Médianapló

Médianapló - Lendvai Ildikó, a szerző

2022. szeptember 13. 09:25 - Zöldi László

Stumpf András hivatásrendünk, az újságírás egyik közismert tagja. Az első Orbán-kormány alapította Heti Válasz munkatársa, aki kollégáival együtt a nehezebbik utat választotta. Ama 2015-ös februári napon a miniszterelnökből kiábrándult Simicska Lajossal maradtak, és jó hetilapot csináltak. Majd a választási vereség után létrehozták a Válaszonline.hu című portált. Tengődnek, hogy vérbeli újságírók lehessenek, akiket a kormány szigorúbb karanténba zárt, mint az állami hirdetésekkel hébe-hóba megkínált baloldali-liberális orgánumokat.    

Azért írtam le ezt a néhány sort, mert Lendvai Ildikó szocialista politikussal egy konzervatív értékrendű szellemi műhely főmunkatársa készített figyelemre méltó interjút. A veterán politikusnő a múlt század nyolcvanas éveitől ismert a hazai nyilvánosságban. A rendszerváltás után húsz évet töltött az országgyűlésben. Nyolc éve vonult vissza a Parlamentből, de maradt a közéletben. Hetente többször is kifejti álláspontját a fontosnak vélt témákról, aztán valamelyik glosszát publicisztikává bővíti a Népszava szombati számába.

Cikkei néha kimaradnak, mert kell a hely ellenzéki pártelnököknek, akik nála rosszabbul írnak. De így is háromszáz valahány publicisztikája látott napvilágot, amelyekért nem fogadott el honoráriumot. Becslésem szerint az ellenzék immár egyetlen napilapja nyolc-tízmillió forinttal tartozik neki. A Lefülelt mondatok című heti összeállításban gyakran idézek tőle, bár inkább a fészbukos bejegyzéseiből, mint a cikkeiből. Nem föltétlenül azért, mert az újságban bátortalanabb (pártszerűbb), mint a glosszáiban. Az alkatához, érdeklődéséhez jobban illik a rövid, csípős, csúfondáros, háziasszonyi hasonlatokkal tarkított jegyzet, mint a terjedelmesebb, méltóságteljesebb publicisztika.

A rendszerváltás utáni szállóigék mintegy háromezres gyűjteményében húsz mondatával van jelen, e teljesítménnyel az élmezőny közepén helyezkedik el. Mindegyik országgyűlési évére jut tehát egy-egy szellemes gondolat, amelyek közül a legtöbb a Parlamentből való távozása után jelent meg. A tegnapi interjúban nyolc mondatát húztam alá, az újságoldalnyi beszélgetésekben a csúcs tíz körül van. A bejegyzésem utáni kijelentések közül egy közelíti meg a szállóigét, amelyben Orbánék vagyongyűjtéssel nyomatékosított hatalomgyakorlására utal.

Az idézetcsokrot nemcsak az igényes olvasóknak szánom. Átnyújtom egy olyan honanyának is, akit a kompromisszumokkal terhes politikusi lét sem fosztott meg az önálló gondolkodás és a jó íráskészség luxusától.

           

Mondatok Lendvai Ildikótól (Válaszonline.hu, 2022. szeptember 12.)

 

A Kádár-rendszer egyre pongyolább diktatúra volt.

A Rózsadomb ránk szavaz, Borsod és Szabolcs szegényei meg a Fideszre.

A Fidesz legnagyobb választási győzelme után keverte magát ígéretszegési cunamiba.

A rezsitragédiák idejét éljük.

/Orbánékról/ Van miből veszíteniük.

/Gelencsér Ferenc Momentum-elnök „Kitartás.” mondatáról/ Súlyosan elhibázott szóhasználat, de nem ilyen egyszavas bejegyzésekről kellene vitatkozni.

Az ellenzékből se boldogítana gyengécske figurák előtérbe kerülése.

Hova írnék, ha nem volna Népszava, hova járnék, ha nem volna ATV?

komment
süti beállítások módosítása