Médianapló

Médianapló - Magyar Pétert hányan hallgatták meg Bács-Kiskun megyében? (Látlelet a vidéki sajtóról)

2024. május 25. 11:37 - Zöldi László

A sors úgy hozta, hogy az első tizenkilenc évet a Kiskunságban éltem meg. Kalocsán fogantam, és egy tőle tizenhat kilométernyire lévő faluban születtem, ahol négy évet töltöttem. Majd Kalocsán kettőt, Kiskőrösön hármat, Kecskeméten pedig tíz esztendőt.

Magyar Péter országjárás közben eljutott a tizenharmadik megyébe is. Május 21-én, kedden beszédet mondott Kiskunfélegyházán, Kiskunmajsán, Kiskunhalason és Baján. Másnap Kalocsán, Kiskőrösön, Solton, Szabadszálláson, Lajosmizsén és Kecskeméten bukkant fel. Vajon a közéleti megnyilvánulásairól miként számolt be a helyi sajtó?

A régiós nyilvánosság első számú forrása a Petőfi Népe. Az első újság, amelyet a kezembe adtak, apámék előfizettek rá. Mostanában már csak rokonlátogatóként lapozgatom, itthon az online változatát böngészem. A „Bács-Kiskun vármegyei hírportál”, vagyis a Baon.hu főszerkesztője Ökrös Csaba. Amikor még a kecskeméti napilap a Springer nevű német céghez tartozott, csípős gondolatait elég gyakran közöltem a Lefülelt mondatok cimű heti összeállításban. Tetszettek a glosszái.

Amióta kormánypárti lapot szerkeszt, ritkán találkozom az írásaival. Vajon mennyi köze van ahhoz, ami megjelenik a kormányzati elfogultságtól szenvedő újságban? A keresőprogram tanúsága szerint február közepe óta 204 cikket látott benne napvilágot Magyar Péterről. Ilyeneket olvastam a NER-ből kiszakadt politikusról: „Magyar pártjának alapítója is benne volt az 1200 embert megkárosító piramisjátékban”. „Johann Strauss ükunokájának hirdette magát Magyar Péter segédje”. „Menczer Tamás: Magyar Péter ugyanolyan baloldali, háborúpárti politikus, mint a többi”. „További részletek derültek ki Magyar Péter bizalmasának bűnügyéről”. „Luxus életmódjával kérkedik Magyar Péter bizalmasának bűntársa”. „Hiába próbálja cáfolni Magyar Péter, a baloldal továbbra is háborúpárti”. „Fogalma sincs Magyar Péternek, hol született József Attila és Babits Mihály”.

A Baon.hu kínálata úgy foglalható össze, hogy a fővárosból küldött anyagok hatástalannak bizonyultak. Az „asszonyverő” Magyar Péter inkább érdeklődést keltett a vidéki Magyarországon, mint megvetést váltott ki. A kormányzati propagandisták kényszerűen változtattak, és az újdonsült ellenzéki politikust immár a körülötte lévők révén állítják pellengérre. Szerintük kizárólag olyanokkal társul, akiknek vaj van a fejükön. Már bizalmasának a bűntársát is kipécézik - ez nem másodlagos, hanem harmadlagos karaktergyilkosság. 

Egyetlen olyan cikket találtam, amely hiteles mozzanatot tartalmaz. Magyar Péter Szegeden, egy tízezres tüntetésen csakugyan azt fejtegette, hogy két nagy költőnk Szegeden született. Holott József Attila Budapesten, Babits Mihály Szekszárdon látta meg a napvilágot. Igen ám, de a filológiai vétség aligha rendíti meg az ellenzéki üstökös iránti érdeklődést. Ebben a helyzetben a kecskeméti szerkesztőségnek egyetlen dolga maradt.

