Médianapló

Médianapló-retró: Varga Judit előtt kik ültek Deák Ferenc miniszteri székében?

2024. március 28. 11:05 - Zöldi László

A XIX. század egyik legjelentősebb magyar politikusa 1848. március 17-én lett az igazságügyi tárca vezetője. Fél év és két hétig volt a Batthyány-kormány tagja, majd csaknem két évtizedet a kiegyezés előkészítésével töltött. Tekintélyét az utódai közül senki sem érte el, sőt voltak köztük olyanok is, akik a székét meg sem érdemelték. Róluk írtam a Médianaplóba 2019. július 16-án. A nyúlfarknyi portrékat 5539-en olvasták, a mostani újraközlést pedig Varga Judittól való idézetekkel egészítem ki. Íme, a hajdani bejegyzés.

Az újdonsült igazságügyi miniszterről terjed a világhálón egy fénykép. A fiatal és csinos asszony melegítőben dekázik a focilabdával. Harminchétig bírta. Nyilatkozott azonban arról is, hogy egyéni csúcsa 115 volt. A pesti köznyelv könyörtelenül el is nevezte dekázásügyi miniszternek. A kaján minősítésből kiolvasható ama vélekedés, hogy megint kifogtunk egy minisztert, aki nem ért ahhoz, amire a főnöke szerződtette.

Annyiban igazat adok az újdonsült igazságügyi miniszterben kételkedőknek, hogy nem lesz könnyű bírósági fogalmazóból tárcavezetővé válni. Bár a nappali tagozaton szerzett jogi diploma talán mégis jelent valamit. Nem volt ilyen szerencséje Kovács Bélának. 1953. február 2-án lett igazságügyi miniszter Rákosi Mátyás kormányában. A tucatnév mögött egy nógrádi vasmunkás, majd bányász rejlik. A második világháború után elvégezte az egyéves (!) bírói és ügyészi akadémiát, aztán hadbíró lett, és ítélkezett is.

Rövidebb ideig volt miniszter, mint híres elődje, Deák Ferenc. Öthónapnyi villámkarrierjének Nagy Imre vetett véget, aki nem vette be 1953. július 4-én alakult kormányába. A hajdani munkás visszament a katonák közé, és ezredesi rangban irányította a honvédelmi minisztérium igazságügyi főcsoportfőnökségét. Bár második szakmájában már nem lett miniszter, végül is a harmadik szakmájában maradt.

Nezvál Ferenc öt elemit végzett, és cipészként szabadult fel. 46 éves korában, már város- és községgazdálkodási miniszterként szerzett levelező tagozaton jogi diplomát. 1956. december 29-én lett az igazságügyi minisztérium vezetője az első Kádár-kormányban. Pozícióját megtartotta a Münnich-, a második Kádár-, sőt a Kállai-kormányban is. Ha jól szedtem össze az adatokat, egészen 1966. december 7-ig ült Deák Ferenc amortizálódó székében.

Akik átélték ezt az évtizedet, tudhatják, hogy mit jelentett a megtorlások időszakában egy olyan igazságügyi miniszter, akinek a felkészültségéből legföljebb a bólogató jános szerepére tellett. Őt váltotta Korom Mihály. Csongrád megyei libapásztorból és napszámosból lett rendőrnyomozó, majd határőr-tábornok. Szintén levelező tagozaton végezte el a jogi egyetemet, és igazságügyi miniszter lett a Kállai-. a Fock- és a Lázár-kormányban is. Tizenegy és fél év után 1978. április 22-én szűnt meg a megbízatása.

Akik nálam jobban ismerik a magyar igazságszolgáltatás történetét, bizonyára hozzáfűznek néhány kiegészítést vagy pontosítást e bejegyzéshez. Csupán azért hívtam föl a figyelmet Varga Judit három elődjére a miniszteri székben, hogy levonhassam a tanulságot. Úgy rémlik, vannak korszakok, amikor nem fontos végigjárni a szamárlétrát, hogy valaki igazságügyi miniszterként koronázhassa meg a szakmai pályafutását.            

 

Tíz mondat Varga Judittól

 

Az Isztambuli Egyezmény politikai hiszti. A nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon. (hvg.hu, 2019. július 4.)

Esténként nagyon vártam, hogy Péter személyében találkozhassak a civilizációval. (Képmás Magazin, 2020/január)

A kormány legnagyobb teljesítménye a jogállamiság folyamatos tiszteletben tartása. (Azonnali.hu, 2020. február 11.)

Átfogó jogszabályi környezet biztosítja az újságírói és a szerkesztői szabadságot. (Facebook.com, 2021. július 5.)

Természetesen fel sem merülhet a közös szülői felügyelet megállapítása, ha bármelyik szülő esetén felmerül a bántalmazás gyanúja. (Facebook.com, 2021. október 20.)

Van olyan, amit egy politikusnak nem kell elviselni. (Telex.hu, 2022. július 22.)

Valóban válófélben vagyunk. (Mandiner.hu, 2023. március 7.)

/A kegyelmi botrányról/ A politikai felelősséget vállalom. (Facebook.com, 2024.  február 10.)

/Magyar Péterről/ Bármilyen közéleti téma - akár az időközben baloldali politikussá vált volt férjem meghökkentő, megtévesztő ámokfutásának - értékelése újra politikai mezőbe helyezne, amit el kívánok kerülni. (444.hu, 2024. március 22.)

/Magyar Péterről/ Súlyos nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő, gonosz ember. (Facebook.com, 2024. március 26.)

  

komment
süti beállítások módosítása