Médianapló

Médianapló - Orbán és a vidéki Magyarország

2022. október 30. 10:29 - Zöldi László

Hargitai Miklós eltűnt a Népszava impresszumából, de nem tűnt el a nyilvánosságból. A felesége állást kapott egy mediterrán országban, ő pedig elkísérte. Lemondott az ellenzéki napilapnál viselt főszerkesztő-helyettességről, de nem mondott le arról, hogy formálja az olvasók véleményét. Jó ötlet. Akadnak olyan kollégáim, akik külföldről néznek haza, és velünk ellentétben a fák nem takarják el előlük az erdőt.

Tegnapi cikkének Hargitai a Lenézés címet adta. Utal a kormánypárti sajtóra, mely a miniszterelnök zalaegerszegi beszéde után azt sugallja, hogy „a baloldal lenézi a vidéket”. Ebből fejti ki azt, ami engem is foglalkoztat: „Szóval amit én érzek, az nem lenézés: egyszerűen zavar, hogy sokan gondolkodás nélkül ráteszik a következő négy évüket (meg a miénket) olyasmire, aminek kétpercnyi internetes keresgéléssel simán ellenőrizhetnék az igazságtartalmát.” Azt firtatja, vajon a vidéken élő, alacsony iskolázottságú, idősebb emberek miért hisznek a politikusoknak. Nemcsak a jelenlegi miniszterelnöknek. Annak is, aki saját bevallása szerint a 2006-os országgyűlési választás előtt nem bontotta ki a valóság minden szeletét.

Van nekem egy unokatestvérem. Együtt töltöttük a gyerekkorunkat, majd fiatalasszonyként házi koszttal pótolta a kollégiumi menza szűkös kínálatát. Hálával tartozom neki, ezért a nyugdíjasoknak járó Erzsébet-utalványokat neki küldtem el. Mindig Orbánra szavazott, mert hisz benne (vagy neki). Ő az a vidéki választópolgár, aki soha nem szánt két percet sem a miniszterelnöki igazságtartalmak ellenőrzésére. A jelenséget pontosan vázolta Hargitai Miklós, megtévesztő azonban a statisztika, miszerint majd’ mindenkire jut egy mobiltelefon. Unokatestvéremnek is van mobilja, de ama százezrek egyike, aki a világhálót nem politikai tájékozódásra használja.

Beéri a Kossuth Rádióval, az M1-gyel és a megyei napilappal. Azokkal a médiumokkal, amelyek a kormány nótáját fújják. Hatékonyságuk oka, hogy zökkenőmentesen adják vissza, erősítik fel a központi üzeneteket. Ezúttal például nem is azt, amit Orbán mondott Zalaegerszegen. Október 23-án úgy fogalmazott, hogy a vidékieket „lesajnálja” a baloldal. A nyelvérzékem azt sejteti, hogy az idézett szó enyhébb, beleérzőbb, közelebb áll a könyörülethez és a szánalomhoz. Nem azonos a lenézéssel, amelyet a kormányzati propagandagépezet aligha véletlenül használ.

Meghamisítja a miniszterelnököt, hogy a szociális bérlakásban élő unokatestvérem sok százezer sorstársával együtt hivatalban tarthassa Orbán Viktort.

 

Tíz mondat a vidékről

 

A Fidesz igazi erőssége nem is igazán a főváros, hanem a vidék. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Népszava, 1992. július 6.)

A liberális szó helyett inkább a szabadelvűt használom, hiszen vidéken semmit sem értenek abból, ha azt mondom, hogy liberális. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Kritika, 1994/március)

A választások eredménye azt mutatta, hogy a vidéknek nagyobb szüksége van a változásra. (Orbán Viktor miniszterelnök, Somogyi Hírlap, 1998. december 24.)

Erőforrásokat most elsősorban autópálya-építésre, a vidék fölemelésére fordítunk, és kevésbé a metró építésére. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Televízió, 1999. július 8.)

Nem tagadom, nekem a vidék a legkönnyebb terep. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Heti Válasz, 2005. február 17.)

Fáj nekem, ahogy a vidék tespedt és mozdulatlan. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Magyar Rádió, 2006. április 16.)

Erős vidékre van szükség, amely képes biológiailag és gazdaságilag fenntartani az országot. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, volt miniszterelnök, Vas Népe, 2007. március 12.)

Ezzel a bürokratikus gondolkodásmóddal nemhogy egy európai gazdaságot, de egy vidéki kócerájt sem lehetne eligazgatni. (Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottságról, Privátbankár.hu, 2012. március 8.)

Az államról is pontosan ugyanúgy kell gondolkodni, mint ahogy az ember gondolkodik vidéken a saját portájáról. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2020. július 9.)

A bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló ma Zalaegerszegen ünnepelni. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2022. október 23.

komment
süti beállítások módosítása