Médianapló

Médianapló - Orbánnak sikerült-e félreütni az ellenfél vágását?

2023. március 06. 08:52 - Zöldi László

Az a benyomásom, hogy a miniszterelnökünk jobb debatter, mint beszéd-felolvasó. Bocsánat az idegen szóért, mindjárt megmagyarázom.

A latin de (el) és a szintén latin battuere (üt) szóból származó kifejezés azt jelenti, hogy a vitázó félreüti az ellenfél vágását, ha úgy tetszik, az érvét. Kis híján ez történt az országgyűlés épületében, a napirend előtti kérdések óráján. Bedő Dávid Momentum-politikus azt firtatta, vajon hogyan jött ki a legutóbbi nemzeti konzultációnál a „magyarok” 97 százalékos tiltakozása az uniós szankciók ellen, ha csak 1,4 milliónyian reagáltak a kérdésekre. Orbán Viktor így felelt a pályakezdő honatya pikírt megjegyzésére: „A fontos kérdésekben a magyar kormány hasonló szankciókat fog szervezni a jövőben is.” (YouTube.com, 2023.02.27. ) Hát bizony a kormányfői válaszból kilóg a lóláb.

Úgy rémlik, hogy a hazai nyilvánosság első számú kedvezményezettje már a szankciók elleni kampányt is szervezteti. Körülbelül úgy, ahogy két esztendeje elszólta magát az akkori nemzeti konzultációról: „Ma délután szeretném véglegesíteni a kérdéseket.” (Magyar Rádió, 2021. február 12.) Lehetséges, hogy országunk első emberének mégis van köze a tőle teljesen független konzultációban olvasható kérdésekhez? A rögtönzés kétségkívül erre utalt, a miniszterelnök mostani elszólását mégse idéztem az elmúlt hét legérdekesebb mondatait tartalmazó összeállításban.

A Lefülelt mondatok című idézetcsokor hitelességét azzal óvom három évtizede, hogy akkor sem élek a kínálkozó lehetőséggel, ha egyik-másik közéleti személyiség a rögtönzés hevében pontatlanul fogalmaz. Ahhoz ugyanis, hogy érdemben idézhessem, a szövegnek illeszkednie kell a már nem idézhető összefüggéshez. A textusnak a kontextushoz. Márpedig Orbán néhány napja úgy kezdte a parlamenti válaszát, hogy szavaiból kiderült: ő a nemzeti konzultációról beszél. Az idézetben elhangzott ’szankciók’ helyett tehát konzultációkat akart mondani.

Efféle tévedés bármelyikünkkel előfordulhat, emiatt nem érdemes senkit sem kipellengérezni. Még azt a politikust sem, akit a másik oldalon utálnak. Kár, hogy a YouTube tanúsága szerint a körülötte lévő kormánypárti képviselők szolgálatkészen nevettek a Főnök elmés riposztján, holott a rögtönzése kivételesen nem jött be. Ráadásul az őt froclizó ellenzéki képviselő se figyelt föl az elszólásra. Ahelyett, hogy pontosította volna (találatot vitt volna be neki), előzetesen megírta, hogy mit válaszolna, ha Orbán Viktor elhessegetné. Talán azért mulasztotta el a kínálkozó lehetőséget, mert egyelőre jobb felolvasó, mint debatter.          

komment
süti beállítások módosítása