Médianapló

Médianapló - Horthynak miért van kultusza?

2022. augusztus 31. 10:52 - Zöldi László

Ha majd Dúró Dóra tevékenységét egyszer mérlegeli valaki, a róla szóló lábjegyzetben két mozzanatot említhet meg. Az egyik az, hogy mesekönyvet darált le a szexuális tartalma miatt, a másik meg az, hogy tegnap kitagadta a zsidóságot a magyar nemzetből.

Miközben a hivatali szobájában felavatott egy Horthy-szobrot, ezt mondta: „Fontosabb egy államférfinek a magyarsághoz fűződő viszonya, … mint az, hogy hogyan viszonyul a zsidósághoz.” A három pont helyén is mondott valamit, amit idézek a bejegyzés utáni összeállítás végén, most azonban nem akarom zavarni az olvasót az összpontosításban. Hadd ízlelgesse a mélyen szántó gondolatot. A parlamenti alelnökről egyébként az a benyomásom, hogy betanult, sőt betanított szöveget mondott. A férje, Novák Előd már hónapokkal ezelőtt beharangozta a Mi Hazánk álláspontját, miszerint a kormányzó úr államférfi volt, a munkássága pedig szoborért és budapesti díszpolgárságért kiált.

Volt annyi esze, hogy a bármelyik népcsoport, nemzetrész nyílt megkülönböztetésig ne jusson el. Azt az asszonyra hagyta. E magatartás szánalmas és szomorú, mindazonáltal a búvópatakként fel-felbukkanó Horthy-kultusznak reális alapja van a köztudatban. A kormányzó az országgyarapítás jelképe, aki a csonka 93 ezer négyzetkilométerünket 1938 és 1941 között 156 ezer négyzetkilométernyire növelte. S amelyik visszacsatolt városba fehér lovon bevonult, vitte magával a zsidótörvényeket is. Vági Zoltán történész pedig azt írta egy 1944-es fejleményről, hogy „Nálunk háromnegyed millió zsidó élt a német megszállás pillanatában.” (Mérce.hu, 2020.12.27.)

Az aligha véletlen persze, hogy a Mi Hazánk épp tegnap avatta Horthy mellszobrát. 1940. augusztus 30-án kaptuk vissza Észak-Erdélyt. Ha későbbi apám a zöld határon nem szökött volna át a román fennhatóság alatt maradt Dél-Erdélyből, akkor most nem tűnődhetnék arról, hogy az országgyarapítás ténye érzékenyen érint néhány százezer embert. Arányuk a jelenlegi Magyarország határain belül mintegy tízszázaléknyira tehető. S mert a Trianonban elszakított területek részbeni visszacsatolását Horthynak tulajdonítják, mindig lesz olyan párt, amely kihasználja a kormányzó kultuszában rejlő lehetőséget. Ilyen volt a MIÉP, a Jobbik, most pedig ilyen a Mi Hazánk is.

Mindig akadt kormánypárt, amely az Auschwitz utáni Európában nem mondhatta ki, hogy aki államfőként közreműködött 437207 magyar állampolgár bevagoníroztatásában, annak közterületen nem jár szobor. Most már jár, még ha csak 57 centis is. Ráadásul az ország házában, amelynek egyik alelnöke az Auschwitzban elpusztított magyar állampolgárok rokonait kirekesztette a nemzetből.              

 

Tíz mondat Horthy Miklósról

 

A Fidesznek nincs véleménye Horthy Miklós újratemetéséről. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Népszabadság, 1993. szeptember 6.)

Horthy Miklós a huszadik század legnagyobb magyar államfője volt. (Faludi Sándor Fidesz-politikus, Új Néplap, 2003. szeptember 8.)

A Jobbik ellenzékben és itt, a parlamentben is felvállalta, és majd kormányon is felvállalja, hogy Horthy Miklós a XX. század legnagyobb államférfija volt. (Vona Gábor Jobbik-politikus, YouTube, 2012. május 22.)

Továbbra is tartom, hogy Horthy Miklós nagy formátumú politikus volt. (Gyöngyösi Márton Jobbik-politikus, Magyar Televízió, 2013. november 4.)

Hogy mégsem temetett bennünket maga alá a történelem, azt néhány kivételes államférfinek köszönhetjük. Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kunó miniszternek. Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter, és ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország második világháborús, gyászos szerepvállalása sem. (Orbán Viktor miniszterelnök, Miniszterelnök.hu, 2017. június 21.)

Én nagy magyar hazafinak tartom Horthy Miklóst. (Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, ATV, 2017. június 22.)

Horthy Miklós történelmi, politikai karaktergyilkosság áldozata. (Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, Magyar Hírlap Online, 2018. január 30.)

Horthy Miklós visszaadta a nemzet önbecsülését. (Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, hvg.hu, 2019. március 25.)

Az egész Horthy-korszak örökösei vagyunk. (Toroczkai László Mi Hazánk-politikus, Indavideó, 2020. március 1.)

Fontosabb egy államférfinek a magyarsághoz fűződő viszonya, hogy mit tett a magyarságért, mint az, hogy mondjuk hogyan viszonyul a zsidósághoz. (Dúró Dóra Mi Hazánk-politikus, az országgyűlés alelnöke, 444.hu, 2022. augusztus 30.)

komment
süti beállítások módosítása