Médianapló

Médianapló - Az ellenzéki pártokban vannak-e árulók?

2022. szeptember 07. 10:52 - Zöldi László

Van köztünk egy publicista, akit tehetségesnek tartok. Bár olykor a mondatai bántónak, pontatlannak, melléfogásnak bizonyulnak. Nemrég például elém került az, amit Puzsér Róbert Bangónéról írt. Január 25-én a fészbukos üzenőfalán „kriptofideszes némber”-nek nevezte.

A némber asszonyállatot, fehérnépet, nőszemélyt jelent, átvitt értelemben pedig kurvát, lotyót, ringyót, szajhát. S bár az Alkotmánybíróságnak van egy határozata, miszerint a közéleti személyiségnek többet kell elviselnie, mint az átlagembernek, egy politikusnő biztosan nem köteles elviselni a patriarchális társadalom értékítéletét képviselő közíró lenéző, megalázó, megvető kifejezését. Annál is inkább, mert a kripto- előtag rejtettet, titkosat jelent, átvitt értelemben beépített embert, árulót. Márpedig az említett politikusnőt nem azért távolították el az MSZP-ből, mert feslett életet élt. Nem is azért, mert a kormánypárt megbízásából bomlasztotta az ellenzéki pártot. Kizárólag azért, mert diplomát füllentett magának.

Máskülönben a kripto kifejezés ősrégi találmány, de csak 1945-ig mennék vissza. Az 1948-ig tartó koalíciós korszakban Rákosi beépített emberének, kriptokommunistának tartották a korabeli publicisták a más pártokban szerepet vállaló Erdei Ferenc szociográfust, Ortutay Gyula etnográfust és Veres Péter írót. Ma már nehéz dokumentumok híján eldönteni, vajon okkal vagy ok nélkül-e. Az viszont tény, hogy pártjaikban parázs viták dúltak a követendő útról. Ráadásul Rákosi Mátyás mestere volt a vele szövetséges pártok leszalámizásának. Innen már csak egy lépés gondolatban a 2010 utáni ellenzék helyzete.

Ha beírtam a keresőbe, hogy áruló, akkor feltűnt, hogy a közéletben több politikust minősítettek hazaárulónak, mint árulónak. De ha összpontosítottam az árulóra, akkor csomópontok rajzolódtak ki. Például az ellenzéki pártok 2018-as és 2022-es országgyűlési választást megelőző útkeresései. Különösen Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Ungár Péter LMP-politikus aktivizálta magát a belső ellenség feltárásában, megbélyegzésében, minősítésében. Okkal vagy ok nélkül, ezt megint csak nehéz eldönteni.

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy amit a Fidesz aknamunkájának véltek és vélnek, az voltaképpen az ellenzéki útkeresés félreértése. Az is feltűnt persze, hogy az immár tejhatalmat gyakorló kormánypárt a szalámizásban (a belső ellentétek kihasználásában) hajlamos ügyeskedni.

 

Tíz mondat az árulókról

 

Ő nem zsigerileg áruló, hanem alkalom szülte áruló. (Medgyessy Péter volt miniszterelnök Gyurcsány Ferencről, Index.hu, 2014. augusztus 27.)

Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom. (Simicska Lajos üzletember, a Fidesz volt gazdasági háttér-embere, Magyarnarancs.hu, 2015. február 6.)

Barátilag figyelmeztettek, ha nem fogom be a számat, kollaboránsnak, árulónak fognak bélyegezni. (Molnár Zsolt szocialista politikus, hvg.hu, 2017. július 26.)

Néhányan lehetnek csak, akik a Fidesz jól fizetett haszonélvezői, beépített emberei. (Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, 168 Óra, 2017. július 27.)

Az ellenzék legnagyobb pártja azzal szórakoztatja magát, hogy ki az áruló. (Horn Gábor volt SZDSZ-politikus az MSZP-ről, ATV, 2017. július 27.)

Aki bármilyen módon megtöri az összefogást, az áruló, a rendszer része. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az ellenzékről, 444.hu, 2018. augusztus 20.)

Az egykor külső támadások már belső támadások. Többet árulózzuk mi egymást, mint ők minket. (Ungár Péter LMP-politikus, atv.hu, 2018. október 18.)

A Fidesz ott van az ellenzéken belül is. (Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt, ATV, 2022. augusztus 2.)

Bizonyos szereplők, akiket szerintem külső erők is irányítottak, szétverték a pártot. (Ungár Péter, az LMP újdonsült társelnöke, Magyar Hang, 2022. szeptember 2.)

Gyurcsány tizenöt évvel ezelőtt kormányzott, egy olyan párttal a háta mögött, amelyet a párt-pénztárnokon keresztül a Fidesz mozgatott. (Bartus László újságíró, Amerikai Népszava, 2022. szeptember 5.)

komment
süti beállítások módosítása