha csakugyan megteszi, talán még nyer is. Hiába jelentette föl pórul járt élettársa, a lábadozó Terike, és a nyilvánosság fórumain hiába tanúskodott ellene az elvált felesége is, ártatlannak kell tekinteni, amíg a bíróságon be nem bizonyosodik a bűnössége. Igen ám, csakhogy azok a furmányos védőügyvédek különböző kifogásokkal évekre nyújtják el a pereket, mi viszont, a kíváncsi közvélemény nem győzzük kivárni az ítéletet. Leginkább a politikusok ügyében érzékeljük ezt az ellentmondást.

 

Az országgyűlési képviselőknek mentelmi joguk van, és csak akkor állnak a bíróság elé, ha kiadja őket a parlament, vagy ők mondanak le ama különleges jogukról. Ami irritálja persze a közvéleményt, hajlamosak vagyunk ugyanis az első benyomás, például a kézfejen éktelenkedő zúzódások láttán ítélkezni. Nem véletlenül mondogatják közéleti berkekben, hogy a polgári demokráciában egyetlen büntetés fenyegeti a politikust: a nyilvánosság. A lassú törvénykezés és a gyors ítélkezés közti résbe nyomulnak be a nyilvánosság képviselői. Márpedig a fránya újságírók azzal nyújtanak exkluzív szolgáltatást a médiafogyasztóknak, hogy a késlekedő bíróság helyett ítélik el a vak komondorral megvert politikusokat.   

komment
süti beállítások módosítása