Médianapló

Médianapló - A trójai falóból hány magyar politikus mászott ki?

2022. november 19. 11:02 - Zöldi László

Egy harminc körüli újságíró az élő adás hevében olyasmit mondott, ami tűnődésre késztet. Az ATV vitaműsorában szóba került, hogy a közép-európai országok, az úgynevezett V-négyek házelnöki összejövetele elmarad. A cseh országgyűlés elnöke szerint ugyanis „A magyar kormány Oroszország trójai falova.” Illetékes közjogi méltóságunk, Kövér László igaztalannak és tiszteletlennek vélte a kijelentést, a műsor vendégei pedig értelmezték a fejleményeket. Az említett kolléga például Orbán Viktort „Oroszország falovának” titulálta.

Nem minden újságíró mélyült el az ógörög mitológiában, mégis illene tudni róla valamit, ha már gyakran minősítünk politikusokat és jelenségeket trójai falónak. A hasonlat ugyebár Homérosz Iliász című eposzából való. A támadók éveken át eredménytelenül ostromolták Tróját. Látszólag visszavonultak, és egy hatalmas falovat hagytak hátra a várkapu előtt. Az ostromlottak bevontatták a mintegy négyemeletnyi jószágot, amelyből éjszaka kimásztak az ógörög kommandósok, és beengedték az időközben visszalopózott sereget.

Bárdosi Vilmos nyelvész professzor, a Szólások, közmondások eredete című kézikönyv szerzője a trójai falovat úgy értelmezte, hogy „beépített” személy. Tágabb értelemben ártalmatlannak látszó, de veszélyes dolog, ráadásul vírus, amely megfertőzi a számítástechnikai programokat. Van azonban egy negyedik jelentése is. Néhány éve a hazai zöldek felfújtak egy nyolcméternyi, lóra kísértetiesen hasonlító léggömböt, és lecövekelték a győri megyeháza elé. Megismételték Budapesten, a Parlament épülete előtt is, így tiltakoztak a magyar és az amerikai kormány egyezménye ellen, amely lehetővé tette a genetikailag módosított növények behozatalát.

A bejegyzésem utáni összeállítás tanúsága szerint szinte nincs is jelentős politikus és párt, akit és amelyet ne tituláltak volna legalább egyszer trójai falónak. A legviccesebb Hende Csaba volt honvédelmi miniszter verbális hadjárata. A Fidesz-politikus egy szombathelyi választókörzetben fogta ki ellenfélként Ungár Péter LMP-politikust. Schmidt Mária miniszterelnöki tanácsadó fiát azzal próbálta ellehetetleníteni, hogy a Fidesz beépített embere. Vajon hogyan szavaztak volna a helybéli választópolgárok, ha a DK-s Czeglédy Csaba az ellenzéki előválasztáson nem győzi le a zöldpárti Ungár Pétert?

Az már a sors iróniája, hogy aztán azért szenvedett vereséget Hende Csabától, mert a kormánypárti képviselőjelölt elmélyült az ógörög mitológiában.

 

Tíz mondat a trójai falóról

 

A Fidesz nevű trójai falóból még meglepetést okozó harcosok ugrálhatnak ki. (Torgyán József kisgazda politikus, Magyar Hírlap, 1996. június 29.)

Kezd kinyílni a fideszes „trójai faló” ajtaja, és előbukkan mögötte az egész jobboldal. (Vastagh Pál szocialista politikus, Békés Megyei Hírlap, 1998. augusztus 26.)

/”Ha mai fejjel dönthetne, meghívná-e Gyurcsányt a kormányába?”/ Kérdezze meg a trójaiakat, hogy beengednék-e újra a trójai falovat a várba. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Index.hu, 2014. augusztus 27.)

A kísérő nélkül útnak indított és idehozott ázsiai gyerekek trójai falóként előkészítik az utat a muszlim invázió számára. (Faggyas Sándor újságíró, Magyar Hírlap, 2015. október 3.)

Mi nem a Nyugat védőbástyája, hanem a Kelet trójai falova vagyunk. (Hargitai Miklós újságíró, Népszabadság, 2015. október 3-4.)

Az első jelentősebb magyarországi trójai projekt Tétényi Éva volt. Az építésznő mögé sorolt az MSZP-től a Jobbikig mindenki. (Máté T. Gyula újságíró a volt esztergomi polgármesterről, Magyar Demokrata, 2018. május 23.)

Kína még a saját trójai lovát is a mi pénzünkön építi meg. (Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a pesti Fudan-egyetemről, Facebook.com, 2021. június 6.)

Ő egy trójai faló. (Hende Csaba Fidesz-politikus Ungár Péter LMP-politikusról, ATV, 2021. július 16.)    

Betölti az orosz trójai faló szerepét Európában. (Karácsony Gergely budapesti főpolgármester Orbán Viktorról, Facebook.com, 2022. február 22.)

Oroszország falova. (Sarkadi-Illyés Csaba újságíró, az Alfahír főszerkesztője Orbán Viktorról, ATV, 2022. november 17.)

komment
süti beállítások módosítása