Médianapló

Médianapló - Ungár Péter alkalmas-e miniszterelnöknek?

2022. október 04. 09:44 - Zöldi László

Az LMP nemrégiben megválasztott társelnöke és parlamenti frakcióvezetője még mezei honatya korában kinézte magának Szombathelyt. Lakást bérelt benne, digitális újságot is alapított, a tavalyi előválasztáson azonban vereséget szenvedett egy helybéli ügyvédtől. Kapcsolatai megmaradtak, ezért ült most le a Nyugat.hu főszerkesztőjével egy kis csevejre. A bejegyzés utáni összeállításban tíz mondatát idézhettem, ami nálam az átlagon fölüli interjú jelképes száma.

Leginkább az érdekelt volna, vajon miért szüntette meg Budapesten szerkesztett lapját, az Azonnali.hu-t. Kelletlenül válaszolt. Arra a kérdésre viszont, hogy alkalmasnak tartja-e magát miniszterelnöknek, figyelemre méltó érveléssel felelt: „Nem vagyok alkalmas miniszterelnöknek. Egy neurotikus, fehér, meleg zsidó férfi vagyok.” Az interjút készítő újságíró helyében a meleg után is kitettem volna a vesszőt, ám ettől még kiderült a beszélgetésből, hogy Ungár Péter hajlamos az öniróniára, ami az értelmiségi gondolkodás jellemző vonása.

A parlamentben már kevés politikus van, aki értelmiséginek nevezhető, vagy ha akadnak is, az önreflexióra való hajlamukat gondosan titkolják. Ungár más hajlamát sem titkolja, ráadásul gazdag családból származik. Hiányzik belőle a hátrányos helyzetből érkezett politikusok korrupcióba torkolló habzsolása. Nagy-Britanniában szerzett diplomát, s ami ezzel jelent: áttekintést a világpolitikai összefüggésekben, és elsajátította a nemzetközi érintkezés nyelvét, az angolt is. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy egyszer Magyarország miniszterelnöke legyen. Ő másként véli.

Holott ma már a homoszexualitás nem kizáró ok, ami pedig a zsidóságot illeti, vannak helyzetek, amikor jól jön egy üzletember. Például gazdasági válság idején rendbe teszi az országot, ha pedig nem sikerül neki, akkor politikai ellenfelei elmondhatják, hogy a zsidók a hibásak mindenért. Az Edinburgh-ban végzett magyar politikus nálam jobban tudja, hogy a XIX. század utolsó harmadában az asszimiláns anglikán D’Israeli kétszer is miniszterelnök volt Nagy Britanniában. S bár származása miatt „soha nem szűntek meg benne idegent látni” (Pallas Nagylexikon), a britek máig büszkék a nagyvonalúságukra.

A zsidó miniszterelnök kedvenc virága, a tavaszi kankalin a konzervatív párt jelképe lett a tory politikusok kabáthajtókáján. A színe világosabb, haloványabb a Fidesz narancssárgájánál. Illene az LMP-hez is.                  

 

Tíz mondat Ungár Pétertől (Nyugat.hu, 2022. október 3.)

 

Nem vagyok alkalmas miniszterelnöknek. Egy neurotikus, fehér, meleg, zsidó férfi vagyok.

Elnyűhetetlen vagyok.

Együttérzésben jó vagyok.

Elhittem, hogy nyerni fogunk.

/Az ellenzéki pártvezetőkről/ A kollégáim jelentős része nem gondolja, hogy bármit újra kell gondolnia.

Nagy Donáth Anna-fan vagyok.

/Gelencsér Ferencről/ A Momentum jelenlegi elnökét most kegyeleti okból nem kritizálnám.

/Karácsony Gergelyről/ Hímez meg hámoz.

/Az Azonnali.hu-ról/ Jaj, de milyen értéket képviselt, én meg megszüntettem! Akkor miért nem olvasták?

Az Azonnali sok mindent jelentett, de politikai előnyt nem. Sőt, inkább hátrány volt.

komment
süti beállítások módosítása