Médianapló

Médianapló - Néhány régi bejegyzés a Borkai-dossziéból

2023. június 13. 11:55 - Zöldi László

Legalább három napig, ameddíg majd’ minden csoda tart, a fél ország megint a volt győri polgármesterrel foglalkozik. Borkai Zsolt ugyanis ismét bejelentkezett a polgármesteri székre. Azzal segíteném a tájékozódni vágyókat, hogy a hajdani botrány figyelemre méltó mozzanatairól föllebbentem a fátylat. Íme, öt bejegyzés a Médianapló 2019-es évfolyamából.  

 

  1. október 8.

Leváltják-e a polgármesterüket a győriek?

 

Azt olvasom, hogy ha a győri választópolgárok nem szavazzák le Borkai Zsoltot, akkor megérdemlik a sorsukat. Az okfejtést nem vonom kétségbe, mindazonáltal érdemes megvizsgálni a helyi nyilvánosságot. Vajon milyen információkhoz jutnak a helybéliek?

A botrány kirobbanása után hetvenkét óráig úgy hallgattak a nyilvánosság kormánypárti fórumai, mint hal a szatyorban. A munkatársaik nem foglalkozhattak a témával. Nem bírhatták szóra a győri polgármestert, nem kereshették meg a kínos ügy közreműködőit. Egyszóval nem gyakorolhatták a mesterségüket. Ehelyett az országos médiumokban napvilágot látott egy Fidesz-közlemény, amely az adriai jachton történteket Borkai magánéletbeli ügyének tekinti. Tegnap ezt rövidítette nyolcsornyira a Kisalföld című győri napilap.

Hivatkozik az önkormányzat tulajdonában lévő televízióra, amelynek stúdiójában a polgármester felolvasott egy 103 másodperces nyilatkozatot. Vagyis a Győr Plusz TV munkatársa sem kérdezhette Borkait, aki közbeszólás nélkül adhatta elő a saját verzióját. Ma reggel pedig a szerkesztőség közölte, hogy tizenhét órája bánta meg a tettét Borkai Zsolt, de nem lép vissza a választástól. Kissé lejjebb találtam egy másik közleményt is, miszerint Borkai Zsolt tizennyolc órája kért bocsánatot.

E cikk terjedelme már tizenhat sor, önállónak mégse mondható, mert az Origo.hu nyomán készült. A megyei sajtóban a külföldi tulajdonosok égisze alatt is megtörtént, hogy a helyi hatalmat gyakorlók számára kínos ügyekről „elfeledkezett” a helyi újság. Kényelmesebb volt lehozni a Magyar Távirati Iroda közleményét, mint utánajárni a részleteknek. Csakhogy most a kivételekből rendszer lett. A helyi nyilvánosság legfontosabb fórumai csupán központilag szentesített közleményeket jelentethetnek meg - még a helyi nyilvánosságot leginkább érintő ügyekről is.

Ráadásul a Borkai-ügyben már nem is az MTI a mérvadó. A távirati iroda mindig is kötődött a magyar államhoz, ám a lojalitás keretein belül próbálta érvényesíteni az újságírás szakmai szempontjait. Mostanában azonban mintha a központi közlemények a miniszterelnök közvetlen környezetéből, például a propagandaminisztériumnak nevezhető Rogán-hivatalból érkeznének. Ezzel magyarázható, hogy azokból az információkból, amelyekhez a győri választópolgárok a nyilvánosságot uraló kormányzati forrásokból jutnak, nem föltétlenül következik, hogy október 13-án esedékes önkormányzati választáson elköszönnek a polgármesterüktől.

 

  1. október 10.

Mivel magyarázható a győri kihívó engedékenysége?

 

Glázer Tímea focicsaládból származik. A bátyja válogatott volt, edző korában szövetségi kapitány is. A negyvenes hölgy megjárta az MSZP-t, majd Gyurcsánnyal együtt távozott a Demokratikus Koalícióba. Tavasszal interjút adott a szombathelyi Nyugat.hu-nak, és azt mondta magáról, hogy nemcsak a blézere, hanem a tűsarkú cipője is piros. A világhálóra föltett fényképein látszik, hogy még a hajába is piros tincset festetett.

Most, hogy kirobbant a Borkai-botrány, polgármester-jelöltként őt is megszólaltatták. Kifejtette, hogy „Az eddig megjelent videók a polgármester magánéletéhez tartoznak. Addig, amíg a korrupciós dolgok ki nem derülnek, a politikának nincs dolga vele.” Biztos, hogy nincs? Borkai Zsolt a Fidesz-KDNP pártszövetség magas állású tagjaként fennen hirdette a keresztény erkölcs szentségét. Ha vizet prédikált, és bort ivott, akkor aligha magánügy ama bizonyos szexvideó.

