Médianapló

Médianapló - A katások mit keresnek a hullakamrában?

2022. július 22. 11:18 - Zöldi László

Tegnap a katásokról tűnődtem, és egy bekezdést szántam arra, hogy milyen foglakozásokat űznek. Az olvasók tizennégy munkalehetőséggel toldották meg a listát. A kiegészítéseket köszönettel vettem, most pedig egy félreértést tisztáznék.

Például marosvásárhelyi barátom azt firtatta, vajon milyen adatsorban találtam a furcsának ható foglalkozásokat. Utaltam erre, de talán nem elég nyomatékosan. Az elnevezések korántsem adóhivatalból valók, bár bizonyára van ilyen lista, ha kormányzati tényezők azzal magyarázták a kata-törvény „módosítását”, hogy adócsalók a katások. De a közölt lista nem is a képzeletem szüleménye, amit szintén feltételezett néhány olvasó. Májusban Parragh László kormányzati hangerősítő belengette a katásók megrendszabályozását. Azóta följegyeztem, hogy mivel keresik a kenyerüket, akik a nyilvánosság fórumain beszámoltak a néha csakugyan furcsa munkájukról.

Mire a parlamenti többség megszavazta a törvény módosítását, vagyis „a kiskapu bezárását” (by Lázár János), meglepően sok szakma gyűlt össze a cédulákon. Ezeket egészítették ki pótlólag az immár megjelent bejegyzés olvasói. Többnyire a tanítványaim. Három évtizedig tanítottam újságírással kacérkodó kommunikáció szakos főiskolásokat és egyetemistákat, akik 169 szerkesztőségben helyezkedtek el. Bár a legutóbbi évtizedben sokan hagyták el a pályát, a Médianaplót több-kevesebb rendszerességgel figyelik, olykor véleményezik is. Mostani érdeklődésük hajdani kötelezettségükből fakad: szemináriumi dolgozatot kellett írni szűkebb pátriájuk nyilvánosságáról.

A tizennégy kiegészítés közül kilenc tőlük származik, köztük a jeges is. A kiskőrösi gyerekkorból ismertem a kánikulában trikót viselő, izmos felsőtestű bácsit. Rongyot helyezett a vállára, arra fektette a hosszú jégtáblát, amelyet bent, a konyhában jégcsákánnyal darabolt, hogy a mintegy félkilónyi részek beférjenek az apám által lécekből eszkábált jégszekrénybe. Azóta több évtized telt el, és nehéz elhinni, hogy az elektromos hűtőszekrények korában még szükség van jegesre. Falun élő tanítványom elmesélte, miből tengődik a jegesük. Ha tavasztól őszig meghal valaki, és nem temethetik el egy-két napon belül, akkor a ravatalozó melletti hullakamrában jégtáblák közé fektetik.

A szükségből eredő szokás hány faluban dívik? Ama bizonyos bekezdésben ugyanis többes számban vettem számba a katásokat. Vajon a listájukba utólag okkal írhattam be a jegeseket? S a jegelés illik-e a katásokra?       

 

Tíz mondat a katásokról

 

Olyan vállalkozó kör is csatlakozik a katához, amely a legtöbbször nagyobb üzleti megrendeléseket teljesít, illetve munkaviszony elkerülésére, átminősítésére használja a katát. (Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Magyar Nemzet Online, 2022. július 9.)

Végre tönkre lehet tenni egy rebellisnek számító csoportot. (Dési János újságíró, Klubrádió, 2022. július 11.)

Ezt a fürdővizet valóban ki kellett önteni, de sajnos a gyerek, a szellemi szabadfoglalkozásúak esetenkénti számlázása is benne maradt. (Bencsik Gábor újságíró, Facebook.com, 2022. július 12.)

Orbán kényszerít több százezer magyart több adó fizetésére és bonyolult könyvelési adminisztrációra a kata megszüntetésével. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Facebook.com, 2022. július 12.)

A liberonácik verik a tamtamot. (Pilhál Tamás újságíró, Magyar Nemzet Online, 2022. július 12.)

Ha a kata ellen hoznak döntést, gyakorlatilag a kulturális éra szereplői ellen hozzák. (Czinkl Ferenc, a Szépírók Társaságának elnöke, Népszava, 2022. július 13.)

A katásokat régen maszeknek hívták. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2022. július 15.)

Több mint 400 ezer vállalkozóra kimondják, hogy csalók. (Donáth Anna Momentum-politikus, ATV, 2022. július 19.)

Vissza fog térni a feketepiac, mert inkább számla nélkül csinálják meg a munkát. (Varga Viktória Beáta győri katás vállalkozó, Kisalföld, 2022. július 19.)

Aki úgy érzi, hogy a kata bevezetési módja nem volt sportszerű, attól én országgyűlési képviselőként elnézést kérek. (Lázár János Fidesz-politikus, Rádió7, 2022. július 21.)           

komment
süti beállítások módosítása