Médianapló

Médianapló-retró: Bolgártalanítás (2002.01.09.)

2023. február 01. 08:51 - Zöldi László

 A környezetemben napok óta arról beszélnek, hogy a Kossuth Rádió főszerkesztője kirúgta a Beszéljük meg! műsorvezetőjét. Tizenöt évig írtam rádiókritikát, ismerem a leváltót és a leváltottat. A főszerkesztő Perjés Klára az elnök, Kondor Katalin kinevezettje, körülbelül egyidős Bolgár Györggyel (és a Magyar Rádió elnökével). Gyuri a hírszerkesztőségben csiszolódott, Klára a falurovatban aszalódott, Kati kettejük közé szorult. A legkevésbé tehetséges kirúgta a legtehetségesebbet - a középszerű kezdeményezésére.

A Beszéljük meg!-et Bolgár Amerikából hozta haza. Csak akkor éreztem meg, hogy műsora népszerű, amikor Bodor Pali meghívott a születésnapjára, és a vendég-feleségek körbevették a szintén meghívott műsorvezetőt. Nem értettem, mit esznek rajta, hisz’ aligha olvassák az egyébként kitűnő publicisztikáit. Aztán rájöttem, hogy hallgatják a műsorát, amely azonban nem tetszik a vezetőinek. A rádiós főnökök szerint attól féloldalas a Beszéljük meg!, hogy csak azok a fránya hallgatók szólalnak meg benne. Elfogult szavaikat a megszólítandó politikusok révén kéne helyretenni.

Úgy rémlik, a közszolgálati rádióban ki akarnak egyenlíteni egy hangvételt. A nép leplezetlen hangját. A Magyar Hírlapban R. Székely Julianna figyelemre méltó cikket írt a beszélgetős műsor megszüntetéséről. A Népszabadság karikatúrát közölt. Lehoczki István a szokásos kisnyugdíjas házaspárt hozta össze egy harmadik öreggel a pesti járdán, és egyikük kifejtette: „Nem merem hangosan mondani, mit szólnak hozzá, hogy mi történt a Bolgár György műsorával.” A rajz érzékelteti a hatvan fölöttiek közérzetét. Ők azok, akik hetenként kétszer figyelemmel kísérték a Bolgár-műsort.

Ők voltak a Beszéljük meg! törzshallgatói és betelefonálói. A rádiós vezetők ezt a mintegy félmillió embert fosztották meg a kibeszélés nyilvános lehetőségétől. A „közszolgálati” rádióban fontosabb a politikai érdek, mint a hallgatottság és a vele járó reklámbevétel? Mellesleg az Orbán-kormány ügyesebb, mint a Boross-adminisztráció. A Magyar Rádió elnöki jogkörrel felruházott alelnöke, Csúcs László 1994 márciusában 129 munkatársnak mondott föl. A kirúgás szakmai kitüntetésszámba ment, és a közhangulatot is megváltoztatta. A választások előestéjén rossz szolgálatot tett az MDF-nek. A Fidesz okult elődje és választási szövetségese hibáiból. Egyenként vadássza le a legjobb rádiósokat. Egy-egy mártírért az emberek nem mennek ki az utcára.

 

 

komment
süti beállítások módosítása