Médianapló

Médianapló - Az MSZP nevű kis párt képviselheti-e a kisembereket?

2022. november 20. 10:00 - Zöldi László

A Kádár-korszak utolsó hónapjaiban történt, hogy néhány megyében leváltották az állampárti első titkárt. Zalában egy nagykanizsai ügyvédet választottak a helyébe, aki az autójával elindult Zalaegerszegre. Ám a város határában segítséget kellett kérnie, mert nem tudta, hogy hol van a megyei pártbizottság épülete. Ekkoriban fejtegette egyik munkatársa, hogy a 16 ezer MSZMP-tag közül mintegy tízezren lépnek majd át az MSZP-be.

A Magyar Szocialista Pártnak több tagja volt a 300 ezres lélekszámú megyében, mint amennyien most országszerte tagdíjat fizetnek neki. Mindez onnan jutott az eszembe, hogy Góra Balázs sajtótájékoztatójáról beszámolt a megyei napilap. A zalaegerszegi pártszervezet elnöke azt találta mondani, hogy „Az MSZP megújítása a feladat.” A megújítás elkopott a használatban, de voltaképpen nem rossz szó. Jobb, mint a megújulás, amelyet az ismert szocialisták ötvennégyszer használtak.

Ami ugyanis megújul, azzal magától lesz valami. Amit pedig megújítanak, ahhoz aktivitás szükséges. Ezzel magyarázható, hogy a szocialista politikusok ritkábban hangoztatták a megújítást, házi archívumom tanúsága szerint tizenhétszer. E kínálatból választottam ki a legjellemzőbb tízet, amelyek a bejegyzésem utáni összeállításban olvashatóak. Az rajzolódik ki belőlük, hogy vannak bizonyos csomópontok, amikor gyakrabban ejtették ki szájukon az elkoptatott kifejezést.

A rendszerváltás körül. A 2010-es választási vereség után, amidőn megszűnt az illúzió, hogy az MSZP egyedül alakíthat kormányt. A 2014-es választási kampány után, amelyből az MSZP középpártként került ki. A 2018-as választási vereség után, amikor az elemzők már kis pártként tartották számon. Az idei vereség után pedig immár a szocialista politikusok is tudomásul vették, hogy pártjukat a közvélemény-kutatók a parlamenti küszöb alá mérik. De ha kis párt lett az MSZP, akkor könnyebb képviselni például a kisemberek, a kistelepülések és a kisebbségek érdekeit.   

Eltűnődtem azon is, hogy mi történt a tízekkel. Góra Balázs Zalaegerszegen tartja a frontot. Horn Gyula meghalt, Baja Ferenc és Lendvai Ildikó nyugdíjban. Simon Gábor házi őrizetben, Tóbiás József a Kanári-szigeteken. Botka László úgy lépett ki a pártból, hogy nem lépett be máshová. Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula és Szabó Zoltán viszont a Demokratikus Koalícióban politizál. Vajon ők kilencen nem azért kerültek döntésen kívülre, mert az MSZP-n belüli megújítás szándéka kudarcba fulladt?

    

Tíz mondat az MSZP megújításáról

 

Új pártot akartunk és nem „megújítottat”. (Baja Ferenc, Kelet-Magyarország, 1989. október 14.)

A párt sokat tett ugyan önnön megújításáért, ám tevékenysége sokszor egybekapcsolódott a kormány működésével, ami nehezítette a párt helyzetét. (Horn Gyula, Népszabadság, 1990. április 29.)

A kampányban a Fidesszel néztünk szembe. Most a magunk helyzetével kell szembenéznünk. Megújítani, izgalmassá és vonzóvá tenni megkopott önmagunkat. (Lendvai Ildikó, Népszava, 2010. április 17.)

Végig kell gondolni az ellenzéki stratégiánkat, felfrissíteni az értékeinket, visszaszerezni a támogatóink bizalmát, megújítani saját belső működésünket, hogy 2014-re váltópárti státust érjen el az MSZP. (Simon Gábor, Népszava, 2010. június 28.)

A Demokratikus Koalíció Platform valóban elkötelezett volt a párt működésének megújításában, ameddig lehetett, ezt képviselte. (Szabó Zoltán, Magyar Narancs, 2011. október 27.)

Az egyetlen szocialista nagyvárosi polgármester vagyok. Nem tehetem meg, hogy ne vegyek részt a szocialista párt megújításában. (Botka László, Klubrádió, 2011. november 15.)

Minden kísérletünk, hogy tartalmi, működési szempontból megújítsuk a pártot, elbukott. (Gyurcsány Ferenc, Index.hu, 2014. június 18.)

Én nem megújítani, hanem megnyitni szeretném a szocialista pártot. (Tóbiás József, 168 Óra, 2014. június 26.)

Az MSZP-vel kapcsolatban a megújítás szót nem volna szabad használni. Elkoptattuk. (Molnár Gyula, Magyar Rádió, 2016. június 27.)

Az MSZP megújítása a feladat. (Góra Balázs, Zaol.hu, 2022. november 18.)

komment
süti beállítások módosítása