Médianapló

Médianapló - Hegedűs Zsuzsa miért akar megbocsátani a miniszterelnöknek?

2022. július 30. 10:40 - Zöldi László

Amikor még a miniszterelnöki főtanácsadó arról beszélt, hogy miért szakított kenyéradó gazdájával, már fölfigyeltem egy látszólag jelentéktelen mozzanatra. Arra utalt, hogy Orbán Viktor „Mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit.” (RTL Klub, 2022. július 26.) Majd amikor országunk első embere Bécsben kiejtette a száján a mondatot, hogy néha félreérthetően fogalmaz, a vele szakító szociológus kifejtette, hogy amit 72 órával korábban még náci beszédnek tartott, az nem is az. S megint utalt azokra a fránya beszédírókra, akik valószínűleg csőbe húzták Orbánt.

Erről más a véleményem. Szerintem a miniszterelnök Tusnádfürdőn kibeszélt a beszédéből, és amit a bő vázlatra pillantva rögtönzött, az nem varrható a beszédírók nyakába. Egyikünk se látta azonban a beszéd kéziratát, feltételezés ütközik tehát feltételezéssel, vitánkat majd az utókor dönti el. Addig is elismerem, hogy Orbán Viktor sokáig bizalmi emberének szüksége van a felelősség áthárítására, máskülönben nem volna képes megbocsátani a barátjának. Azt is érteni vélem, hogy holokauszt-túlélők gyermekeként legsebezhetőbb pontja a „náci beszéd”. Szívesen vette tudomásul, hogy a magyar miniszterelnök Bécsben elhatárolódott az antiszemitizmustól és általában a rasszizmustól.

Hegedűs Zsuzsa azonban azt is kifejtette a szakító nyilatkozataiban, hogy mielőtt a tusványosi beszéd kivágta volna nála a biztosítékot, már rosszul (kínosan) érintette a magyar társadalom megosztása, a kisebbségek elleni gyűlöletkampány, a menekültügy álszent kezelése, az Európai Unióval való szembefordulás és a „homofób” gyermekvédelmi törvény. Ezekkel is magyarázta a beosztásáról látványosan lemondott miniszterelnöki főtanácsadó, hogy robbantani akar, egy mozgalom élére állni. Mert ha nem ezt teszi, akkor „elszabadul a pokol”. A kényszeredett, félig-meddig önkritikus bécsi mondat után pedig Hegedűs Zsuzsa ismét büszke lett Orbán Viktorra.

Oké, joga van hozzá, bár a szombat délelőtt elhangzott tusványosi beszédtől csütörtökig tartó szakítás, majd a váratlan békülési szándék után maradt még néhány nyugtalanító mozzanat. A társadalom megosztása, a kisebbségek elleni gyűlöletkampányok, az Európai Uniót ért támadások, a homofóbiába oltott gyermekvédelmi törvény. Egy híján mindaz, ami miatt a miniszterelnöki főtanácsadó eltávolodott a kenyéradó gazdájától.

 

Tíz mondat Hegedűs Zsuzsáról

 

Az érdeklődő elme felülmúlja-e benne a sértett, gyűlölködő embert? (Megyesi Gusztáv publicista, Népszabadság, 2011. augusztus 6.)

Lemondott az elmúlt években a munka helyett inkább a pénzszóró botrányoktól hangos Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt, amit Gyurcsányhoz hasonlóan „nácinak” minősített. (Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Facebook.com, 2022. július 26.)

Orbán náci coming-outja után kezdenek menekülni az eddig még hűséges csatlósai, például Hegedűs Zsuzsa. (Libik André Németországban élő dokumentumfilmes, Facebook.com, 2022. július 27.)

Mindig akad néhány hiú, önjelölt értelmiségi, hogy színre vigye a morál lázadását. (G. Fodor Gábor politológus, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója, 888.hu, 2022. július 27.)

Hegedűs Zsuzsa gesztusa azt üzente a társadalomnak, hogy Orbán korántsem olyan tiszta és szűzies nemzetmentő, amilyennek látszik. (Lévai Júlia publicista, Facebook.com, 2022. július 27.)

Hegedűs Zsuzsa tizenkét év összeborulás után kiszeretett a fideszesek vezéréből. (Gulyás Erika újságíró, Népszava, 2022. július 28.)

Kevesebb ideig bírta Orbán nélkül, mint víz nélkül az ember. (Szombathy Pál újságíró, Facebook.com, 2022. július 29.)

Hogy Hegedűs Zsuzsa forradalmi tiltakozása mitől vált okafogyottá, azt ő maga sem tudja. (Kardos András filozófus, Facebook.com, 2022. július 29.)

Zs. fejében okafogyottá vált, ami amúgy eleve oktalan volt. (Bayer Zsolt publicista, Bádog.blog, 2022. július 29.)

 Hegedűs Zsuzsának hála, arra is alkalmassá vált a fasisztázás mint őskomcsi politikai eszköz, hogy valaki erkölcsi fölényt színlelve mondjon fel egy olyan tisztséget, amit az utóbbi időben már nem szívesen látott el. (Nagy Ervin filozófus, a XXI. Század Intézet elemzője, PestiSrácok.hu, 2022. július 30.)

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása