Médianapló

Médianapló - A bojkott hatékony-e nálunk?

2022. május 03. 09:49 - Zöldi László

Tegnap este Lampé Ágnes műsorvezető az ATV-ben szóba hozta a bojkottot. Márki-Zay Péter állítólag hiányolta az új országgyűlés alakuló ülésére készülő ellenzéki képviselőitől. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kétségkívül elmondta, hogy „A pénz miatt ülnek be a parlamentbe.”, de a bojkott szót ki sem ejtette. Fürjes Balázs kormánypárti képviselőjelölt viszont, aki egy budai körzetben vereséget szenvedett Hajnal Miklóstól, „szalonbojkottal” vádolta a momentumos politikust. Kimondatlanul vagy kimondva divat lett a bojkott kifejezés.

Ma már tudjuk, hogy Hadházy Ákos kivételével az ellenzéki politikusok fölesküdtek az Alaptörvényre. Ez aligha nevezhető hatékony bojkottnak. Hol kivonultak az ülésteremből, hol visszaszállingóztak, végképp hiteltelenítve a választási együttműködésüket. A jelenség megértéséhez közelebb visz a szó eredete. A XIX. századi Írországot megszállták az angol földesurak. A helybéliek nem álltak szóba például Charles C. Boycott-tal. A napszámosok nem dolgoztak neki, a fuvarosok nem szállították a terményeit és a családtagjait. Mr. Boycott visszamenekült Angliába, ám az írek csak negyedszázad múlva kaptak földvásárlási jogot a saját hazájukban.

A boycott szó magyar jelentése kiközösíteni, amelynek latin megfelelője az exkommunikáció. Nem könnyű a parlamenti kisebbségnek kiközösíteni a kétharmados többséget. Ezért inkább kommunikál (közösködik) vele? Felötlenek azok a fránya bojkottok. 2002-ben, a választási vereség után a polgári körök bojkottot hirdettek a zalaegerszegi, a veszprémi és az egri napilap ellen. Az újdonsült miniszterelnök, Medgyessy Péter pedig bojkottálta a három megyei lapot bojkottáló Fidesz szócsövét, a Magyar Nemzetet. 2007 nyarán a Fidesz bojkottálta a köztévé Napkelte című reggeli műsorát.

S mert 2015 februárjában Simicska Lajos megszakította a kapcsolatot Orbán miniszterelnökkel, a kormánypárti politikusok bojkottálták a vele együtt távozó Magyar Nemzetet. 2017 májusában az MSZP bojkottálta az M1-et, a tv2-őt, az Echo TV-t, a Magyar Hírlapot, a Magyar Időket, a Lokált, a Ripostot, az Origo.hu-t, a PestiSrácok.hu-t és a 888.hu-t. 2021-ben pedig Tamás Gáspár Miklós a Klubrádió analóg hullámhosszát elcsaklizó ATV bojkottjára szólított föl.

A példák azt sejtetik, hogy legalábbis a nyilvánosság ügyeiben nem szokott bejönni a bojkott. Ettől persze még igaza lehet a parlamentből most kihullott Széll Bernadettnek: „A bojkott elfogadható, ha együtt csináljuk.” (Alfahír.hu, 2020. augusztus 24.)

 

Tíz mondat a bojkottról

 

A bojkott állampolgári passzivitást jelent. (Tölgyessy Péter SZDSZ-politikus, Magyar Hírlap, 1989. október 18.)

A bojkott sohasem a többségi állásponttal való tartalmi egyet nem értést fejezi ki, hanem a többség eljárása fölötti súlyos felháborodást. (Bauer Tamás volt SZDSZ-politikus, Népszabadság, 2011. június 8.)

A cselekvés most a bojkott. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, volt miniszterelnök, Facebook.com, 2011. november 29.)

A bojkott azt jelenti, hogy az ellenzéki pártok titokban tartják a véleményüket. (Gulyás Gergely Fidesz-politikus, Hír TV, 2016. augusztus 1.)

A bojkott taktikai fegyver. (Fodor Gábor liberális politikus, ATV, 2016. augusztus 15.)

A bojkottal csak azt érjük el, hogy elzárjuk magunktól a közvéleményt. (Kovács László szocialista politikus, NyugatiFény.blog, 2017. november 2.)

Az újkori világtörténetben nem ismerek sikeres bojkottot. (Vágó István DK-politikus, ATV, 2018. január 17.)

Bojkottra van szükség. Legalább addig, ameddig a Klubrádió vissza nem nyeri a frekvenciáját. (Tamás Gáspár Miklós filozófus, Klubrádió, 2021. május 2.)

TGM-nek éppen a választások előtt jutott eszébe ez a bojkott? (Rapai Ágnes költő, Facebook.com, 2021. május 4.)

Az ellenzék nem tudott egységet mutatni a bojkott kérdésében. (Árpási Bence újságíró az új országgyűlés alakuló üléséről, Népszava, 2022. május 3.)

komment
süti beállítások módosítása