Médianapló

Médianapló - Konkrétan két törpepárti társelnökről, Kunhalmi Ágnesről és Ungár Péterről

2023. november 06. 13:40 - Zöldi László

Rónai Egon az Index láthatósági mellényét is viseli. Azért, hogy a legolvasottabb hírportál szellemi látvánnyal is kecsegtessen, a közismert műsorvezető március óta hetente egy podcastot hoz tető alá. Kéthetenként csinálja az atv-s Egyenes beszédet, ami azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig húsz-huszonöt közéleti személyiséggel készít interjút. Ez évenként négy-ötszáz  beszélgetés, az alkalmankénti tíz-tizenöt perc azonban nem elég egy személyiség nyilvános feltérképezéséhez.

Az ötvenvalahány perces Index-interjúk nemcsak azt teszik lehetővé, hogy hiteles képet kapjunk közéleti ismerőseinkről. Arra is alkalmasak, hogy mondjuk kétévnyi munkával kiteljen belőlük egy újabb Rónai-kötet. A számok mögött a talán legüzemképesebb riporter rejlik. Nem tartozik a rámenősek közé. Épp csak jelzi, hogy nem feledkezett meg az illető hajdani botrányáról, elszólásáról. Ettől az interjúalany megnyugszik, és észre sem veszi, hogy belesétál a friss ellentmondást szinte csak mellékesen firtató újságíró csapdájába.

Rónai sportszerű, ezért beszélgetőpartnerei csupán utólag veszik észre, hogy hiteles portré kerekedett róluk. Nem az, amit ők akartak gondoltatni magukról, de legalább az kamera előtt nem érezték rosszul magukat. A műsorvezető mondatfűzésében mindig fölsejlik csipetnyi humor. Az a benyomásom, hogy a legutóbbi alanyai közül Kunhalmi Ágnes nem értette az iróniáját, Ungár Péter pedig még hálás is volt érte.

/Az érzelmi politikus/ Az MSZP társelnöke 41 éves, két évtizednyi politikai múlttal a háta mögött. Egy kerületi pártszervezet titkárnőjéből lett országos politikus. Mint Kéthly Anna, a két világháború közti parlament egyik legérdekesebb és legokosabb képviselője, mégse vélem a XXI. század Kéthly Annájának. Elismerem, hogy ő a lakossági fórumok koronázatlan királynője, Horn Gyula legjobb tanítványa. Azt a nyolcszáz-ezer szót használja, melyen a köznapi tudat szférájában élő emberek beszélnek. Felvilágosítja őket azokról az összefüggésekről, amelyeket ő sem igazán ért.

Katonai hasonlattal élve csapattiszt, szüfrazsetti rangban, aki rohamra vezényli az embereit, de a vezérkari tiszt tevékenysége idegen tőle. Nyilvános helyzetben már ritkábban viháncol, élő adásban is ritkábban szólja el magát, de még most is bemagolt ország- és világmagyarázatokat ad közre. Rónai Egon tizenkét mondatot csiklandozott ki belőle, ami egy két újságoldalnyi interjú esetében nem rossz eredmény. Ungár Pétertől ugyanennyi perc alatt tizenhét mondatot jegyeztem föl, pedig ő tíz évvel fiatalabb.

 /Az értelmi politikus/ Az LMP társelnöke is lent kezdte, és szintén egy évtized alatt verekedte föl magát az országos politikába. Nem levelező, hanem nappali tagozaton szerzett diplomát, ráadásul a családja jóvoltából külföldön. Bensőséges viszonyban van az idegen nyelvekkel, ami lehetővé teszi, hogy szélesebb körben és nem is másodkézből tájékozódjon a politikai folyamatokról. Neki is voltak persze zűrjei. Részegen bemászott egy másik párt nyári sátraiba, és fiúknak-lányoknak ajánlkozott. Önironikusan buzinak és zsidónak is nevezte magát, egyik se jó ajánlólevél a magyar politikában.

De ha megszólal, egyéni gondolkodású értelmiségi képzetét kelti. Legsúlyosabb hátrányát ellensúlyozza valamelyest, hogy a parlament leggazdagabb képviselője. Akár korunk Engelse is lehetne, csak még nem találta meg a maga Marxát, akinek lehetőséget teremthetne az elmélyült elemzésekre. Jobb híján ő maga elemzi a folyamatokat, elismerem, hogy továbbgondolásra késztető módon. Helyzetéből adódóan az egyetlen ellenzéki politikus, aki a családi szalonban kötetlenül válthat szót országunk első emberével.

Készül az Orbán utáni helyzetre. Nem lepődnék meg, ha néhány év múlva miniszterelnökké választanák. Nem föltétlenül az ellenzék győzelme után, inkább a Fidesz és az ellenzéki pártok maradványai a válságkezelő nagykoalíció élére. Csapattisztnek nem a legjobb, de vezérkariként kiválónak ígérkezik.

 

Tíz mondat Kunhalmi Ágnestől (Index.hu - Konkrétan, 2023. október 26.)

 

Az ország szeme előtt nőttem fel.

Fogatlan a fél ország.

2010-ben nagyon nagy vereséget szenvedtünk.

Nem tagadom meg egyik miniszterelnökünket sem, akik megverték a Fideszt.

/Medgyessy Péterről/ Kedves, becsületes embernek tartom.

Mi szerettük a Ferit.

Mi nem akarjuk a DK-t megölni.

Ez a kakaskodás az önkormányzati helyeinket is veszélyezteti.

Szomorú, hgy az ellenzék ilyen nagy előnyt ad Orbánnak.

Átmegyünk a tű fokán, és utána szárnyalunk.

 

 

Tíz mondat Ungár Pétertől (Index.hu - Konkrétan, 2023.11.03.)

 

Kétségkívül beleszületem egy elit pozícióba.

Addig csinálom, amíg a választók le nem rángatnak a színpadról.

Nem valósultak meg a rendszerváltoztatók ígéretei.

Valóban méretes tagsága egyetlen pártnak sincs.

A Fidesz-politika ékköve az egykulcsos adó.

/Márki-Zay Péterről/ Egy magát jobboldalinak tartó ember vezetett egy baloldali súlypontú szövetséget.

A budapestiek olyan főpolgármestert szeretnének, aki nem fideszes.

A dékások egyedül soha nem lesznek képesek ezt a rendszert megdönteni.

Az ezeréves magyar nemzet túléli Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet.

Néha lehet szépeket is mondani egymásról. 

komment
süti beállítások módosítása