Médianapló

Médianapló - Donáth Anna körül kristályosodik az ellenzék?

2023. november 29. 11:55 - Zöldi László

A Momentum legismertebb arca több mint egy órán át volt látható a Szabad Európa Rádió podcastjában. Élénk gesztikulációval háromszor verte le a mikrofont, és tizenkilenc figyelemre méltó mondatát jegyeztem föl. Ha Benyó Rita interjúját a nyomtatott sajtóban képzeljük el, akkor két újságoldalnyi beszélgetésnek felel meg. Szerkesztői tapasztalatom, hogy ha egy kolumnában tíz elgondolkoztató mondat húzható alá, akkor az már jó interjú.

Miért mégis, hogy a harminchat éves politikusnőt a mintegy háromezres szállóige-gyűjteményembe nem vehettem föl? Bár az említett interjúban akadt egy szállóige-gyanús mondata. Azt fejtegette, hogy az Európai Parlament képviselőit egy-két perces felszólalásra kárhoztatják, és ez megtanította a tömör, lényegre törő fogalmazásra. Bezzeg itthon, „A magyar parlamentben lyukat beszélnek az üres terem hasába.” Tűhegyes megfogalmazás, kár, hogy a foghíjas - képviselői érdektelenségről árulkodó - teremnek hasa van.

A képzavart írhatnók a rögtönzés számlájára, mindazonáltal az a benyomásom, hogy Donáth Anna családjában a lelkipásztor apa, László jobb prédikátor, a New York-ban és Brazíliavárosban élő nővér, Mirjam pedig jobb író. Ennek ellenére Anna Válaszonline-ban megjelent vitacikke hetek óta beszédtéma a hazai nyilvánosságban. Például alkalmat teremtett a mostani interjúra is. A Momentum-politikus hadat üzent a pillanatnyilag legerősebb ellenzéki pártnak, a Demokratikus Koalíciónak. Írása közepes publicisztika, azt azonban elismerem, hogy nagy port kavart.

De vajon mivel? Valójában most derült ki, hogy mielőtt az ellenzéki pártok ismét összeállnának, megpróbálnak leszámolni egymással. Kétféle kristályosodási pont rajzolódik ki, az egyik a DK, a másik a Momentum körül. Mindkét szervezet igyekszik egyesíteni a szétmorzsolódott ellenzéket, magához vonzani az életképtelen, néhány tízezer választót vonzó pártocskákat. Ebben a 2011-ben alapított Demokratikus Koalíció előbb jár, és erőszakosabb eszközöket használ. Tudható róla, hogy a rendszer ellenzéke.

Ugyanez inkább csak sejthető a négy évvel később alapított Momentumról, amely fülhallomást és szemlátomást azokat szívná fel, akik kritikusan szemlélik az Orbán-kormány tevékenységét, ugyanakkor ódzkodnak Gyurcsány Ferenc egyszerre megérdemelt és kormányzatilag mesterségesen gerjesztett népszerűtlenségétől is. A kristályosodási folyamat érthető és indokolható, van azonban egy bökkenője: a társadalmi beágyazottság. Maga Donáth Anna kottyintotta el, hogy „Zalai tagságunk a vesztes választás után öt főből állt.” (HVG, 2023.október 5.)

Azt már én fűzöm hozzá, hogy a délnyugat dunántúli megyének tavaly 260 ezer 800 lakosa volt. Azóta bizonyára javult valamelyest a Momentum társadalmi beágyazottsága, országszerte azonban ma se tekinthető túl népes és hatékony szervezetnek. Éppenséggel megteszi kristályosodási pontnak, mégse lepődnék meg, ha egyszer Donáth Anna azt is bevallaná, hogy ők nem föltétlenül a 2026-os országgyűlési választásra készülnek, hanem inkább a 2030-asra.

Ami pedig a másik kristályosodási pontot illeti, a DK-politikusok nemrégiben bejelentették, hogy a lábukat végre megvetették a tízezernél népesebb városokban. Ez azt jelenti, hogy a pártjuk nem is létezik a tízezernél csekélyebb lélekszámú kisvárosokban és falvakban? Ha az ellenzéken belül így alakulnak ki a kristályosodási pontok, vajon a szétfelé tartó két ellenzéki pólushoz csapódó pártok képesek lesznek-e a siker esélyével fölvenni a harcot a kistelepüléseket, vagyis az ország nagyobbik részét uraló Fidesszel?              

 

Tíz mondat Donáth Annától (SzabadEurópa.hu, 2023.11.27.)

 

Ha egy politikusnak gondolata van, vesse papírra.

/Gyurcsány őszödi beszédéről/ Igazat mondott arról, hogy hazudott.

/Márki-Zay Péterről/ Akiket kordában kellett volna tartania, ellene játszottak.

’22-t nem a Fidesz nyerte meg, hanem mi veszítettük el.

Nem tudtuk azokat elvinni az urnához, akik amúgy változást akartak.

A magyar parlamentben lyukat beszélnek az üres terem hasába.

Egyszerre kell kormányt és ellenzéket váltani.

Az ellenzéket nem szétverni akarjuk, hanem megújítani.

A Momentumnak a Körúton túl is van élete.

Végre visszatértünk a gyökerekhez.

komment
süti beállítások módosítása