A nem igazán aktuális pesti anyagok kényszerű közlése mellett kellett volna tárgyszerűen tudósítani a tiszapárti politikus Bács-Kiskun megyei körútjáról. Erről a területileg illetékes újság online kiadásában egyetlen sor se jelent meg. Még annyi se, mint a Délmagyarország című napilapban, amelyben a szegedi hatalmas érdeklődés helyett az értelemszerűen szerényebb létszámú makói összejövetelről közöltek tudósítást.

A mai magyar sajtó sanyarú állapotát tükröző látlelet viszont lehetőséget teremtett az áttekintésre. Ha ugyanis a kormány közeli nyilvánosság megyei fórumai elhallgatják vagy eljelentéktelenítik Magyar Péter országjárását, akkor a híréhséget óhatatlanul az alternatív sajtó elégíti ki. Vajon a helyi újságok felismerték-e a kínálkozó lehetőséget?

Bács-Kiskun legdélibb városa nem azért került az értékelésbe, mert a nyarakat Sugovica-parti edzőtáborban töltöttem. Baja érdekes sajtószakmai eset, Nyirati Klára ugyanis 2019-ben momentumos politikusként lett polgármester. Első hivatali napján jelentkezett nála a Bácskai Napló főszerkesztője, és azt firtatta, mikor hozhatja a következő számba szánt kéziratokat. A polgármester asszony nem tartott igényt a cenzori szerepre, de a simulékony újságírótól se szabadult meg. Géczi Zsolt azóta „ökumenikus” újságot igyekszik szerkeszteni, amely május 23-i dátummal jelent meg. Nem leltem benne tudósítást Magyar Péter május 21-i rendezvényéről, holott egy rövid, tárgyszerű beszámoló talán még belefért volna.

Kiskőrösön a főtér vasútállomás felőli sarkában laktunk. Néhány évtized múlva a volt igazságügyi miniszter exférje a piros-fehér-zöldre festett kisteherautó platójára itt ugrott. A Régiónapló utolsó digitális bejegyzése április 21-i keltezésű. Fölhívtam az alapítóját, és Nagy Tamás elmondta, hogy Magyar Péter látogatási szándékáról csak utólag szerzett tudomást. Talán a tiszapárti stáb nem értesítette a helyi sajtót? Vagy fölülről érkezett utasítással felérő óhaj, hogy a tudósítási lehetőséget most ki kéne hagyni? A papír alapú újság működtetője elmagyarázta, hogy a következő lapszám egy hónap múlva jelenik meg, és akkor már a gyűlésről való beszámoló aligha kecsegtet újdonsággal.

Kalocsán ma is élnek unokatestvéreim. Az egyik nagynéném családjából, aki a Szent Kereszt Kórház vezető ápolónőjeként ment nyugdíjba. Az alternatív újság pedig azért lett 6300.hu, mert a polgármesternek törvény adta joga megvétózni ama lapnevet, amelyben a település neve olvasható. Bolváriné Gärtner Anikó főszerkesztő és társai amatőrként csinálják a portált. A férje, B. Ferdinánd vállalkozó pedig polgármester-jelöltként képviseli a Békés Kalocsáért Egyesületet. Támogatja a legtöbb ellenzéki párt is.

Mínusz DK, amelynek távolságtartásában közrejátszik, hogy a kormánypártok hatalomgyakorlásából kiábrándult házaspár kapcsolatot talált a hasonlóképpen volt fideszes Magyar Péterrel. Az április 22-i rendezvényre a legalkalmasabbnak a Szent István király utca felső részét tartották. Ama Szentháromság térbe torkollik, amelyet a kormány átadott az érsekségnek. Az ellenzéki politikus némi késéssel érkezett, kezelt és szelfizett a helybéliekkel, majd felugrott a nemzeti színű kisteherautó platójára.

Az immár közismert, A/4-es formátumú jegyzettömbjébe pillantva azonnal rátért a kórház helyzetére. Tavaly gond volt a belgyógyászati ellátással, aztán egy időre a szülészetet is szüneteltették. Azt már nem ő mondta, hanem a rokonságtól tudom, hogy akkor szabadultak el az indulatok, amikor idestova egy éve a nyugdíjas orvosok és ápolók visszafoglalkoztatása is megszűnt. A korabeli tudósítás szerint mintegy 250-en vonultak fel a Szent Keresztért, a Bolvári-házaspár inkább 350-ra becsüli a számukat. Sok ez vagy kevés egy 15 ezres városban?

