Médianapló

Médianapló - A dopping olajozza meg az eredményeket?

2023. augusztus 14. 13:27 - Zöldi László

Idestova négy évtizede állt a nyilvánosság elé. Arra már nem emlékszem, vajon még a válogatott keretek sportorvosa volt-e, vagy már kirúgták. Mindazonáltal leleplezte az élsportolók államilag irányított doppingolását. Nagy visszhangot kiváltó ÉS-beli cikkének szerkesztőjeként már nem kérdezhetem meg, mert meghalt.

Szerdahelyi Szabolcs (ön)leleplező gesztusa kínos helyzetbe hozta a politikai döntéshozókat, akik az idő tájt se riadtak vissza attól, hogy a nemzeti tudatot mesterséges körülmények között létrehozott világsikerekkel táplálják. Mindez arról jut az eszembe, hogy közeledik az atléták Budapesten megrendezendő világbajnoksága. Építettünk egy gyönyörű stadiont 240 milliárd forintért. 35 ezer néző fér bele, és az előjelek arról árulkodnak, hogy meg is telik. Aztán visszabontják, ami megint néhány milliárdba kerül.

Egykori atlétaként nem pedzegetem, vajon ezért a pénzért hány kórházat és iskolát lehetett volna rendbe hozni. Természetesen a helyszínen nézem meg hajdani számom, a 400 méter elő- és középfutamait meg a döntőt. Sőt, az unokáimat is befizetem egy dunai hajóútra a Batthiány tértől a ferencvárosi stadionig. Ettől azonban még eltűnődhetek azon, hogyan is állunk a doppingolással.

A Népszava mai számából kiderül, hogy a nigériai Tobi Amusan mégis indulhat. Igaz ugyan, hogy két évre tiltották el, mert egy év alatt háromszor mulasztotta el a doppingellenőrzést, a jövő héten azonban ideiglenes engedéllyel száz gáton megjavíthatja 12.12 másodperces világcsúcsát. A vébétől combizom-sérülés távol marad viszont Udodi Owuruzurike kétszázas sprinter, aki 19.76 másodperces idei eredményével akár győzhetett is volna Budapesten. Hiányának örülnek a magyar sportriporterek, akiknek nem kell kiejteni a vezetéknevét.

A húszéves férfiú nem amerikai egyetemen tanult, mint honfitársnője, ezért aligha tartozik azok közé, akik a doppingellenőrzésnél fejlettebb amerikai laboratóriumok gyártmányaival egészítik ki a fizikai edzések hatását. A doppingolásnak ugyanis két fészke van. Az egyik az afrikai elzártság, ahol kedvükre kísérletezhetnek az edzők, bár a versenyzőik könnyebben érhetőek tetten. Akadt év, amidőn a kenyai futók közül húszat tiltottak el. A másik véglet az amerikai fáziselőny, amidőn a turpisság csak évek múlva derülhet ki.

Akkor mutatja ki az ellenőrzés a doppingolás nyomait az évenként újra meg újra, egyre pontosabban ellenőrzött mintákban. Ez indokolja a sportújságírói körökben elterjedt mondást, miszerint könnyebb egy érmet megszerezni, mint megtartani. Például a pekingi (2008) és a londoni (2012) olimpián megszerzett érmekből utólag 79-et vontak vissza. A WADA rövidítésű ellenőrző testület egy évtizedig őrzi a mintákat. Ha az esélyes atléták netán fennakadnak a budapesti világbajnokságon, akkor bizony jövőre nem indulhatnak az anyagi és tekintélyi szempontból fontosabb párizsi olimpián.

Ezt jó néhányan nem kockáztatják meg. Például az amerikai Sydney McLaughlin-Levrone kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok. Eredetileg négyszáz gátas, aki az idén négyszáz síkkal próbálkozott. Ő került a legközelebb az NDK-s Marita Koch szédületes (állami doppinggal elért) 47.60-as világcsúcsához. Mégse jön Budapestre, mert „kisebb térdsérüléssel” bajlódik, és edzőjével együtt inkább a párizsi olimpiára való alaposabb felkészülést választotta.