Az ellenzéki pártok közös polgármester-jelöltje tévesen értelmezte a helyzetet. A politikának igenis van dolga a történtekkel. Nagyjából ugyanezt firtatta tegnap a Klubrádió műsorvezetője, Bolgár György is. Az interjúalany Glázer Tímea szerint az önkormányzati választás utolsó hetében nem volt elég ideje tájékozódni, vajon a gazdasági újságírók megerősítették-e a névtelen kiszivárogtató korrupciós helyzetjelentését. (Utánajártak, és megerősítették.) Ahhoz pedig változatlanul tartja magát, hogy ami magánügy, az magánügy.

Egyébként pedig elmondta, hogy pontokba szedték az ellenzék közös programját, a „kitelepüléseken” ezt beszéli meg a győriekkel. Akikkel nem találkozhatott személyesen, azoknak a „sajtótájékoztatón” résztvevő újságírók révén üzent. Szavaiból azt hallottam ki, hogy a Borkai-ügy felborította az alaposan kidolgozott elképzeléseit, de ha már így történt, a választás előestéjén mégiscsak szervezni kéne valami tüntetésfélét a városháza előtt.

Amikor egy pártfunkcionárius kiejti a száján, hogy kitelepülés meg sajtótájékoztató, mindig arra gondolok, hogy a XX. században rekedt. S ha még sejteti is, hogy zavarba hozza egy váratlan esemény, akkor baj van. A választási kampány legnagyobb botránya ugyanis felülír mindent, amit az ellenzéki stáb Győrben kigondolt. A jelek arra utalnak, hogy a bizonyára derék családanya és háziasszony nélkülözi a rögtönzés és a kreativitás képességét, amelyek nélkül a XXI. században aligha érdemes a politikát művelni. 

        

  1. október 11.

A Borkai-ügy kikre hat majd holnapután?

 

A kacifántos történetről ezt mondta tegnap Tarlós István az InfoRádióban: „Attól félek, hogy vannak emberek, akiket ez elgondolkoztat.” A budapesti főpolgármester arra utalt, hogy a szexvideóval nyomatékosított gazdasági helyzetjelentés nemcsak Győrött érezteti majd a hatását, hanem Budapesten, sőt az egész országban is. 

A győri polgármester meztelen ülepét eddig 660 ezren tanulmányozták a világhálón. Márpedig ha így van, akkor felül kéne vizsgálni ama feltételezést, hogy a Borkai-ügy még a győri választópolgárok ingerküszöbét sem érte el. E kijelentést arra alapoztam, hogy az ország legnagyobb példányszámú közéleti napilapja, a győri Kisalföld elsunnyogta a helyi botrányt. Online kiadása leadta ugyan Borkai 104 másodperces beismerő nyilatkozatát és a kormánypárt nyúlfarknyi közleményét, de a másodközlésekhez nem mellékelt hozzáadott értéket.

Tegnap este, a rádiós megszólalás után már részletesen foglalkozott a Tarlós-interjúval, amelyben a budapesti főpolgármester hat sorban marasztalta el győri kollégáját. Ez elmozdulás a holtpontról, de átütő eredménynek nem nevezhető. A Kisalföld működése változatlanul nélkülözi a saját megnyilvánulást, és ez méltatlan hozzá. 660 ezer netező mégis megnézte a Ördög ügyvédje álnévre hallgató blogger által nyilvánosságra hozott felvételt. Ez csakugyan átütő erejű mozzanat egy országos visszhangot kiváltó ügyben.

Ennek nyomán vajon milyen eredménnyel jár holnapután, a szavazásnál? Elképzelhető, hogy a Borkai-ügy országszerte hatással lesz az önkormányzati választásra. Csakhogy kikre lesz hatással? A digitális hozzászólók ilyenkor azt fejtegetik: olyan sokan használják a számítógépet, hogy ez nem is kérdés. Igen ám, de épp a miniszterelnök hátországában, a falvakban kevés a netező. És még egy rétegben, a nyugdíjasok körében, akik közül százezrek élnek magányosan, földutas utcában, dülöngélő házban, kitéve az állami tájékoztatás egyoldalúságának.

Egy fölmérés szerint a 2,7 millió nyugdíjasból 600 ezren üldögélnek számítógép mellett, csakhogy nem mind használják a világhálót. Attól tartok, hogy egy Borkai nevű győri polgármester botrányos ügye október 13-án őket befolyásolja majd a legkevésbé.

   

  1. október 12.

A lyukas zokni

 

Bár a kétharmados parlamenti többség eltörölte a kampánycsend intézményét, ma, az önkormányzati választás előtti napon önként kerülöm a direkt politikai megnyilvánulásokat. Helyettük semleges témára, az öltözködési kultúrára szorítkozom.

