Médianapló

Médianapló - Kis sértett kísértetek miért járják be Európát?

2022. november 02. 10:43 - Zöldi László

Föld S. Péter érdekes talány. Ő maga előszeretettel nevezi magát dalszövegírónak, egy évtizedek óta működő rockzenekar szerves részének. Eközben újságírással-szerkesztéssel keresi a kenyerét. Publicistának és humoristának is nevezhető. Három évtizede gyűjtöm a szállóigéket, és huszonegy jó (szellemes, korjellemző) mondatával az élmezőnybe tartozik. Ezek egyike a „Kis sértett járja be Európát.”

Az eredetét ismerjük, a Kommunista Kiáltványban jelent meg 1848. február 26-án. Így hangzott: „Kísértet járja be Európát - a kommunizmus kísértete.” Azért idézem németül is („Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst des Kommunismus.”), mert szegény németek nem viccelődhettek vele. Az eredetiből hiányzik a kísértet és a kis sértett kísérteties hasonlósága. FSP tegnapi, fészbukos bejegyzésében Árkus Józsefről emlékezik, és a hajdani Lúdas Matyi-főszerkesztő ürügyén megjegyzi, hogy a vicclap szerkesztőségi értekezletén a kistermetű palesztin vezetőn, az Európát „végigtarháló” Arafaton köszörülték a nyelvüket.

Hozzáfűzi, hogy a Kádár-rendszerrel jó kapcsolatot ápoló arab politikusról nem lehetett újságban viccelődni, a mondás csupán a rendszerváltás után futhatott be karriert a nyilvánosság kaján fórumain. Ezt nem vitatom, sőt a bejegyzésem utáni összeállításban bizonyítom is. Van azonban egyetlen kivétel, aki már a Kádár-korszakban is ironizált a Kommunista Kiáltvány szellemesen torzított mottójával. Hary Márta újságíró, a Népszava rádiókritikusa, egyébként pedig Fekete Sándor szerkesztő-publicista felesége.

De ő nem Arafatban látta a „kis sértettet”, hanem Ceausescuban. Nem nevezi meg, ám az idő tájt minden értelmes újságolvasó tudta, hogy a kondukátor szó kit takar. A dátum is árulkodó, 1989 eleje. Néhány hónap múlva a román diktátor halott. Őszintén szólva nem tudom, vajon Ceausescu hány centi magas volt, és már Hary Mártát sem kérdezhetem meg erről. Elég nyilvánvaló azonban, hogy nem feltétlenül a termetére gondolt, amikor azt vázolta nyilvánosan, hogy a kondukátor hibájából éhező-fázó Románia előbb-utóbb rászorul a külföldi segélyre (kölcsönre, hitelre).

Többen Orbán Viktorban fedezték föl a Kommunista Kiáltvány parafrázisát, talán nem is ok nélkül..Egyedül a kormánypárti Lázár János kísérletezett azzal, hogy ellenzéki politikusok sértettségében találja meg a hazaárulás okát. Az a benyomásom, hogy nem sikerült neki.

            

Tíz mondat a kis sértettekről

 

Egy „kis sértett” járja be majd jövőre Európát, ha egyik szomszédos országunk vezető kondukátora útnak indul. (Hary Márta rádiókritikus Ceausescuról, Népszava, 1989. január 2.)

Vagy tizenöt évvel ezelőtt, amikor egy Arafat nevű úr körbekalapozta kontinensünket, mondtam valami hasonlót, jelesül: kis sértett járja be Európát. Igaz, akkor ezt nem lehetett nyomtatásban megjelentetni. (Föld S. Péter újságíró, Kurír, 1992. december 29.)

Kis sértett járja be Európát. (Vágó István műsorvezető Orbán Viktorról, Facebook.com, 2010. július 20.)

Konok kis sértett járja be Európát. De a legnagyobb sértést, mondhatni vétket a magyar szellem és össznemzeti érdek ellen pont Orbán Viktor és a Fidesz követi el. (Ágoston Hugó újságíró, Új Magyar Szó, 2011. január 21.)

Orbán Brüsszelben harcolt a magyar emberekért. Kis sértett járja be Európát. (Föld S. Péter újságíró, Vasárnapi Hírek, 2016. október 26.)

Előttem fiatalok, piros pólóban. A hátukon felirat: „Kis sértett járja be Európát.” (Lendvai Ildikó szocialista politikus, HírKlikk.hu,.2018. szeptember 17.)

Ma is kísértet járja be Európát, és bizony kis sértettek járják be Európát, akik feljelentik a saját hazájukat. (Lázár János Fidesz-politikus az ellenzéki politikusokról, YouTube.com, 2018. október 23.)

Kísértet járja be Európát, vagyis inkább kis sértett, ráadásul nem is annyira kísértet, mint inkább vírus. Az illiberalizmus és populizmus vírusa. (Ille István blogger, Kanadai Magyar Hírlap, 2019. január 29.)

Kis sértett járja be Európát. (Gulyás Balázs publicista Orbán Viktorról, Magyar Hang, 2021. július 2.)

A kis sértett járja be Európát szlogen akkor született, amikor Jasszer Arafat palesztin vezető, az akkori magyar vezetés jó barátja európai körútra indult, hogy kontinensünk vezetőinek jóindulatát és pénzügyi támogatását elnyerje. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, 2022. november 1.)

komment
süti beállítások módosítása