Médianapló

Médianapló - Orbán nevezhető-e az első falusi miniszterelnöknek?

2024. április 25. 11:44 - Zöldi László

Országunk első embere egy magtárban indította a Fidesz választási kampányát. A 621 lakosú Nemesgörzsönyben összegyűlt gazdákat ezzel a mondattal próbálta rokonszenvre hangolni: „Mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke.” Kijelentését a nyilvánosság fórumain többen is kétségbe vonták.

Közülük két adatokkal tarkított álláspont olvasható a bejegyzésem utáni összeállításban. Az egyiket Schiffer András írta. Az ügyvédi praxisába visszatért politikus emlékeztetett arra. hogy Németh Miklós is falun született - Orbán Viktorral ellentétben, aki Székesfehérvárott látta meg a napvilágot. A másik ellenvéleményt a Telex munkatársa fogalmazta meg. Nagy Nikoletta a XIX. századig visszamenőleg derítette ki, hogy volt vagy egy tucatnyi magyar miniszterelnök, aki falun született.

Ezek alapján könnyű ama következtetésre jutni, hogy a jelenlegi miniszterelnök nem bontotta ki a valóság minden szeletét. Vajon országunk vezetője miért az idézett mondatot ejtette ki a száján? Már azon kívül persze, hogy igyekezett szert tenni a magtári közönség rokonszenvére. Nos, az összeállításból kibontakozik, hogy Orbán Viktor a magtári gazdák híján is büszke arra, hogy falusi származék létére vitte valamire.

Lám, egy egész ország gazdájának tekintheti magát. De mert falusinak tartja magát, akár Székesfehérvárott is születhetett. E sorok íróját még bába segítette a világra, az egy nemzedékkel fiatalabb kormányfőt azonban csecsemő korában a Kádár-rendszer előnyösebb helyzetbe hozta. A városi kórházak szülészeti és nőgyógyászati osztálya már képes volt befogadni a környékbeli várandós nőket. Ezzel magyarázható, hogy a jelenlegi miniszterelnök édesanyját Alcsútdobozról szállították a fehérvári kórházba.

Ettől Orbán még okkal érezheti magát falusinak, hisz’ 14 éves koráig falun élt. Igaz, csak az utolsó éveket töltötte Felcsúton, amelyet a fél ország vél a szülőfalujának. A felcsúti Kastély-óvoda 60. születésnapját 2015. november 7-én ünnepelték. Már híre kelt az alcsútdobozi arborétumig pöfögő kisvasút kósza ötletének, és az ellenzék berzenkedett. A miniszterelnök ekkor dobta be a köztudatba, hogy ha nagyon ugrál az a fránya ellenzék, ő a nyolc kilométernyi nyomvonalat meghosszabbítja a környék központjáig, Bicskéig.

A kijelentés nagy visszhangot keltett, a bicskézést azóta is emlegetik különféle ügyekben. Ám a felcsúti összejövetel másik kijelentése elsikkadt a nyilvánosságban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 2015. november 9-én, 14.47-kor kiadott egy közleményt, amelyből idézem a szónokot. „Az igazság az, hogy én Alcsúton jártam óvodába, mert csak nyolcéves koromban költöztünk ide, Felcsútra.” Vagyis az Alcsútdobozon élő családba született csecsemőből lett miniszterelnök nevezheti magát falusinak.

Mégis van valami, amiben csúsztatott. Abban igaza van Schiffer Andrásnak, hogy a rendszerváltás utáni miniszterelnökök között nem Orbán Viktor az első falusi kormányfő. Igen ám, csakhogy Orbán fejében a rendszerváltás nem 1989-ben kezdődött, amikor a Fidesz még nem volt parlamenti párt, hanem 1990-ben, amikor bekerült az országgyűlésbe. A manapság érvényes emlékezetpolitika szerint velük kezdődött minden, és e kötelező okfejtésben Németh Miklós nem a rendszerváltás utáni első falusi miniszterelnök volt, hanem a rendszerváltás előtti utolsó.

Szerintem a monoki születésű politikus az első meg az utolsó miniszterelnök is volt, elvégre hivatali ideje átnyúlt a fideszes rendszerváltás első hónapjaiba is. Ettől persze a nemesgörzsönyi szónok, Orbán Viktor még tekinthette magát falusinak. Ha nem is az elsőnek a rendszerváltás utáni magyar miniszterelnökök mezőnyében.

 

Tíz mondat a falusiról

 

Én falusi ember vagyok, s mint ilyen, abban a munkában bízom, amit magam végzek el. (Orbán Viktor miniszterelnök, Délmagyarország, 1999. augusztus 26.)

Én egy falusi legény vagyok, ez megvédett attól, hogy túlbonyolítsam a politikát. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2016. szeptember 7.)

Falun egyszerűbb az élet, és miután falusi vagyok, ezért egyszerűbben is látok sok mindent. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2017. február 28.)

Mégiscsak falusi fickó lennék. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2019. február 22.)

Falusi ember vagyok, szeretem tudni, mi van a kasszában. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2019. május 6.)

Mégiscsak ilyen falusi fickó volnék. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2021. február 26.)

Falusi parasztgyerek, másképp nézi a világot. (Bencsik Gábor újságíró Orbán Viktorról, ATV, 2023. május 31.)

Mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke. (Orbán Viktor miniszterelnök Nemesgörzsönyben, Veol.hu, 2024. április 22.)

Nagy Ferenc miniszterelnök a most 208 fős Bissén született, Hegedűs András a most 684 fős Szilsárkányban, Németh Miklós Monokon. (Nagy Nikoletta újságíró, hvg.hu, 2024. április 22.)

Magyarország legutóbbi falusi miniszterelnöke a Kossuth Lajos falujában született Németh Miklós volt. Orbán Viktor viszont Székesfehérvárott született. (Schiffer András ügyvéd, volt LMP-politikus, Facebook.com, 2024. április 23.)

komment
süti beállítások módosítása