A vállalkozó férj és polgármester-jelölt közösségi oldalából kiderült, hogy Magyar Pétert szerdán reggel körülbelül félezren hallgatták meg Kalocsán. Vegyes tehát a Bács-Kiskun megyei kép. Az alternatív újságok áttekintéséből az a következtetést vonható le, hogy a kormánypárti bojkott által előállított helyzetből adódó tájékoztatási lehetőséget felemás módon használták ki. De nézzük a kecskeméti példát!

A főtér az impozáns zsinagóga vaskos tömbjétől a karcsú katolikus Nagytemplomig terjed. A mintegy ötszázszor háromszáz méternyi központ egyik oldalán van az úgynevezett Refi (Református Kollégium), amelynek általános iskolájába öt évig jártam. Azóta eltelt néhány évtized, és Kecskemét közvéleményét a Kecsup.hu ellenzéki oldalról próbálja befolyásolni. A portált Gunity Gábor és Alter Róbert alapította. Az előbbi a lapmenedzser, az utóbbi a lapigazgató, a főszerkesztő pedig Bajáki Zsanett.

A kellemes hangú újságírónő interjút készített a szemmel láthatólag holtfáradt Magyar Péterrel. A kamera nézőpontjából látni lehet a városháza keleti sarkát és a Nagytemplom csücskét. Ott beszélgettek, ahol a szovjet katonai emlékmű állt az én időmben, A helyén fölépített pódiumról beszélt a fővárosi vendég a kecskemétiekhez. A szónok ezúttal is azt gyakorolta, amit az országjárás során szinte tökélyre fejlesztett. Minden településre felkészült, és miután tíz percben foglalkozott a helyi feszültségekkel, a beszéd második részében már azt ecsetelte, amit a körút minden állomásán elmondott.

Kecskeméten például tisztában volt azzal, hogy a Neumann Jánosról elnevezett egyetem alapítója, Matolcsy György nemcsak a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hanem egy tősgyökeres helybéli család sarja is. De azzal is, hogy a város polgármestere asszony, aki beházasodott a szintén tősgyökeres Szemerey-családba. Magyar Péter hasznos helyi ismeretanyaga azért váltott ki érdeklődést a főtéren. mert sokan emlékeznek még Dobrev Klára 2022-es kampány-látogatására. A DK-politikus úgy hozta szóba az egyik feszültségi forrást, hogy mögötte a polgármester „urat” vélte fölfedezni.

A Kecsup.hu megjegyezte a Magyar-féle rendezvényről, hogy „Ennyi ember politikai tüntetésen talán 18 éve nem volt, akkor a református iskolánál tartott a Fidesz nagygyűlést, és mondott Orbán Viktor beszédet.” A jelenlegi kormányfő 2006-ban ellenzéki politikusként hiába hajrázott, elveszítette az országgyűlési választást. Az is kiviláglott a terjedelmes tudósításból, hogy 2024. május 16-án két országos politikus fordult meg a „hírős városban”.

Orbán Viktor miniszterelnök zárt körben, széken állva magaslott ki a felülről fényképezett és tömegnek látszó csoportosulásból, amelyet a tudósító kétszáz főnyinek saccolt. Gyurcsány Ferenc pedig a Három Gúnár fogadó konferenciatermében, nyolcvan bennfentes jelenlétében kampányolt. A Magyar Péter-est előzményeire is visszatekintő tudósítás nyomán az a benyomásom, hogy a főtéren „több ezer” ember volt kíváncsi az ország pillanatnyilag legérdekesebb állampolgárára. A Kecsup.hu becsületére válik, hogy a munkatársai belátták: túl kevesen vannak ahhoz, hogy egyenként számolják meg a tömeget.                            

komment
süti beállítások módosítása