Médianapló

Médianapló - Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökjelöltje a megyei sajtóban (esettanulmány)

2022. június 20. 08:22 - Zöldi László

Reggeli szörfölés közben a világhálón érdekes cikk tűnt fel. A megyei lapok online kiadása szerint a címben említett politikus bejelentkezett a válságban lévő párt vezetésére. Két bekezdés közé tördeltek egy hirdetést: „Zsákbamacska, előfizetési akció 15 %-os kedvezménnyel.”

Nem újdonság, hogy a budapesti központból küldött szöveg mind a 18 megyei napilapban megjelent. Az sem, hogy mindegyik újságban változatlan szöveggel látott napvilágoz. Élénk visszhangot keltett 2016 karácsonyán, hogy a székesfehérvári újságban, ráadásul Orbán Viktor szűkebb pátriájában meghekkelték a miniszterelnöki interjút. Öt mondatot néhány mulatságos szóval egészítettek ki. Egy csomó újságírót kirúgtak, valakit még bíróság elé is állítottak. Azóta pedig a megyeszékhelyi szerkesztőségek betűnyit se változtathatnak a központi szövegen.

Ebből adódott néhány hete, május 10-én 16.25-kor az a sajtótörténeti ritkaság, hogy az összes megyei lapban ugyanaz a cím látott napvilágot. Idézem: „sbfgjgkhgfdess”. Senki se merte kiegészíteni. A Jobbik-politikus esete szintén tanulságos, de csak a kecskeméti újság szerkesztőségét érintette kínosan. A Petőfi Népe digitális kiadása is közölte a központi szerkesztőség elmarasztaló (karaktergyilkos tartalmú) cikkét az ellenzéki politikusról, „elfeledkezett” azonban arról, hogy Gyöngyösi Márton ezer szálon kötődik a hírös városhoz.

Nagyapja, Gyöngyösi Imre a Katona József Gimnáziumban érettségizett, a budapesti Műegyetem egyesületében lett főiskolai futóbajnok. A diploma megszerzése után hazaköltözött, és városi főmérnökségig vitte. Közben megszervezte a helyi atlétikát is. Azonos nevű fia szintén a Katonában érettségizett, edzőpartnerek voltunk, 200 méteren megyei ranglistavezető is lett. A fővárosban végezte el a közgazdasági egyetemet, és diplomataként dolgozott a világ különböző részein. Fiát egy indiai angol iskolába adta. Innen ered Gyöngyösi Márton kifogástalan nyelvtudása és külpolitikai tájékozottsága. Mindez nem olvasható a róla szóló cikkben.

Nem vagyok Jobbik-szimpatizáns, a fiatal politikus megnyilvánulásaiban is találtam már olyasmit, ami nem tetszett. De ha most kecskeméti lapszerkesztő volnék, szégyellném, hogy egy parlamenti párt vezetésére bejelentkezett, közismerten konzervatív értékrendű polgárcsalád sarjáról nem tájékoztattam tárgyszerűen a helyi nyilvánosságot.

 

Tíz mondat a sajtóról

 

Az MSZP az egyetlen párt, amelynek megyei napilapjai vannak. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Magyar Nemzet, 1990. január 29.)

Olyan párt az MSZP, amelyik úgy indul el a választáson, hogy megtartja magának az összes megyei napilapot, miközben az ellenzéknek egyetlen napilapja sincs az országban. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Magyar Nemzet, 1990. március 3.)

A Fidesz nem tud és nem is akar beavatkozni a megyei sajtóstruktúrába. Egy ilyen vállalkozás nemcsak sok pénzbe kerülne, hanem kudarcra is lenne ítélve. (Szájer József Fidesz-politikus, Kisalföld, 1999. március 12.)

Az országos sajtóban például már megjelent, hogy csőd közeli helyzetben van a pécsi önkormányzat, a Dunántúli Napló szerint azonban Pécsen megszűntek a problémák. (Póré László kolbászárus, a Dunántúli Napló volt főszerkesztője, Média2.0, 2017. június 6.)

A sajtó nagy részéből faliújságot csináltak. (Tamás Ervin újságíró, Népszava, 2018. április 14.)

Közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához. (Magyar Közlöny, 2018. december 4.)

Én a Mediawosktól kaptam egy ajánlatot a Lapcomra. Mivel én ezt üzleti vállalkozásnak tekintem, a felkínált összeget néztem, ami megfelelő volt ahhoz, hogy eladjam. (Andy Vajna filmmenedzser, a győri Kisalföld és a szegedi Délmagyarország tulajdonosa, Index.hu, 2018. december 10.)

Hiába tűnnek őskövületnek ezek a sajtótermékek, összességben még mindig nagyon sok embert érnek el, akiket máshogy nehéz megszólítani. (Józing Antal szombathelyi újságíró a megyei sajtóról, Nyugat.hu, 2019. február 12.)

Orbánék jól működő, profi megmondó hálózatot építettek ki a nyilvánosság befolyásolására. (Ujhelyi István szocialista politikus, HírKlikk.hu, 2020. augusztus 30.)

A KESMA gyakorlatilag bekebelezte a vidéki sajtót, hogy helyi hírek helyett mindenhol ugyanaz és ugyanúgy jelenik meg, ahogy azt megkapják a központból. (Sajó Dávid újságíró, Telex.hu, 2021. február 3.)

    

komment
süti beállítások módosítása