Médianapló

Médianapló - Az ellenzék választási vereségére van-e elfogadható magyarázat?

2022. október 13. 08:52 - Zöldi László

Figyelemre méltó jegyzetet olvastam, a Jelen című hetilap közölte Ceglédi Zoltán tollából. A politikai elemző fél évvel az országgyűlési választás után azt firtatta, mivel magyarázható az ellenzéki pártok újabb veresége. Az elemzésig nem jutott el, vagy eljutott ugyan, de udvariasságból kérdőjeles mondatokban adta elő.

 „Mi végre az ellenzéki sajtó töredezettsége?” Miért volt szinte mindegyik ellenzéki pártnak saját közvélemény-kutató cége? Miért nem bíztak meg egyetlent a hiteles felmérésekkel? Minek a ”sok kicsi szellemi műhely”, miért nem volt „egy nagy”? Azt pedzegette, hogy a hat ellenzéki párt plusz a civil miniszterelnök-jelölt miért nem bútorozott össze, ha már éjjel-nappal hangoztatták az együttműködést. Nem azt állította, hogy az ellenzéki összefogás fölösleges, esetleg korai vagy kései volt. Inkább hogy nem is volt igazi együttműködés.

A két perc alatt elolvasható glossza visszhangtalan maradt. Lehetséges persze, hogy egy-két értelmezés elkerülte a figyelmem, de azok is a közösségi oldalakon jelenhettek meg, ha egyáltalán megjelentek. Hetenként készítek összeállítást a magyar nyelvű sajtó legérdekesebb mondataiból, ezért átnéztem az április 3-a utáni termést. Hét-nyolcszáz mondatot körülbelül száz médiumban, és az ellenzéki politikusok megnyilvánulásaira összpontosítottam. Azokéira, akik belülről élték meg a fejleményeket.

Éppen csak sikerült tíz értelmes mondatot összekotorni. Ami azt sejteti, hogy a választási vereség után beharangozott elemzések nem készültek el. Vagy ha elkészültek is, nem láttak napvilágot a nyilvánosság fórumain. Erre akad magyarázat. Például az, hogy a gyászév hagyományos intézménye nem véletlenül 365 nap, és a választási vereség okozói-kárvallottjai nem jutottak a végére. De akkor miért ígérték, hogy még a nyáron elkészítik az értékeléseket? Eszem ágában sincs megbántani a tízeket, akik mégis idézhetőek a bejegyzésem utáni összeállításban. Két tanulság azonban adódik.

Az egyik az, hogy az okfejtésük inkább érzelmi folyamat, mint intellektuális erőfeszítés eredménye. A másik pedig az, hogy engem is meglepett egy arány. Miközben az a benyomásom, hogy az MSZP intenzív osztályon fekszik, és csövek lógnak ki belőle, a politikusai közül négyen is valamiféle magyarázattal szolgáltak. Lehetséges, hogy azért vett erőt rajtuk az őszinteség, mert már nincs vesztenivalójuk?             

 

Tíz mondat a választási vereség okairól

 

Attól, hogy hat sánta összeállt, nem futnak gyorsabban. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, 2022. április 4.)

Márki-Zay Péter a kétharmad felelőse. (Barkóczi Balázs DK-politikus, Facebook.com, 2022. április 8.)

Nem az összefogás, hanem annak hiánya okozta a vereséget. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, Telex.hu, 2022. április 13.)

Ezt nagyon benézte az ellenzék. (Ujhelyi István szocialista politikus, 168 Óra, 2022. május 5.)

Gyurcsány Ferenc már az elején beárazta a bukást. (Márki Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Válaszonline.hu, 2022. június 3.)

Intellektuálisan volt rosszabb az ellenzéki ajánlat, mint a kormánypárti. (Ungár Péter LMP-politikus, Népszava, 2022. június 10.)

Az ellenzéki oldalon több szereplő már a választási kampányban sem számított győzelemre. (Donáth Anna Momentum-politikus, Magyar Hang, 2022. június 29.)

Az ellenzék épp addigra fogott össze, mire a NER kiteljesedett. (Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, Index.hu, 2022. augusztus 29.)

Elfogyott a regiment. (Lendvai Ildikó szocialista politikus, Facebook.com, 2022. szeptember 3.)

Nem látom annak nyomát, hogy a különféle pártok levonták volna a következtetéseket a választási kudarcból. (Őrsi Gergely szocialista politikus, Magyar Hang, 2022. szeptember 23.)

komment
süti beállítások módosítása