Abby Steiner tavaly 10.90-et futott százon, 21.77-et kétszázon. A diploma megszerzése után az amerikai piacra betörni óhajtó német sportszer-gyártól, a Pumától évi egymillió dolláros szerződést kapott. Idén februárban, fedettpályán 35.54-et futott háromszázon, erre négyszázon világcsúcsot lehetett volna rátenni Budapesten. A nemzeti bajnokságon talán rosszul választotta meg az indulást, és kétszázon nem jutott a legjobb három közé. De a négyszer százas és a négyszer négyszázas váltóba azért befért volna, és akkor már nem kétszeres, hanem négyszeres világbajnok lehetne. Az a fránya saroksérülés azonban megakadályozta abban, hogy tiszteletét tehesse a magyarországi világbajnokságon. Ő is úgy döntött, hogy ősztől inkább a párizsi olimpiára készül.

Nem lepődnék meg, ha augusztus 19-ig még néhány aranyéremre esélyes megsérülne. Ami pedig a magyar atlétákat illeti, vajon  mire számíthatnak az itthon megrendezett világbajnokságon. A bejegyzésem utáni összeállításból három évtizedre visszamenőleg rajzolódik ki a doppingokkal szegélyezett útjuk. Az utolsó idézet így hangzik: „Atlétáink eredményein - tisztelet a kivételnek - nem látszik, hogy doppingolnának.”

A nálam bizonyára tájékozottabb sportújságíró kétértelműen fogalmazott. Talán pontatlanul, félreérthetően, de lehet, hogy inkább ironikusan. Tiszteletet kért azoknak, akikről esetleg kiderül majd, hogy teljesítményfokozó szereket használtak. 

                         

Tíz mondat a doppingról

 

Az doppingol, akit elkapnak. (Gécsek Tibor eltiltott kalapácsvető Európa-bajnok, Fehérvári Hét, 1994. szeptember 8.)

A dopping olyan, mint az olaj, amellyel mindenki jól keres. (Németh Pál szombathelyi kalapácsvetés-edző, Magyar Hírlap, 2001. augusztus 31.)

Bárkit le lehet buktatni a jelenlegi rendszerben, minden sportoló az ellenőrök jóindulatára és elnézésére van bízva. (Győrffy Dóra válogatott magasugró, hvg.hu, 2007. november 13.)

Nem vagyok sem rosszabb, sem jobb a többieknél, már ami a doppingkérdést illeti. (Fazekas Róbert olimpiai bajnokságától megfosztott diszkoszvető, Origo.hu, 2010. augusztus 4.)

Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam. (Kővágó Zoltán eltiltott diszkoszvető, Facebook.com, 2012. július 26.)

Én sosem nyúltam tiltott szerhez, bár egyszer Tatán a kezembe nyomtak egy tasak furcsa „vitamint”, de ez végül a kukában landolt. (Szabó Ildikó volt válogatott távolugró, Szabolcs Online, 2016. augusztus 1.)

Akkor jelenthetjük ki, hogy valaki olimpiai bajnok, ha tíz év múlva sem lesz pozitív a lelete. (Bakanek György orvos, dopping-szakértő, ATV, 2016. augusztus 8.)

A hormonakrobatáknak előbb-utóbb súlyos árat kell fizetniük. (Pars Krisztián doppingolásért másfél évnyi kihagyásra ítélt kalapácsvető olimpiai bajnok, Nemzeti Sport Online, 2018. november 28.)

Azért van a listámon, akire érdemes odafigyelni. (Tiszeker Ágnes orvos, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője, InfoStart.hu, 2022. január 25.)

Atlétáink eredményein - tisztelet a kivételnek - nem látszik, hogy doppingolnának. (Salánki Miklós sportújságíró, Magyar Hírlap Online, 2023. január 24.)

komment
süti beállítások módosítása