Médianapló

Médianapló - A kommunistákat ki döngölte agyagba Zalaegerszegen?

2022. november 01. 09:53 - Zöldi László

Már nem azt firtatják a közösségi médiában, hogy október 23-án miért nem Budapesten beszélt a miniszterelnök. Egy hozzászóló fölelevenített egy Fidesz-toposzt (közismertnek vélt fordulatot), amely idestova 33 éve kering a nyilvánosság fórumain: Orbán Viktor 1989 őszén, egy zalaegerszegi nagygyűlésen „agyagba döngölte” a kommunistákat.

Ő maga is mondott valamit egy hete, a Mindszenty bíborosról elnevezett emlékház avatóján: „A sorsnak van humora. Az ellenzék akkori jelöltjét, aki azóta Zalaegerszeg díszpolgára lett, Dr. Marx Gyulának hívták. Emlékszem, fiatalon még nekem is volt szerencsém kampányolni Gyula bácsi mellett. Végül csak megvalósult a marxizmus, hiszen egy Marx győzte le a marxistákat.” (Miniszterelnök.hu, 2022.10.23.) Majd köszöntötte a közönség soraiban ülő, 92 éves orvost.

A korabeli sajtó alapján rajzolódott ki a társadalmi háttér. Az ellenzéki csoportosulások 1989 nyarán kezdeményezték, hogy a „levitézlett” MSZMP-politikusok adják vissza az országgyűlési mandátumukat. Például Aczél György Baranyában, Pap János Veszprém megyében, Varga Gyula pedig Zalában. Október 12-én, kedden délután nagygyűlést tartottak az egerszegi Dísz-téren. A Zalai Hírlapban megjelent fényképen emberfejek sokasága látszik, mögöttük villanyoszlopok és zászlók. A pódiumon Dr. Marx Gyula nyugalmazott körzeti orvos beszélt, majd a közeli Keszthelyen lakó Csengey Dénes, az MDF alelnöke is.

A Fidesz képviseletében Orbán Viktor szólalt meg, és kifejtette, hogy a szocializmus miként emelt falat az emberek közé. A kommunistákat azonban nem döngölte agyagba. Pontosabban szólva nem ő, hanem a mellette álló Németh Zsolt döngölte agyagba őket. A kiszólástól Marx doktor elhatárolta magát a megyei napilap másnapi számában. A helyzet megértéséhez tudni érdemes, hogy október 7-én megalakult az MSZP, amelyet sokan Pozsgay Imre pártjának tartottak, márpedig az MDF ügyvezető elnöke Bíró Zoltán volt, Pozsgay régi harcostársa a művelődési minisztériumból.

A Zalai Hírlapban megjelent két hozzászólás is. „A Ganz Szerelvény és Gépgyártó Vállalat összevont MSZMP-taggyűlése” nyílt levelet intézett az agyagba döngölő politikushoz: „Németh Úr! A Fiatal Demokraták Szövetségének még sokat kell tapasztalnia, hogy ’felnőtt’ módon, az országért érzett valódi felelősséggel politizáljon.” A másik levelet 13 MDF-közeli személyiség írta alá, és 33 év múltán sem érdektelen: „Csak a vak, illetve az elvakult ember nem látja, mire számíthat egy fideszesek által esetlegesen uralt demokratikus, békés, vérontás-mentes, szebb jövőben.”

 

Tíz mondat a kommunistákról

 

A kommunista párt összeomlásával a baloldalon vákuum keletkezett, amelynek a betöltése a Magyar Szocialista Párt felelőssége. (Pozsgay Imre szocialista politikus, Népszabadság, 1990. május 15.)

Ez a mostani többpártrendszer büdös. Bele van pecsételve a kommunista étlap minden szaftja. (Csurka István MIÉP-politikus, író, Magyar Fórum, 1994. február 17.)

Minden tisztességes ember legalább egyszer életében kommunista volt. (Horn Gyula miniszterelnök, Napló, 1994. június 4.)

Aczél György kommunista úriember volt. Azokra is odafigyelt, akiket utált. (Bertha Bulcsu író, Magyar Nemzet, 1995. március 25.)

A kommunista dzsentrik bonvivánja. (Bayer Zsolt publicista Medgyessy Péterről, Magyar Nemzet, 2003. augusztus 30.)

Amikor elszegényedik egy ország, a kommunista már alig jelent többet, mint hogy a szegények pártján áll. (Moldva György író, Népszava, 2009. március 12.)

A halál az utolsó kommunista, mindenkinek ugyanannyit mér. (G. Fodor Gábor politológus, 888.hu, 2015. október 7.)

Ön egy lánglelkű fiatal demokratából kiégett kommunista lett. (Vona Gábor Jobbik-politikus Orbán Viktorról, Index.hu, 2017. június 6.)

A liberális nem más, mint kommunista diplomás. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, 2020. február 16.)

A kommunisták zöldre festik magukat. (Gajdics Ottó újságíró, Magyar Nemzet, 2020. március 7.)

komment
süti beállítások módosítása