Médianapló

Médianapló - Kommentálni vagy kommentelni?

2023. február 17. 10:40 - Zöldi László

Krug Emília az adás utolsó percében elbúcsúzott a három stúdióvendégtől. Megköszönte nekik a „kommentárokat”. Pontosan fogalmazott. Az egyik vendég ugyanis közismert védőügyvéd, a másik hitoktató, a harmadik pedig politológus volt. Elvárható tőlük, hogy A nap híre című ATV-műsorban magyarázzák a híreket. Márpedig a hírmagyarázatot kommentárnak nevezik.

E sajtó-műfaj az idő tájt született, amikor már nem egy betűmérettel dolgoztak a nyomdászok, hanem kettővel. Az újabbat, a kisebbiket arra szánták, hogy a túlnyomórészt gazdasági híreket értelmezhessék az újság munkatársai. A hírmagyarázatot keretbe zárták, így hívták fel rá a figyelmet. Azóta a hírmagyarázat a szakújságírók egyik legjellemzőbb megnyilvánulási formájává nőtte ki magát. Rövid, szakmai jellegű és nem túlságosan egyéni hangvételű iromány. Minél szubjektívebb az újságíró hangvétele, annál inkább közeledik a glosszához, a jegyzethez, a publicisztikához. Annál kevésbé kommentátor az újságíró.

Ezzel néhány évszázadig nem is volt különösebb gond. A hírmagyarázó kommentált, és a műsorvezető (moderátor) megköszönte neki a kommentárt. Tegnap este azonban a szegedi és a kieli kézilabdázók izgalmas mérkőzésén egy 38 éves, 247-szeres válogatott, nemrégiben visszavonult játékos, Császár Gábor ült a meccset közvetítő sportriporter (Méhes Gábor) mellett. A pályakezdő sportkommentátor azt találta mondani, hogy „Próbáltam szakkommentálni”. Itt pillanatnyi szünetet tartott, majd néhány másodperc múlva így folytatta: „telni”.

Zavara érthető. Újdonsült sportkommentátorként még nem képes eldönteni, hogy ha igésíteni akarja azt, amit mostanában egyre ügyesebben és alaposabban művel, akkor ő tulajdonképpen kommentál vagy kommentel. A bejegyzés utáni összeállításból kirajzolódik, hogy zavara korántsem egyedi. Például az egyik publicista nem dicsérni akarta Gyurcsány Ferencet, mégis felértékelte a volt miniszterelnök politikusi tevékenységét. A kommentálni kifejezéssel akaratlanul is szakmai felkészültséget feltételez róla. Maga Gyurcsány Ferenc is zavarba jött, amikor a pillanat hevében kellett eldöntenie, vajon ő most indulatos véleményeket (kommenteket) kapott-e vagy szakmailag megalapozott álláspontokat (kommentárokat).

A 2010 után kulturális államtitkárként is dolgozó költő pedig leértékelte magát, amikor úgy vélte, nincs abban a helyzetben, hogy kommentálhasson művészi életműveket. Kósa Lajos több mint három évtizede érkezett a politikába, és még mindig nem tudja, hogy mi a különbség a komment és a kommentár, a kommentelés (a zsigeri megnyilvánulás) és a kommentálás (a hírmagyarázat) között. S ami a legérdekesebb, a műsorvezetők között is akadnak, akik kommenteket várnak olyan stúdióvendégektől, akiket azért hívtak meg, mert értenek a szakmájukhoz.               

 

Tíz mondat a közéleti megnyilvánulásokról

 

Az a kommentátor közvetít jól, aki az eseményt átéli, és szavakban vissza tudja adni. (Szepesi György sportriporter, 168 Óra Online, 2008. július 29.)

Laptop fölé helyezett kézzel várja, hogy azonnal kommentálhassa a kormány legújabb baklövését. (Hont András publicista Gyurcsány Ferencről, Hírszerző.hu, 2011. március 30.)

Olimpiai aranyom még nincs. Néhány napig azt hittem, hogy van - Annus Adrián athéni győzelmét én kommentálhattam. (Faragó Richárd sportriporter a doppingról, Nemzeti Sport, 2013. július 27.)

Magamat kommentáljam? Aztán meg a kommentemet kommentáljam? (Kósa Lajos Fidesz-politikus, Népszabadság, 2016. március 17.) 

Sok száz kommen…tár érkezik. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, ATV, 2016. szeptember 6.)

Hol vagyok én ahhoz, hogy kommentáljam ezeket a művészpályákat? (Szőcs Géza költő, Irodalmi Jelen, 2016/november)

Gyors kommenteket várok. (Simor András műsorvezető, ATV, 2020. október 23.)

Kíváncsi vagyok egy gyors kommentre. (Petúr András műsorvezető Pásztor István kézilabda szakkommentátorhoz, Sport 1, 2021. május 9.)

Köszönöm a kommentárokat. (Krug Emília műsorvezető, ATV, 2023. február 15.)

Próbáltam szakkomentálni… telni. (Császár Gábor kézilabda szakkommentátor, Sport 1, 2023. február 16.)

komment
süti beállítások módosítása