Médianapló

Médianapló - Kövér László mit vár az újságíróktól?

2022. július 07. 11:05 - Zöldi László

A vele készült interjú hanyag szerkesztőségi munka. Az országgyűlés elnöke vadakat szokott mondani, de arról igazán nem tehet, ami július 5-én jelent meg a Mandinerben. Íme: „1956 óta itthon nem volt vérrontás és nyomor.” Nyilván vérontást mondott. Az elírást besorolom a politikai bakik közé, ez azonban a kisebbik baj. Riasztóbb, hogy a Fidesz-politikus megosztja velünk a nyilvánosságról vallott felfogását.

Az ősidőkből kibontakozik a Magyar Narancs és a Fidesz együttélése, midőn Kövér volt a közös jelképet, a narancsot címül is választó hetilap felelős kiadója. A bejegyzésem utáni összeállításban olvasható a feszültségektől se mentes kapcsolat értékelése. Most csupán a lényeget idézem, amelyből kiderül, hogy a Fidesz egyik vezető politikusa három évtizede valójában mit gondolt a Magyar Narancs munkatársairól: „akkor már régen nem értünk, hanem ellenünk dolgoztak”.

Az újságírónak nem az a dolga, hogy egy politikai szervezetért és a pártpolitikusokért dolgozzon. Hanem hogy elismerje az országgyűlésbe választott politikusok döntési jogát, egyúttal azonban indoklásra is késztesse őket. Vajon miért épp úgy döntöttek? Az idézett mondat első feléből következik a második fele. Ha ugyanis Kövér László három évtizede se volt tisztában az országgyűlési képviselők és a nyilvánosság képviselői közt kialakult kapcsolattal, akkor most, az országgyűlés elnökeként könnyen juthat arra a következtetésre, hogy aki nem érte, értük dolgozik, az csak ellene, ellenük lehet.

Az idézetcsokorból kisejlik, hogy Orbánék az első perctől kezdve a politikai szolgálatában látták az újságírókat. A Kádár-korszak utolsó éveiben elszenvedték a pártsajtó támadásait. A rendszerváltás utáni parlamentben, ellenzéki pártként szintén harcoltak a kormánypárti sajtó ellen, de a magukét is igyekeztek építgetni. Erre utal a Magyar Narancs megalapítása, kiadása, majd az engedetlen szerkesztőség ellehetetlenítése. Ennek érzékelhető jele volt, hogy jogi okból néhány hónapig a MaNcs becenéven jelent meg a kötelékeitől megszabadult hetilap.

Az immár ötödik választási ciklusban kormányzó Fidesz eljutott odáig, hogy az újságírókat szükséges rossznak, jobbik esetben fényezésre alkalmasnak tartja. A látszat ellenére se hazudtolja meg hajdani önmagát, ha az egyes számú tagkönyv tulajdonosa, Kövér László már akkor is szolgálatot várt az általa kiadott hetilap munkatársaitól.                 

 

Tíz mondat a sajtóról

 

Az a tapasztalatom, hogy az MSZP-n és a Fideszen kívül egyetlen párt sem akar valóban független, tárgyilagos sajtót. (Szekeres Imre szocialista politikus, Napló, 1990. július 6.)

Amíg a Fidesz a parlamentben van, nem kell félniük az újságíróknak. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Népszabadság, 1992. február 7.)

A Magyar Narancs közel állt hozzánk, de nem képviselte a Fidesz nézeteit. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Délmagyarország, 1993. június 29.)

Nem biztos, hogy a pillanatnyi szenzáció haszna, amit az újságoknak hajt, összemérhető a később okozott kárral. (Kövér László Fidesz-politikus, Zalai Hírlap, 1998. október 28.)

A Fidesz használni akarja a médiát, nem pedig legyűrni. (Répássy Róbert Fidesz-politikus, Észak-Magyarország, 1999. május 21.)

Azt utálom bennük, hogy a legrosszabb énemet hozzák ki belőlem. (Kövér László Fidesz-politikus a „firkászokról”, 168 Óra, 2002. január 31.)

Interjút akar? Hallgasson végig, mert nem azért vagyunk, hogy az újságíró beszéljen, hanem azért, hogy én beszéljek. (Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó, Népszabadság, 2011. augusztus 2.)

Az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, hogy fel akarja számolni a független médiát. (Simicska Lajos üzletember, Átlátszó.hu, 2015. február 6.)

Kövér László az mondta, tudja ő, hogy a Magyar Narancs nem ugyanaz, mint a Fidesz, de a szimbólumazonosság miatt az olvasók, sőt a politikusok fejében is összemosódik a kettő, és a lap keménykedései teljesen lezárják a Fidesz kapcsolatait a jobboldal felé. (Vágvölgyi B. András a Magyar Narancs volt főszerkesztője, 24.hu, 2022. május 15.)

Hosszú ideig még a Fidesz lapjaként könyvelték el az újságot, a szerkesztőség pedig mindezt igyekezett kihasználni, pedig akkor már régen nem értünk, hanem ellenünk dolgoztak. (Kövér László Fidesz-politikus a Magyar Narancsról, Mandiner.hu, 2022. július 5.)

komment
süti beállítások módosítása