Médianapló

Médianapló - Rezsi a rezsimben

2022. július 15. 10:10 - Zöldi László

A két szó ugyanarról a tőről fakad. A latin rego azt jelenti, hogy valaki igazgat, intéz, irányít, kormányoz, szabályoz valamit. Ebből lett francia közvetítéssel a német Regiekosten (kezelési költség) és a Regierung (kormány). Az osztrák-magyar együttélés nyomán a kezelési, megélhetési költség nálunk rezsivé egyszerűsödött, és a rezsim olyan kormányzattá vált, amelyet ama politikusról nevez el a közvélemény, aki tartósan uralja a rendszert. A múlt században így jött létre a Rákosi-rezsim és a Kádár-rezsim, napjainkban pedig az Orbán-rezsim.

A házi archívumban átnéztem a két idézetgyűjteményt. Kiderült belőlük hogy 2012-től meglepően érdekes vita robbant ki az úgynevezett rezsicsökkentésről. Olyannyira, hogy a kifejezés a 2014-es választási kampányban a második Orbán-kormány leghatékonyabb hívószavává nőtte ki magát. A rezsim szót az idő tájt még ritkán használták az ellenzéki politikusok, a hatalomgyakorlást értelmező újságírók és politológusok. A rendszer nem érte el azt a szintet, hogy rosszalló hangsúllyal nevezhessük rezsimnek. A rezsicsökkentés 2018-ra se tűnt el a közbeszédből, bár szerepét a választási kampányban a migránsok vették át.

Lassacskán, ahogy a rendszer illiberális demokráciává terebélyesedett, a már-már teljhatalmú miniszterelnök rezsimet formált belőle. A bejegyzésem utáni idézetcsokorból kirajzolódik, hogy a rezsicsökkentés, amelyet a rezsibiztos Németh Szilárd 2013-ben még energiapolitikai helyett szociálpolitikai műveletnek nevezett, politikai termékké alakult át. A rendszer egyik ideológusa, G. Fodor Gábor így írta körül a fogalmat: „A jobboldali értelmiségiek közül sokan vannak abban a tévedésben, hogy a ’polgári Magyarország’ hívószót politikai realitásnak gondolják, pedig az természete szerint politikai termék volt.” (Magyar Narancs, 2015. február 19.)

Talán nem tévedek, ha ezt úgy értelmezem, hogy semmit se kell túl komolyan venni. Majd’ minden felhasználható, melynek révén a politika uralhatja azt a fránya pillanatot. Most azonban az energiaválság mégis elsodorta az Orbán-kormány időtállónak látszó politikai termékét, a rezsicsökkentést. Az a benyomásom, hogy több embert érint érzékenyen, mint a kancelláriaminiszter Gulyás Gergely szerint a magyar társadalom egynegyedét. Óhatatlanul fájni fog a nemrégiben Fideszre szavazóknak is, és elgondolkoztatja őket. Minél többe kerül tehát a rezsi, annál leválthatóbb, megdönthetőbb lesz a rezsimmé fajult rendszer.     

 

Tíz mondat a rezsiről

 

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtésben minden körzetünk száz százalék felett teljesített. (Törő Gábor Fidesz-politikus, Fejér Megyei Hírlap, 2013. augusztus 12.)

Be kell betonozni a rezsicsökkentést. Ne gondoljuk, hogy a szocialisták nem emelnék az árakat, ha bármikor újra kormányra kerülnének. (Rogán Antal Fidesz-politikus, Magyar Hírlap, 2013. szeptember 28.)

Ez nem energiapolitikai, hanem szociálpolitikai kérdés. (Németh Szilárd rezsicsökkentési kormánybíztos, Index.hu, 2013. december 6.)

Az a politika, amelyik alapvetően rezsicsökkentésre épít, és a kelet felé megy, bukásra van ítélve. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Fejér Megyei Hírlap, 2014. február 17.)

A rezsicsökkentést nem lehetett 2010-ben elkezdeni. Már annak is örültem, hogy sikerült befagyasztani a rezsit. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, 2014. március 30.)

Nem lehetne befejezni ezt a rezsicsökkentést, és végre csökkenteni a rezsit? (Marnitz István gazdasági újságíró, Népszava, 2020. július 13.)

A rezsicsökkentés nem politikai termék, hanem hungarikum. (Halkó Petra, a Századvég-alapítvány vezető elemzője, Mandiner.hu, 2022. április 26.)

A rezsicsökkentésből szinte csak Rezsi Szilárd marad. (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, budapesti főpolgármester, Facebook.com, 2022. július 13.)

Legfontosabb politikai termékét, a rezsicsökkentést gyakorlatilag feladta a kormány. (Dezső András újságíró, hvg.hu, 2022. július 14.)

A rezsicsökkentés csökkentése rezsinövelés. (Szerető Szabolcs újságíró, ATV, 2022. július 14.)

komment
süti beállítások módosítása