Médianapló

Médianapló - Orbán Dallasban

2022. augusztus 06. 10:17 - Zöldi László

A digitális ismerősök között volt, aki hiányolta álláspontomat a tegnapelőtti beszédről. Elháríthatnám az olvasó hiányérzetét azzal, hogy Orbán Viktor texasi fellépése nem tartozik a fontosabb megnyilvánulásai közé. Bár kevés újdonsággal kecsegtette egy republikánus párti összejövetel közönségét, ám összefoglalta mindazt, amit ugyanennek a szervezetnek a budapesti tanácskozásán, többnyire európai közönség előtt adott elő.

Az vessen rá követ, aki még nem hallott politikust kampányolni. Megérkezik, és  a szavazatgyűjtés szándékával agyba-főbe dicséri a települést meg a lakóit. Íme, egy példa Orbán eszköztárából: „Magyarországon két város veszélyeztetett igazából, ha olyan kormány alakul, amely migránsbarát lesz, és beengedi a bevándoroltakat: Budapest és Miskolc.” (Facebook.com, 2018.03.01.) Kijelentését a 2019-es önkormányzati választás annyiban igazolta vissza, hogy a Fidesz mindkét településen elvesztette a hatalmat. De hogy miért épp a déli határzártól mintegy 200 kilométernyire lévő fővárost és a még messzibb Miskolcot veszélyeztették a bevándorlók, az négy éve rejtély.

Két napja a magyar vendég miért ne dicsérhette volna a demokrata párti kormányzat által vezetett Egyesült Államok rovására a 27 milliós Texast és az 1,3 milliós Dallast? Inkább az a kínos, hogy Orbán a 92 éves Clint Eastwood lapos szóviccével igyekezett a konzervatív közönség kedvében járni, és a texasi, sőt a dallasi rendőrt sorozatban játszó, 82 éves Chuck Norrist részesítette előnyben a drogosokkal szemben. Ama utalás aligha ugrott be a vendéglátóknak, hogy miniszterelnökünk Tusnádfürdőn kiszólt az előre megírt beszédből, és a Kutyapárt által szervezett pesti hídfoglalást nevezte a drogosok bulijának.

Abban viszont igazat adok országunk első emberének, amit a győzelem receptjeként tálalt Texasban: „Nem számíthatsz győzelemre, ha vereségre készülsz.” Évek óta az a benyomásom, hogy az ellenzéki pártok e kettős tudattal készülnek az országgyűlési választásokra. Van egy B-forgatókönyvük is, hogy a győzelmi esély híján ellenzéki pozíciójukat erősítsék a Parlamentben, ezt azonban a kampányban nem köthetik a velük rokonszenvező választópolgárok orrára.

A figyelemre méltó mondatok gyűjtögetése közben megtanultam, hogy egy félórás beszéd akkor jeles (ötös), ha van benne körülbelül tíz elgondolkoztató, vitára serkentő mondat. A bejegyzésem utáni összeállításból kiderül, hogy milyen beszédnek tartom a magyar miniszterelnök dallasi megnyilvánulását.  

 

Mondatok Orbán Viktortól (Miniszterelnök.hu, 2022. augusztus 4.)

 

Egy régi vágású szabadságharcos vagyok.

Mi, magyarok tudjuk, hogyan lehet leküzdeni a szabadság ellenségeit a politika hadszínterén.

A győzelem napi rutinná vált számunkra.

Az ember nem nyerhet félszívvel.

Az Európai Unió okostojásai is nyomást helyeznek ránk.

komment
süti beállítások módosítása