Médianapló

Médianapló - Gyurcsány megújult?

2023. szeptember 27. 12:28 - Zöldi László

 E nyilvánossággal foglalkozó blogban két politikust részesítettem előnyben. Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet láttam állócsillagnak a magyar égen. A jelenlegi miniszterelnököt most hagyjuk, a volt miniszterelnökről pedig a számítógép kimutatta, hogy 435 oldalnyit tűnődtem róla, 662 ezer karakternyit.

Tavaly tavasszal, az újabb választási vereség után Gyurcsányt hullócsillagként könyveltem el. A szemünk láttára eresztett pocakot, az arca felduzzadt, és szellemileg is elnehezedett. Hiába ígérte, nem írt „k.rva jó könyveket” a magyar baloldalnak, bár ezt nem is vártam tőle. Szépirodalmi hasonlattal élve helyét nem a regényírók, hanem a novellisták között vélem fölfedezni. Az utóbbi műfajból is lehet életművel kecsegtetni az olvasókat.

Gyurcsány az országgyűlés szezonnyítóján, a miniszterelnök beszéde után a Demokratikus Koalíció frakcióvezetőjeként emelkedett szólásra. Szemlátomást visszasoványodott, bizonyára nem függetlenül attól, hogy néhány fényképen futók között tűnik fel. De nem a 2004 nyárvégi-őszi, hatalomra éhes politikus jött vissza, hanem egy tapasztalt közéleti személyiség, aki kezdi újra megtalálni a helyét. Nyolc percet kapott a vélemény-nyilvánításra, és a parlamenti műfajt gondolatokkal töltötte meg.

A jelenlegi miniszterelnök is fölkapta a fejét, és leminiszterelnökurazta. Ez volt az a pillanat, amidőn a magyar álparlament áporodott levegőjét brit fuvallat lengte át. Néhány percre elhihettük, hogy a tory kormányfő és a whig árnyékkormány vezetője szellemi párbajt vív. Orbán persze nem a brit sportszerűségéről híres, és Gyurcsány sem elnökli az árnyékkormányt. Ügyesen használja ki, hogy a magyar árnyékkormány vezetője a brüsszeli parlamentben dolgozik, a távollétében pedig ő iskolázhatja le a többi ellenzéki párt frakcióvezetőjét.

Velük ellentétben érzi a parlamenti műfajt, a nyolcperces publicisztikát, bár a teljesítménye még egyenetlen. Másnap ugyanis, tegnap este kapott tíz percet az ATV stúdiójában. Nehezebb dolga volt, mint az országgyűlésben, mert másik műfajban, az interjúban kellett helytállnia. Akkor jött zavarba, amikor a műsorvezető kérdezte. Rutinjából azonban telt arra, hogy átmenetileg belebújjon a teoretikus túl bő lebernyegébe. A szociáldemokrataságról szólván Tony Blair harmadik útját emlegette, a német Bad Godesberg-i programot és az úgynevezett Washingtoni Konszenzust.

E fogalmak a tévénéző számára semmit se mondtak, és ha mondtak is volna valamit, más sorrendet sugalltak volna. A hevenyészett felsorolás hallatán az a benyomásom, hogy a Demokratikus Koalíció újsütetű szocdemsége leginkább a német szociáldemokraták patinás, jól bevált programjából vezethető le. Elvégre a kapitalizmus úgy is gyakorolható, hogy nem rövidíti meg a munkavállalókat. Ha ezt Gyurcsány Ferenc nemcsak a parlamentben volna képes kifejteni, hanem a nyilvánosság köznapibb fórumain is, akkor a befolyásos háttérember epizódszerepéből is főszerepet csinálhatna.

 

Tíz mondat Gyurcsány Ferencről

 

Gyurcsány Ferenc egyszerre túsza és támasza az Orbán-rendszernek. (Puzsér Róbert publicista, Index.hu, 2023. január 18.)

Gyurcsány Ferenc a törpék között az egyetlen óriás. (Nagy Ervin politológus, Magyar Hírlap Online, 2023. február 9.)

Gyurcsány imádja irányítani a hangulatot. (Donáth Anna Momentum-politikus, 2023. február 13.)

A mi Ferink. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, 2023. február 18.)

Gyurcsány Ferenc nagyon aktív korszakát éli. (Baka F. Zoltán újságíró, ATV, 2023. április 22.)

Szónokláskor elhasznált energiájával elmenne egy szélerőmű. (Szűcs R. Gábor publicista, Újnépszabadság.com, 2023. május 15.)

Gyurcsány Ferenc nem vállalta a múltját és a hibáival való szembenézést. (Szekeres Imre szocialista politikus, Népszava, 2023. május 27.)

Gyurcsány Ferenc inkább egy kifejezés. Sokkal több, mint egy személy. (Lezsák Sándor kormánypárti politikus, 24.hu, 2023. június 27.)

Amilyen jól látja, milyen képességek szükségesek a politikai eredményességhez, annyira képtelen belátni, hogy ezekből nagyon sok hiányzik belőle. (Forgács Iván publicista, Népszava, 2023. augusztus 19.)

Gyurcsányból ellenzéki sztárt Orbánék faragtak. (Horn Gábor volt SZDSZ-politikus, Klubrádió, 2023. szeptember 21.)

komment
süti beállítások módosítása