Médianapló

Médianapló - Jakab Péter megújul-e, mielőtt megújítaná a magyar politikát?

2022. augusztus 23. 10:01 - Zöldi László

Több szálon is kötődik e hónap második feléhez. 1980. augusztus 16-án született. 2019. augusztus 19-én jelentkezett be a Jobbik elnöki posztjára. Majd némi elnökösködés után kilépett a pártjából, és 2022. augusztus 20-án megalapította a Nép Pártján Mozgalmat. Nyári gyerek, aki megtanulta, hogy Szent István napján kezdődik újra a politikai szezon. Ráadásul abban az életkorban van, a negyvenes éveiben, amikor a kiégés tüneteit mutató férfiak hajlamosak a régi életüket maguk mögött hagyni.

A függetlenség ellentmondásos jelenség a politikában. Miközben Jakab Péter kiszabadult a pártfegyelem szorításából, immár független országgyűlési képviselőként elveszítette a legélesebb fegyverét. Az azonnali kérdések órájában már nem szólíthatja meg a rendszer, vagy ahogy ő szokta mondani, a „rezsim” megtestesítőjét, Orbán Viktort. Elvileg persze volna rá lehetősége, ha akadna a parlamentben akár csak egyetlen ellenzéki frakcióvezető is, aki épp őt bízná meg azzal, hogy kínos kérdést tegyen föl a miniszterelnöknek. A képviselőcsoportok vezetői azonban a saját embereiket jelölik ki e kényes feladatra, nem az ilyen-olyan okból párt nélküli honatyákat és honanyákat.

Ezzel az ellentmondással Jakab Péter is tisztában van. Tegnap két interjúja látott napvilágot, és az egyikben ezt találta mondani az újságírói megállapításra, hogy „Ősztől már nem tud Orbánhoz beszélni.”: „Piszkosul fog hiányozni.” (24.hu, 2022.08.22.) Jakab slágfertig közéleti személyiség. Az elmagyarosodott német szóban a schlag csapást, ütést jelent, a fertig pedig készt. Ütésre készen, gyorsan reagálóként, ügyesen visszavágóként adta a két interjút, amelyek közös kicsengése, hogy az új helyzetben mérsékli a parlamenti jelenlétet. Székhelyét azonban már nem az utcára tervezi áthelyezni. Ha már szék, inkább a lakásfórum műfaját választja.

Egyesével, családostul, kisközösségekben próbálja a maga oldalára állítani „a rezsim veszteseit”. Árulkodó jel, hogy ő akar lenni a nép pártján, nem pedig a nép pártját alapítaná meg az újdonsült mozgalomból. Vajon mire lesz képes a hazai közélet talán legszínesebb egyénisége? A zsidó felmenőkkel megáldott, katolikus vallásban nevelkedett, roma gimnáziumban történelmet tanító, de a zsidókat és a cigányokat gyűlölő pártból indult politikus képes lesz-e képviselni az Orbán-rendszer áldozatait?           

 

Tíz mondat Jakab Pétertől (2022. augusztus 22.)

 

Ma már odaállnék Márki-Zay mögé a választási vereség estéjén. (24.hu)

Törpepártból van elég. (ATV)

Önmagukba temetkező pártok vannak. (24.hu)

A Jobbik tért át a hatalom útjára. (ATV)

A Jobbik átállt a hatalom oldalára. (ATV)

A Jobbik jelenleg a Fidesz szekerét tolja. (24.hu)

Az egész rendszer rohad. (24.hu)

A rezsim veszteseit akarom képviselni. (24.hu)

Sokat mondó, hogy néhány nap alatt 14 ezren jelentkeztek online. (24.hu)

Online módon 16 ezren jelentkeztek. (ATV)

komment
süti beállítások módosítása