Az egyik újságíró érdekes fényképet tett föl a közösségi üzenőfalára. Nem a szokványos szexvideót, amelyet eddig hétszázezren (!) néztünk meg. Úgy vágta meg az adriai hajókirándulás talán legintimebb pillanatát, hogy nem látszik a győri polgármester pucér feneke. Annál inkább a lába, ezért figyelmünket a pirossal bekarikázott bal lábfejére összpontosíthatjuk.

Sötét színű zokni látható rajta, a talpon pedig, a kisujj melletti ujj alatt egy lyuk tátong. Nocsak. A neves kormánypárti várospolitikus felesége úgy engedte el férjét a tengeri munka-megbeszélésre, hogy elfelejtette átnézni az úti ruhatárat? Nem vette észre, hogy az egyik zoknit meg kellett volna stoppolni? Miközben ezen tűnődtem, beugrott egy élmény. Tanítványom a kommunikációs diploma megszerzése után rendezvényszervezőnek szegődött, és meghívott egy fővárosi összejövetelre.

Azzal tisztelt meg, hogy az első sorba ültetett, szemben a parlamenti pártokat képviselő politikusokkal. Akik olyan asztalt fogtak ki, amelynek hiányzott az előlapja. Furcsa látvány tárult elém. Az urak felhúzták a nadrág szárát néhány centivel, hogy térdben ne nyúljon ki a pantallójuk szövete. A kivillanó zoknik pedig arról árulkodtak, hogy a politikai mezőny öltözködési kultúrája elszomorító. Egyik zokni színe sem illett a nadrághoz és a cipőhöz. Sőt, a jobb szélen ülő politikus zokniján a gumírozás kitágult, és úgy lötyögött a bokája körül, mint enyhe szélben az adriai üdülőhajók vitorlája.

 

  1. november 22.

Gyurcsány robbantotta-e ki a Borkai-botrányt?

 

Több mint öt héttel az önkormányzati választás után még mindig kérdés, vajon a győri polgármester adriai jachtkirándulása mennyire befolyásolta az eredményt. Azt, hogy Budapesten és néhány nagyobb városban a Fidesz érzékeny veszteséget szenvedett. 

A Borkai Zsolt körüli botrány egyik mellékszála, hogy lassanként fény derül a videóra vett orgia készítőire. Őrizetbe vettek egy volt válogatott labdarúgót, akiben Póczik József ismerhető fel. A részleteket még nem tudhatjuk, ám képzeljük el, hogy a Fidesz zavarba hozásában szerepet játszott a Demokratikus Koalíció is. Az obsitos focista ugyanis 2014-ben a DK önkormányzati képviselőjeként indult Győrött. Ráadásul az élettársának van egy fia, aki állítólag lányokról gondoskodott az orgiához, sőt jelen is volt a jachton.

S bár lehet, hogy Póczik DK-s kapcsolata elvékonyodott ’14 óta, egyik hajdani játékostársának, a szintén győri Glázer Róbertnek a húga azonban DK-s politikusként lett Borkai Zsolt ellenfele a helyhatósági választáson. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy két bundázásban edződött focista nyugdíj-kiegészítési lehetőséget látott a győri polgármester megkörnyékezésében. De a politikai szál se megy ki a fejemből, elvégre Gyurcsány Ferencnek volt egy befejezetlen játszmája Orbán Viktorral.

Két és fél évvel korábban, 2017 májusában jött elő azzal, hogy egy szláv akcentussal angolul beszélő férfi háromszáz millió forintot kért a jelenlegi miniszterelnök svájci bankfiókban szunnyadó titkáért. A DK elnöke e hírfélével házalta végig a nyilvánosság hozzáférhető fórumait, és egyre kínosabb helyzetbe lavírozta magát. A ’18-as országgyűlési választás közeledtével be is kellett jelentenie, hogy ezt a politikai fegyvert nem használhatja a vetélytársával szemben. Lélektani mélypontról tápászkodott föl, ha most csakugyan fölismerte a Borkai-ügyben rejlő lehetőséget. Azt, hogy megszorongathatja Orbánt.

Nehéz elképzelni, hogy két egykori focista képes lett volna kirobbantani, és porciózva az információkat, hatásosan kiteregetni a győri polgármester körüli botrányt. Ha mégis kiderülne, hogy a Demokratikus Koalíció válságkommunikációs szakértői hozták kényszerhelyzetbe a Fideszt, akkor szörnyülködhetnénk azon, hogy hová jutott a politika. De megállapíthatnánk azt is, hogy a lesajnált Gyurcsány érzékeny veszteséget okozott az Orbán-rendszer névadójának.               

komment
süti beállítások módosítása