Médianapló

Médianapló - Bodacz Balázs a gázra lépett, holott fékeznie kellett volna

2022. december 06. 10:46 - Zöldi László

Amikor a Simicska-féle Hír TV-ben dolgozott, működése nem hagyott mély nyomot az emlékezetemben. Egy arc a miniszterelnökkel szakító gazdasági háttér-ember médiavállalkozásából. Amióta az ATV-ben dolgozik, tájékozott, jól beszélő újságíró benyomását kelti. Helye van A nap híre című műsorban. Avatása december 2-án következett be. Vele is megtörtént az, ami minden élő adásban megnyilvánuló műsorvezetőt utolér: olyasmit mondott, amit már nem lehet visszaszívni.

Természetszerűleg az energiaválság került szóba, és a stúdió légterében csak úgy röpködtek az idegen kifejezések, az elmélyülést imitáló megjegyzések. Bodacz Balázst is elkapta a hév, és ezt találta mondani: „Az amerikai elendzsi olcsóbb, mint ami egyébként a holland tétéef vezeték…” A három pontot azért tettem ki, mert a gondolatmenet vége hangzavarba fulladt. Azért megpróbálom lefordítani. Az angolosan kiejtett betűk közül az LNG (Liquefied Natural Gas) mögött a cseppfolyósított földgáz rejlik, a TTF (Title Transfer Facility) mögött pedig a holland gáztőzsde.

E kifejezéseket előbb-utóbb megtanuljuk, a jelek ugyanis arra utalnak, hogy huzamosabb ideig élünk velük együtt. De most, az ismerkedés kezdetén egy műsorvezetőnek aligha kellene szakismeretben versenyezni a beszélgetőpartnerekkel, inkább vissza kéne őket fogni. Közös szakmánk, az újságírás egyik sajátossága, hogy ami a nyilatkozók számára magától értetődő, az a médiafogyasztóknak korántsem evidens. Ilyenkor hatásosabb és rokonszenvesebb, ha kedvesen figyelmeztetjük a politikust, politológust vagy újságírót, hogy lehetőleg magyar szavakkal és minél egyszerűbben fejtsék ki azt, ami megnehezíti az életünket.

Például Holoda Attila oroszul, angolul és franciául jól, magyarul pedig remekül beszélő olajmérnök, a MOL eurázsiai részlegének volt igazgatója, az első Orbán-kormány energetikai államtitkár-helyettese. Ha december 2-án ő ült volna az ATV stúdiójában, a felkészültségéből telt volna arra, hogy eligazítson bennünket a csőből folyó és a tanker belsejébe préselt gáz, valamint az árképzés rejtelmeiben. De Bodacz Balázs olyan vendégeket fogott ki, akik felkészültnek igyekeztek mutatkozni. Kár volt versengeni velük. Még akkor is, ha a műsorvezető hangzavarba fulladt eszmefuttatása nem mérhető össze tíz év termésével: a bejegyzésem utáni összeállításban olvasható elszólásokkal.           

 

Tíz mondat műsorvezetőktől

 

Nem nagyon szeretem, ha nem én beszélek. (Kálmán Olga, ATV, 2012. december 17.)

Ateista vagyok, hála istennek. (Jáksó László, RTL II., 2015. április 19.)

Az a lényeg, amit most akart mondani. (Havas Henrik, ATV, 2016. március 5.)

A kormány a mi sajátos G-pontjainkat birizgálja. (Pikó András, Klubrádió, 2017. január 16.)

Lemondott professzor emirátusi címéről. (Holló Márta Vajda Mihály filozófusról, aki Putyin díszpolgársága miatt lemondott professzor emeritusi címéről a debreceni egyetemen, ATV, 2017. szeptember 4.)

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a vezetőm… a vendégem. (Velkovics Vilmos, Echo TV, 2018. december 3.)

Ne is reménykedjék, hogy végig tudja mondani! (Farkas Erika, Magyar Rádió, 2020. január 22.)

Elmegy a füle mellett, ami elhangzik Hadházy Ákos tollából? (Fiala János Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőhöz, 168.hu, 2021. február 17.)

Mostanában sose úgy alakul, ahogy elterveztem. (Szöllősi Györgyi, ATV, 2021. október 14.)

Csodát tett az orrunk szeme láttára. (Székely Dávid vagy Vásárhelyi Tamás Sydney McLaughlin amerikai futónő 400 gátas világcsúcsáról, M4Sport, 2022. július 23.)

komment
süti beállítások módosítása